podejrzanie długi start xp

Witam! Mam następujący problem. Parę dni temu, po półrocznej przygodzie z Vistą, zainstalowałem sobie WinXP z SP2. Doprowadziłem go do stanu używalności, wgrałem całe potrzebne mi oprogramowanie i teoretycznie wszystko działa. Jest jednak jedna rzecz, która mnie niesamowicie denerwuje. W momencie, gdy loguję się do systemu tuż po jego uruchomieniu, czas potrzebny na to, żeby można było z niego korzystać wynosi ok 2 minuty, co jest skandalicznie dużo bo razem ze startem systemu, mam włączone uruchamianie ledwie kilku programów: DeamonTools GG StyleXP Thoosje Sidebar F-Secure Gdybym miał je wszystkie sam uruchamiać, to łącznie zajęłoby to może 10-15 sekund. Sprawdziłem logi Hijack'a ale nic podejrzanego nie widzę. Czy może to być kwestia tego, że system nie jest jeszcze aktywowany? Bo czekam na nowy klucz z uczelni i chwilę to może jeszcze zająć. Dokładnie ten sam system mam na drugim kompie (laptop HP 6715s), gdzie jest już aktywowany i tam całość zajmuje ok 10 sekund. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym można zrobić?? Bo wnerwia mnie to do nieprzytomności. Wprawdzie sprzęt nie jest super nowy, ale na potrzeby uruchamiania XP myślę że spokojnie wystarcza (AMD 64 3000+ 1800@2000Mhz, 1GB DDR) tym bardziej, że już Vista doprowadzała się do stanu używalności znacznie szybciej.

Odpowiedzi: 2

ok, dzięki. problem rozwiązany. Okazało się że to wszystko wina F-Secure'a który jest z lekka popier*** Jeżeli tylko ma dostęp do połączenia internetowego przy starcie systemu to coś zaczyna mielić jak jakiś nienormalny. Dlatego na lapku mi się tak nie dzieje bo tam nigdy przy starcie systemu nie ma domyślnie połączenia. Zmieniłem na Avasta4 i od razu działa to szybciej. Pozdrawiam
surfix
Dodano
18.02.2008 22:31:38
Sprawdź Bootvisem, który program się tak długo ładuje i ewentualnie jeśli uznasz, że nie musi być ładowany wraz ze startem systemu wyłącz go z autostartu lub przez msconifig -> Uruchamianie
Endrju
Dodano
18.02.2008 14:50:17
surfix
Dodano:
17.02.2008 17:30:59
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1