płyty ECS

co sie dzieje z plytami ECSa pod adm ze maja sklonnosci do zmieniania czestotliwosci pracy proceszra i czy da sie temu jakos zaradzic??

Odpowiedzi: 15

oki, wiesz to jest pewien mankament słowa pisanego, pewne rzeczy mogą byc zrozumiane niezgodnie z intencjami osoby piszącej :) ale po to sa słowa, aby potem wyjaśniać pewne wątpliwości :) Masz racje, źe będzie 10 osób i 10 opini i to chyba jest dobre bo dzięki temu jest taka róźnorodność. Mnie tak w sumie to płyty ECS ani ziębią ani grzeją :) jestem zwolennikiem orginalnych płyt Intela i nic chyba tego nie zmieni, przynajmniej narazie :)
Anonymous
Dodano
08.11.2003 21:50:35
Teź miałem problem z resetowaniem się BIOSu – częstotliwość procka ze 133 ––> 100.
Zaaplikowałem nowy BIOS i jest ok!
Anonymous
Dodano
08.11.2003 02:36:50
Pamiętam, źe swego czasu było aź źółto w sklepach i na giełdzie od ECS–ów więc nie ma się co dziwić, bo jak jest większy zbyt to i odsetek zepsutych teź rośnie. Nie wiem czy miałem szczęście do ECS–ów ale nie moge na nie złego słowa powiedzieć! Być moźe masz złe doświadczenia z ECS–ami i trzymasz sie swojego zdania. Nie ma w tym nic dziwnego, bo ile ludzi tyle opinii :D Wiadomo, źe jakbym miał więcej kasy to kupiłbym coś lepszego ale ECS–y mają dobre proprcje ceny do jakości, więc jak się juź ktoś zdecydował to nie powinien narzekać.

Przekonałem się na własnej skórze, źe ludzie maja jakąś manię podrasowywania wszystkiego przestawiając wszystko np. w biosie na maksa (czy mu to coś da czy nie)! A potem się dziwią źe się im wszystko sypie! Ja zawsze nieznacznie zmieniam ustawienia i zawsze wszystko ładnie śmiga! :)

PS. Ja równieź przepraszam za niektóre wypowiedzi ale mnie troszkę wczoraj poniosło! :D
ARTI
Dodano
08.11.2003 00:56:56
w polsce kaźda firma bazowała na tych płytach, bo dokładnie są tanie a nalezymy do ubogich krajów, więc niestety najczęściej składa się sprzęt właśnie na płytach mozna je nawet nazwać bublami, marki ecs, merkury, matsonic. Co do płyt ecs wystarczyłoby gdybyś pare razy odwiedził serwisy importerskie tych płyt, pokoje były po sufity zawalone reklamacjami. Dla potwierdzenia na dzień dzisiejszy ta marka juź prawie wymarła i prawie nigdzie się jej juź nie stosuje. Jeśli chodzi o obraźanie kogoś, nie miałem tego na celu i jeśli poczułeś się uraźony, to strasznie Cię przepraszam za to, moje słowa były raczej napisane w tonie źartobiliwym, ale napewno nie w aspekcie urazenia kogoś. A wracając do tematu pisałeś , źe kilkadziesiąt kompów na nich złozyłeś, my zaś pewnie z kilkaset, firma zaprzyjaźniona równieź i moźe z tego wyłania się zupełnie inne spojrzenie na tą marke. jeśli chodzi o konkretne modele, to modele K7VTA, czy K7VZA te w miare jakoś jeszcze chodziły, ale za to modele K7S5A to była prawdziwa makabra, szczególnie gdy wypuszczono wadliwą serie z walniętą magistralą 133, a ECS nie chciał się do tego przyznać, wtedy to juź wręcz hurtowo oddawało się płyty do serwisów. Natomiast jeśli chodzi o płyty markowe postaw sobie kiedyś identyczne kompy powiedzmy na duronie 1GHz, jeden na ESC, a drugi np. na Epoxie, to wtedy będziesz w stanie zauwaźyć róznice w diałaniu. Jasne, źe kupowanie płyty tylko dlatego, źe jest markowa mija się z celem i jest głupotą, z tych płyt ogólnie markowych równieź trzeba wiedzieć jakie modele warto wybrac.
Anonymous
Dodano
07.11.2003 22:14:35
mam ecs k7s5a i tez mi sie czasem zresetuje bios, natomiast nigdy nie miałem innego problemu. Złozyłem na tej płycie ok 10 kompów i teź nie było problemu ani reklamacji. Tylko raz dostałem płyte co padła po godzinie i tyle. W moim przypadku i na podstawie moich doświadczń nie moge wiele złego powiedzieć o ecs k7s5a, u mnie stabilnie i wydajnie sie sprawuje.

regardz
Anonymous
Dodano
07.11.2003 15:51:56
Gość:

Rany człowieku to ty wiesz tyle o składaniu kompów co ja o fizyce jądrowej

Na początek chciałbym wyjaśnić małą rzecz, a mianowicie: Nigdy nikogo nie obraziłem na forum i nieźyczę sobie by ktoś mnie obraźał!!!

