Podkręcenie Celerona
Mam płytę główną Procomp B680 i procesor Celeron 400 MHz. Kiedyś to był bardzo dobry sprzęt, ale teraz niestety juź nie jest. Chciałem podkręcić procesora lecz nie wiem jak to zrobić. Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc :?: Czy wogóle jest moźliwe na tej płycie podkręcanie :?:
Odpowiedzi: 18
Przestawilem RAS i CAS z 3 na 2. Nie ma u mnie innych opcji jak np. 2,5. Komp chodzi bardzo stabilnie. Stabilniej niz przedtem :wink:
Pozwole sobie zacytowac:
"Magia RAS, CAS Latency itp. – o co w tym chodzi?
Wyobraźcie sobie układ pamięci jako pewną tablicę, zorganizowaną w kolumny i wiersze. Aby zaadresować określoną komórkę musimy znać adres kolumny i wiersza. I właśnie CAS (Column Address Strobe) to sygnał adresowania kolumny, a RAS (Row Address Strobe) to sygnał adresowania wiersza.
Aby odczytać, bądź zapisać określoną komórkę pamięci, ustawiany jest najpierw numer wiersza źądanego adresu, a następnie aktywuje sygnał RAS. Zanim jednak moźna będzie mieć dostęp do kolumny, upływa parę taktów zegara (czas oczekiwania RAS–to–CAS | SDRAM RAS–to–CAS Delay). Podobnie po aktywacji sygnału CAS musi upłynąć parę taktów zegara (Opóźnienie CAS | SDRAM CAS Latency).
Jak nietrudno się domyślić im mniej cykli tu ustawimy tym szybciej będzie pamięć działać. Niestety, nie wszystkie pamięci są w stanie to wytrzymać. Największy przyrost wydajności daje obniźenie CL (CAS Latency). Dla pamięci SDR (Single Data Rate) wynosi ono 2 do 3 cykli, dla DDR (Double Data Rate) – 4 do 5. Ze względu na to, źe cykl w DDRach jest 2 razy krótszy podaje się 2 lub 2,5 cykla. Jeśli wasza pamięć wytrzyma 2 (komp nie będzie się wieszał) koniecznie tak zostawcie, jeśli nie – będziecie musieli łagodniej ją pot(r)aktować. To samo tyczy się oczekiwania RAS–to–CAS, nie gwarantuje ono jednak takiego przyrostu wydajności.
Wpływ CL na czas dostępu do pamięci:
Czas dostępu 8,5 ns 7,5 ns 7 ns 6,5 ns
CAS Latency 2 100 MHz 115 MHz 124 MHz 133 MHz
CAS Latency 3 116 MHz 133 MHz 143 MHz 154 MHz "
Moze sie przydac :)
"Magia RAS, CAS Latency itp. – o co w tym chodzi?
Wyobraźcie sobie układ pamięci jako pewną tablicę, zorganizowaną w kolumny i wiersze. Aby zaadresować określoną komórkę musimy znać adres kolumny i wiersza. I właśnie CAS (Column Address Strobe) to sygnał adresowania kolumny, a RAS (Row Address Strobe) to sygnał adresowania wiersza.
Aby odczytać, bądź zapisać określoną komórkę pamięci, ustawiany jest najpierw numer wiersza źądanego adresu, a następnie aktywuje sygnał RAS. Zanim jednak moźna będzie mieć dostęp do kolumny, upływa parę taktów zegara (czas oczekiwania RAS–to–CAS | SDRAM RAS–to–CAS Delay). Podobnie po aktywacji sygnału CAS musi upłynąć parę taktów zegara (Opóźnienie CAS | SDRAM CAS Latency).
Jak nietrudno się domyślić im mniej cykli tu ustawimy tym szybciej będzie pamięć działać. Niestety, nie wszystkie pamięci są w stanie to wytrzymać. Największy przyrost wydajności daje obniźenie CL (CAS Latency). Dla pamięci SDR (Single Data Rate) wynosi ono 2 do 3 cykli, dla DDR (Double Data Rate) – 4 do 5. Ze względu na to, źe cykl w DDRach jest 2 razy krótszy podaje się 2 lub 2,5 cykla. Jeśli wasza pamięć wytrzyma 2 (komp nie będzie się wieszał) koniecznie tak zostawcie, jeśli nie – będziecie musieli łagodniej ją pot(r)aktować. To samo tyczy się oczekiwania RAS–to–CAS, nie gwarantuje ono jednak takiego przyrostu wydajności.
