Początkujący i ComboBox w VB(Excel)
Witam forumowiczów
Od niedawna przegryzam polecenia VB w połączeniu z XLINKiem CDN-u. Jak dotąd większość raportów które robiłem opierała się na makrach bez wstawiania kontrolek formularza. A z kontrolkami mam pewne problemy. Jeśli znjdziecie chwilę to wskażcie mi, jak mam zdefiniować listy ComboBox'a z załączonym pliku. Męczę temat już dobre dwa dni i ni jak nie mi wychodzi. Chodzi o to że po wybraniu pola z rowijanej listy zwraca pozycję rekordu na liście a nie jej wartość. w załączonym pliku wogóle pozbawiłem ComboBox'a definicji, bo te które próbowałem mogłyby pewnie przyprawić o ból głowy. Dlatego makro "Marza" wywala błąd. ComboBox (1) ma listować wartościami kolumny A z arkusza 'katalogi" a zwracać wartości z kolumny B i analogicznie ComboBox (2). EditBoxy działają bez zarzutu. Pozdrawiam.
http://bzyszek.republika.pl/zeszyt.xls
Odpowiedzi: 1
Hej
Wybrałeś sobie trochę mało współczesne rozwiązanie (dialog).
Sugeruję dla pierwszego comboboxa ustawić zakres wejściowy na Lista_katalogów!$A$2:$A$5 a w łączu komórki wpisać Lista_katalogów!$A$1.
W komórce B1 w arkuszu Lista_katalogów formułę =ADR.POŚR("B" & A1+1). Aby to działało powinieneś przywrócić automatyczne przelicznie w celu obliczenia wyniku formuły. Analogiczne ustawienia dla drugiego comboboxa.
Pozdrawiam