Po formacie
Po formacie i instalacji systemu Windows XP Home.E , podczas startu systemu po instalacji.Pojawia się blady ekran powitalny na monitorze. Następnie po kilkunastu sekundach powraca do normy. Następnie w trakcie instalowania programu z dyskietki(A 3.5) trzeba czekać chwilę do jej startu, albo mam tylko puste okienko Mój komputer. Lecz po próbie zainstalowania z dyskietki j/w i restarcie kompa nie może on zaskoczyć, pojawia mi się tylko plansza Windowsa? Nie pomaga miękki restart ani twardy, co mogę jedynie zrobić, to wyłączyć na moment zasilanie i spróbować ponownie. Po chwili zaskoku wyświetla mi sie podświetlany napis na planszy z komunikatem - "Uruchom system Windows normalnie" Prawdę mówiąc nie mam bladego pojęcia co się dzieje i co mi tak miesza.#-o
System Op. Windows H.E + sp2
RE:Jaśniejszy opis.
Instaluję X program z dyskietki. Wkładam ją do stacji dyskietek, otwieram okno Mój komputer i zaznaczam (Stacja dyskietek 3.5 (A) Znika mi wszystko co jest w oknie, po kilkunastu sekundach pojawia się X program który chce instalować zaznaczam (setup) i po kilku sekundach jak zaskoczy,zazwyczaj mam napis - (brak odpowiedzi) Za którymś razem zaczyna sie instalka. Po zainstalowaniu - restart komputera - (nic się nie dzieje), ponawiam, nic. Próbuję (twardy restart) nic, wyłączam zasilania do komputera i włączam zasilanie oraz komp. zaskakuje, ale na ekranie mam komunikat systemowy w którym jest (podświetlone)napisane na dole ..(Uruchom system Windows normalnie).. jest to ostatni napis owego komunikatu, bo jest ich kilka, wybrałem ten podświetlony. Potwierdzam (ENTER) coś tam mieli, po kilkunastu sekundach zaskok , albo i nie. Nie zostaje mi nic innego jak powtórzyć j/w operację.
Z ekranem jest tak, jak opisałem powyżej. Jest to objaw nieregularny.
solex
Odpowiedzi: 3
W sumie to nie odpowiedziałeś na moje pytania. Jak to jest z tą dyskietką?
Próbowałeś już podłączyć inną stację?
Mam AnitiVira Guard, lecz nie sądzę ażeby to, była bezpośrednia przyczyna tejże usterki. Dlaczego? Bo wcześniej podobnej objawy nie było. Zresztą podejrzewam, że być może głównym powodem tych zakłóceń może być, stacja dyskietek.
Mnie to wygląda na uszkodzenie stacji/taśmy w pierwszej kolejności. Jak jest z innymi dyskietami? Tak samo czy objaw pojawia się tylko przy jednej, konkretnej?
Jeszcze jedno, masz jakiegoś antywirusa? Może to on skanuje ten nośnik i powoduje właśnie takie przywieszenie systemu?
Strona 1 / 1
[quote=Bobi]W sumie to nie odpowiedziałeś na moje pytania. Jak to jest z tą dyskietką? Próbowałeś już podłączyć inną stację? [/quote] re: Sorki, że przeoczyłem pewien szczegół. Mam tu na myśli dwie dyskietki. 1-sza od klawiatury (nie wymaga restartu) 2-ga od Myszy(restart zalecany) Obydwie Przekopiowałem na HDD. Po odinstalowaniu tej drugiej i ponownej instalacji, rzecz dzieje się podobnie jak i przedtem, z tą różnicą, że proces instalacji przebiega szybciej. Lecz dlaczego podczas startu systemu słychać na początku pracę napędu dyskietki?
Stawiam na przeterminowanie nośnika ;) Sprawdź te dyskietki pod inną stacją, tak będzie najłatwiej i najszybciej. [quote=solex]Lecz dlaczego podczas startu systemu słychać na początku pracę napędu dyskietki? [/quote] I znów, albo starość daje o sobie znać, albo np. w Biosie masz załączone bootowanie z flopa i szuka nośnika, a na nośniku plików rozruchowych.
[quote=Bobi]Stawiam na przeterminowanie nośnika ;) Sprawdź te dyskietki pod inną stacją, tak będzie najłatwiej i najszybciej. [quote=solex]Lecz dlaczego podczas startu systemu słychać na początku pracę napędu dyskietki? [/quote] I znów, albo starość daje o sobie znać, albo np. w Biosie masz załączone bootowanie z flopa i szuka nośnika, a na nośniku plików rozruchowych.[/quote] RE: Wielkie dzięki za zainteresowanie=d> Wymieniłem napęd dyskietek i już nie słychać brzęczenia, nie wiem natomiast co i jak wygląda sprawa (biosu) Nie ta liga :-D Po prostu nie znam się w ogóle na tym :-( Martwi minie natomiast objaw po instalacji systemu:( -dlaczego podczas finalizowania instalacji, system nie chciał zaskoczyć? - a jak ukazało się okno Windowsa, to pasek (ładowania) raz stawał, gdzie po chwili ruszał z miejsca. Lecz nic poza tym się nie działo? Jak juz pisałem , musiałem wyłączyć zasilanie i ponowić próbę z pozytywnym (skutkiem) Lecz tak nie może być. Instalacja była przeprowadzona zgodnie z instrukcją8-[ Zresztą nie po raz pierwszy przeze mnie :-D