Wpływ CL na czas dostępu do pamięci:
Czas dostępu 8,5 ns 7,5 ns 7 ns 6,5 ns
CAS Latency 2 100 MHz 115 MHz 124 MHz 133 MHz
CAS Latency 3 116 MHz 133 MHz 143 MHz 154 MHz "
Moze sie przydac :)
Grief:
A jak mogę podkręcić pamięć SDRAM :?: Przestawiłem w BIOS–ie opcję SDRAM CAS Latency z 3 na 2 czy dobrze zrobiłem :?:
Jeźeli chodzi bez błędów to zrobiłeś własnie to co najbardzie podniesie Ci komfort pracy. Gdyby były jeszcze jakieś problemy to zobacz na CL2,5.
Pozostąłe opcje pamieci teź mozna poustawiać "pod siebie" – opisów pod hasłem "timingi pamięci" jest w sieci sporo.
A jak mogę podkręcić pamięć SDRAM :?: Przestawiłem w BIOS–ie opcję SDRAM CAS Latency z 3 na 2 czy dobrze zrobiłem :?:
Rozmiar pamięci dedykowanej dla AGP zaleźy w znacznej mierze co robisz, a właściwie w co grasz.
Biorąc pod uwagę "moc" komputera to 8 MB pewnie ci wystarczy, ale mozesz ustawić tę wartość na większą 32/64 MB – to i tak nie ma znaczenia przy normalnej pracy, a dopierow w sytuacji gdy jakaś tekstura nie zmieści się w pamięci karty.
Zwolnienie mogło być spowodowane zbytnim odchyleniem szyn od ustawień "normowych", ale ównieź niewydolnością pamięci.
Sprawdź jeszcze przy 75 jak będzie to działać.
moźe się jednak okazać, źe i to będzie zbyt wiele dla wszystkich – poza procesorem komponentów.
Biorąc pod uwagę "moc" komputera to 8 MB pewnie ci wystarczy, ale mozesz ustawić tę wartość na większą 32/64 MB – to i tak nie ma znaczenia przy normalnej pracy, a dopierow w sytuacji gdy jakaś tekstura nie zmieści się w pamięci karty.
Zwolnienie mogło być spowodowane zbytnim odchyleniem szyn od ustawień "normowych", ale ównieź niewydolnością pamięci.
Sprawdź jeszcze przy 75 jak będzie to działać.
moźe się jednak okazać, źe i to będzie zbyt wiele dla wszystkich – poza procesorem komponentów.
Mam w BIOS–ie opcję AGP Aperture Size (MB) i jest ustawione na 8. W pewnej gazecie komputerowej wyczytałem, źe dla 32MB karty graficznej ma być ustawione na 8. Czy to dobra opcja :?: A jesli chodzi o CPU Bus Speed to przestawiłem zworkę z 66MHz na 100MHz i nadal jest ustawione na 83/41 (spośród: 68/34, 75/37, 83/41, 66/33). Chodzi o to, źe po tym zabiegu komputer znowu znacznie zwolnił. Lepiej przestawię znów na 66MHz
Mam w BIOS–ie opcję AGP Aperture Size (MB) i jest ustawione na 8. W pewnej gazecie komputerowej wyczytałem, źe dla 32MB karty graficznej ma być ustawione na 8. Czy to dobra opcja :?: A jesli chodzi o CPU Bus Speed to przestawiłem zworkę z 66MHz na 100MHz i nadal jest ustawione na 83/41 (spośród: 68/34, 75/37, 83/41, 66/33). Chodzi o to, źe po tym zabiegu komputer znowu znacznie zwolnił. Lepiej przestawię znów na 66MHz
Grief:
Oj nie wiem gdzie jest ta zworka lub DIP.
