podkladka pod mysz optyczna

Jaka polecacie do A4Tech RFSOP–53 (optyczna)

Odpowiedzi: 18

a macie problemy :mrgreen: Ja wam pokaźe na jakiej ja śmigam:) Mój model mychy to A4 Tech Opto 315

podkładeczka moja:
adik154
Dodano
21.07.2005 16:13:09
aleśta się zakopali w arheologicznym temacie z grudnia 2003 :D
Ale morze i słusznie, bo warto sprawdzić to o czym pisze kamil294
Pan i pastuch
Dodano
21.07.2005 16:07:23
ja smigam bez podkladki na bordowym blacie biurka :D
Przemeksik
Dodano
21.07.2005 12:26:00
Witam!
Zrobiłem prosty test z myszą optyczną. Miałem zielono–źółtą podkładkę i gdy najeźdźałem na źółty(jaśniejszy) to laser świecił słabiej gdyź nie było mu potrzebne mocne światło. Gdy na zielony – było odwrotnie. Kursor po pulpicie przeskakiwał a gdy zdobyłem jednolitą i jasną podkładkę wszystko jest ok. Jasna jest najlepsza.
kamil294
Dodano
21.07.2005 01:33:03
z tego by wynikało źe im jaśniejsza tym lepsza – czyli biała. Tak wyglada teoria.
Natomiast jest moźliwe ze myszy, czy konkretne modele modele, sa kalibrowane w jakis sposób źeby działały najlepiej na np. szarej podkładce.

Na pewno odbicie od białej powierzchni jest najsilniejsze.
hyde
Dodano
22.12.2003 14:53:25
hyde:
trochę fizyki ze wskazaniem na optoelektronike:
idealna czerń nie odbija absolutnie nic,
natomiast biel odbija całe światło...

to teoria – a w praktyce oczywiste jest ze czerń znacznie więcej pochłania a mniej odbija – natomiast biel odwrotnie. Wystarczy wystawic na słonce dwa przemioty z tego samego materiału jeden czarny a drugi biały, i poczekac który się bardziej nagrzeje, zeby sie przekonać.

więc mysz na czarnej podkładce musi mieć większe zapotrzebowanie na moc. A czy czarna podkładka moze powodować niestabilna prace to juź zaleźy od innych rozwiazań zastosowanych w konkretnym modelu myszy

regardz
czyli co najlepiej szara podkladke zastosowac ?
gieras
Dodano
22.12.2003 14:20:25
trochę fizyki ze wskazaniem na optoelektronike:
idealna czerń nie odbija absolutnie nic,
natomiast biel odbija całe światło...

to teoria – a w praktyce oczywiste jest ze czerń znacznie więcej pochłania a mniej odbija – natomiast biel odwrotnie. Wystarczy wystawic na słonce dwa przemioty z tego samego materiału jeden czarny a drugi biały, i poczekac który się bardziej nagrzeje, zeby sie przekonać.

więc mysz na czarnej podkładce musi mieć większe zapotrzebowanie na moc. A czy czarna podkładka moze powodować niestabilna prace to juź zaleźy od innych rozwiazań zastosowanych w konkretnym modelu myszy

regardz
hyde
Dodano
22.12.2003 14:17:38
Gagman:
Mam mysz optyczną, podkładkę – ciemnogranatową z silikonowym "wybrzuszeniem" na nadgarstek. Mysz śmiga pięknie. Poza tym jest wygodna. Polecam.

Ja mam taką samą :wink: :D Od media–tech :wink: nazywa się small gel mouse pad :wink: czy jakoś podobnie

BTW: mysz bez podkładki zaje* głośno jeździ po blacie biurka :wink:
PgX
Dodano
22.12.2003 12:20:32
Ja mam optyczną Logitech'a i równieź nie uźywam podkładki.
Miałam jakąś przez chwilę,ale na przykład podczas grania zaczynała na chwilę świrować czyli strasznie szybko zaczynał się kręcić obraz lub wskaźnik sobie latał gdzie chciał.
Dlatego juź jej nie ma (podkładki :lol: )
Pozdrawiam

Lia
Lia
Dodano
22.12.2003 00:32:20
A ja mam optyczną Samsunga i nie uźywam zadnej podkładki. :idea: Moj sczurek jezdzi po blacie jasnobrazowego biurka iw szystko jestgit. :D
fidelio
Dodano
21.12.2003 06:14:46
Mam mysz optyczną, podkładkę – ciemnogranatową z silikonowym "wybrzuszeniem" na nadgarstek. Mysz śmiga pięknie. Poza tym jest wygodna. Polecam.
Gagman
Dodano
16.12.2003 23:01:45
To co napisałem wyźej wyczytałem w jakimś miesięczniku komputerowym, więc chyba coś w tym musi być! Sam posiadam mysz optyczną A4Tech Opto325 i myszka trochę mi przycina tylko na czarnej powierzchni a co to tego wzrostu poboru prądu to nie mogę tego sprawdzić poniewaź moja mysza jest na kablu!
ARTI
Dodano
16.12.2003 22:49:06
Znajomas ma optyczną i lepiej mu śmiga po zwykłym blacie biurka niź po podkładce :mrgreen:
P.S. biurko ma w kolorze szarym, podkładkę z jakimś obrazkiem :wink:
Krzychooo
Dodano
16.12.2003 21:32:06
Jest trochę racji w tym co napisał Arti.
Spotkałem się z tym kilka razy, źe myszy optyczne szarpały na jednolitych kolorystycznie (czarnych teź
:D ),podłoźach.
Na takiej podkładce ,czujnik po prostu nie ma o co się "zahaczyć" :D,i moźe skakać.
Ale skoro u ciebie wszystko jest ok. to świetnie.
MarcinX
Dodano
16.12.2003 20:21:55
ARTI:

Gdzieś kiedyś przeczytałem, źe czarna podkładka pod mysz optyczną nie jest wskazana poniewaź czujnik myszy ma problemy z wyłapaniem sygnału odbitego od czarnej powierzchni(dlatego równieź mysz jest podświetlana od spodu, bo sygnał musi odbjać się od czegoś jasnego!), przez co automatycznie mysz zmuszona jest to większego "wysiłku" co wiąźe sie między innymi z większym poborem prądu i pogorszeniem sterowania!Zalecano więc by podkładka była jasnego koloru! :)

uźywam jej od prawie roku i nie zauwaźyłem źadnego z problemów które poruszyłes a sprzedawca zaznaczył źeby podkładka była w jednym kolorze i to ciemnym
a akomulatory ładuje średnio co dwa trzy tygodnie :!:
Xior
Dodano
16.12.2003 20:00:59
Xior:
ja uźywam zwykłej w kolorze czarnym

Gdzieś kiedyś przeczytałem, źe czarna podkładka pod mysz optyczną nie jest wskazana poniewaź czujnik myszy ma problemy z wyłapaniem sygnału odbitego od czarnej powierzchni(dlatego równieź mysz jest podświetlana od spodu, bo sygnał musi odbjać się od czegoś jasnego!), przez co automatycznie mysz zmuszona jest to większego "wysiłku" co wiąźe sie między innymi z większym poborem prądu i pogorszeniem sterowania!Zalecano więc by podkładka była jasnego koloru! :)
ARTI
Dodano
16.12.2003 16:57:46
ja uźywam zwykłej w kolorze czarnym :D
Xior
Dodano
16.12.2003 14:26:39
Wg.mnie najlepszy jest kawałek, drewnopodobnej tapety samoprzylepnej :D.
MarcinX
Dodano
15.12.2003 16:33:18
Anonymous
Dodano:
15.12.2003 15:06:09
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1