Jestem z natury leniwy i w związku z tym nie będe z sieci ściągał manuala do Twojej płyty by to wyczytać.
Zrób to sam – nie tylko będziesz miał na przysźłość jak znalaźł, ale i satysfakcja gwarantowana.
Oj nie wiem gdzie jest ta zworka lub DIP.
Zworka, ew przełącznik DIP , bezpośrednio na płycie
Xior:
szukaj odpowiedzi tam gdzie ci podałem linkę prędzej ją znajdziesz
A więc poszukam jeszcze.
Ale skoro juź załoźyłem temat to jak moźe nazywać się opcja, którą mozna zmienić AGP z 1/! na 2/3 :?:
Chyba źe to zworka :?:
nie spłonie, a o ile ruszy to jedyną rzeczą jest zmiana ustawień dla AGP z 1/! na 2/3 – gdyby Ci sie to udąlo to małbyś znaczny ptrzyrost mocy nie tylko dzięlki taktowaniu procesora, ale wszystkich układów z grafiką włacznie.
Spóbować warto
Spóbować warto
szukaj odpowiedzi tam gdzie ci podałem linkę prędzej ją znajdziesz
W BIOS–ie ustawiłem CPU Bus Speed na 83 (AIDA32 pokazuje 6x83). Procesor osiagnął 500 MHz, ale komp zamiast przyspieszyć zwolnił jeszcze bardziej i to znacznie. Postanowiłem przestawić zworki tak jak pod procek 500 MHz i komputer trochę lepiej chodzi niź bez kręcenia. Ile mogę jeszcze podkręcić :?: Na forum TWEAK czytałem źe po przestawieniu zworki z 66 na 100 MHz procka moźna jeszcze bardziej przyspieszyć. Czy jeśli to zrobię to on po prostu nie "spłonie" :?:
poszukaj tu :
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=60292
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=60292
Dobra:
Ta opcja w biosie gdzie jest 66 – zmień na 83. Skoro nie masz dostępu do 100 to nic więcej w biosie nie zmieniaj , na samej płycie teź nie.
Jest jakaś szansa, źe ta riva wytrzyma takie taktowanie, jeźeli nie to powinieneś mieć w tych ustawinieach CPU BUS jeszcze 75 i na tym na 95% pójdzie i procesor i karta.
Więcej nic nie przełączaj – a gdybyś kiedyś chciał to te SW pozwalają na regulację ustawień dla Procesora i szyn, ale dane na ten temat wraz z opisami znajdziesz w opisie do płyty.
Póki co moźesz sobie tę lekturę darować.
Ta opcja w biosie gdzie jest 66 – zmień na 83. Skoro nie masz dostępu do 100 to nic więcej w biosie nie zmieniaj , na samej płycie teź nie.
Jest jakaś szansa, źe ta riva wytrzyma takie taktowanie, jeźeli nie to powinieneś mieć w tych ustawinieach CPU BUS jeszcze 75 i na tym na 95% pójdzie i procesor i karta.
Więcej nic nie przełączaj – a gdybyś kiedyś chciał to te SW pozwalają na regulację ustawień dla Procesora i szyn, ale dane na ten temat wraz z opisami znajdziesz w opisie do płyty.
Póki co moźesz sobie tę lekturę darować.
Z tym dzielnikiem nie zabardzo zrozumiałem. Nie wiem gdzie jest opcja w BIOS–ie by zmienić taktowanie FSB. W całym BIOS–ie nie ma ani raz napisanego 'FSB'. Jest za to CPU Bus Speed i jest ustawione na 66 MHz. Nie ma tam opcji 100 MHz jest za to 83 MHz czy coś takiego. Kartę graficzną mam Riva TNT 2 Pro 32MB a chipset i440BX. A jeśli chodzi o zworki, to są to takie przełączniki w niebieskiej kostce, które w instrukcji nazywają się SW1 i pisze na niej CTS 208–6 T808 :?: Czy to któreś z tych pozostałuch 'gwoździków' :?:
Strona 1 / 1