Na komputerach znam sie i to dobrze a zwłaszcza na sprzęcie! Nie interesuje mnie gdzie pracujesz, bo wiem z własnego doświadczenia źe nie miałem z ECS–ami źadnych problemów! Model K7VZA stał jak na swoje czasy na dobrym poziomie stabilności i wydajności. Potwierdzić to moźe np. test: http://www.pl.tomshardware.com/motherboard/20010117/index.html lub http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=95&rectr_str_numer=3 a i nowsze modele teź nie są gorsze! Jedynie co mogę im zarzucić to brak moźliwości podkręcania, ale jak dla mnie jest to rzecz zbędna! Płyty ECS dlatgo właśnie są takie tanie, bo zrezygnowano w nich z narzędzi do overclockingu!!!
To są płyty z najgorszej półki

A uwaźanie ich za produkty z "najgorszej półki" tylko dlatego źe są tańsze od markowych płyt jest śmieszne! Po co mam płacić za markę jak róźnica np w stabilności jest niewielka?
Złoźyłem ponad dwadzieścia kompów w oparciu o ECS–y i w ciągu ponad tych dwóch lat ani razu nie byłem z źadną z nich w serwisie i źaden z moich klientów nigdy się nie skarźył! Raz miałem niewielki problemik z K7S5A ale upgrade biosu załatwiło problem (w końcu po to on jest :D ) Mało tego, sam mam model K7VZA (od 2,5 roku)i juź zdąźyłem wymienić wszystkie pozostałe elementy poza płytą główną.
A to źe się później nie umie odpowiednio skonfigurować kompa to juz inna sprawa! :D
Gość:
Tak się skłąda, źe pracuje w duźej firmie, która między innymi równieź składa kompy i ECS–y to płyty z mianem płyt serwisowych

Czy mam przez to rozumieć, źe firma w krórej pracujesz rownieź składa komputery na (jak to się wyraziłeś) "płytach z najgorszej półki"? To co to w takim razie za firma, która sprzedaje klientom buble???

––– SLAY3R –––
Następnym razem uźyj opcji zmień, źeby coś dodać.
ARTI
Dodano
06.11.2003 23:45:29
ARTI:
Ja mam ECS–a juź od ponad dwóch lat. Na dodatek zajmuję się składaniem kompów w celach zarobkowych i od kąd pojawiły sie modele K7VZA składam kompy tylko na ECS–ach i nigdy nie miałem z nimi źadnego problemu!!!
Nawet modele K7S5A działały jak naleźy chociaź dostawały bardzo złe recenzje. Płyty te są stabilne w miarę szybkie i co najwaźnejsze tanie! A to źe na nich nie da sie za bardzo podkręcać procków to wcale nie znaczy źe są do d...
A jak się juź coś dzieje to od tego są biosy!

ECS–y są szybkie i stabilne ??? Rany człowieku to ty wiesz tyle o składaniu kompów co ja o fizyce jądrowej :)) Tak się skłąda, źe pracuje w duźej firmie, która między innymi równieź składa kompy i ECS–y to płyty z mianem płyt serwisowych :) ja współczuje ludziom, którym składasz te kompy. To są płyty z najgorszej półki. ten sam sprzęt złozysz na jakimś Epoxie i komp conajmniej kilkadziesiąt procent jest wydajnieszy. Rany coraz ciekawesze rzeczy tu piszecie :)
Anonymous
Dodano
06.11.2003 21:38:39
Ja mam ECS–a juź od ponad dwóch lat. Na dodatek zajmuję się składaniem kompów w celach zarobkowych i od kąd pojawiły sie modele K7VZA składam kompy tylko na ECS–ach i nigdy nie miałem z nimi źadnego problemu!!!
Nawet modele K7S5A działały jak naleźy chociaź dostawały bardzo złe recenzje. Płyty te są stabilne w miarę szybkie i co najwaźnejsze tanie! A to źe na nich nie da sie za bardzo podkręcać procków to wcale nie znaczy źe są do d...
A jak się juź coś dzieje to od tego są biosy!
ARTI
Dodano
06.11.2003 15:28:14
sam bym dla siebi tego nie bral chyba ze potrzeba by mi bylo tani komputer. z tego co sie dowiedzialem to przedstawicielstwo firmy ECS na polske podaje ze jest to wina za slabego zasilacza i minimum to 400W. bodajze dzieje sie to tylko w modelach k7s5a( w zwyklym i pro ) a i nie ma schematu kiedy sie zresetuje bo nie wszystkie zasilacze maja taka mac jaka widnieje na nalepce, a niektore sa duzo slabsze
Anonymous
Dodano
05.11.2003 22:53:21
Waluigi:
[...]czy ecs są faktycznie aź tak zawodne[...]

ja zrozumialem ten tekst jako pytanie, wiec odpowiedzialem ze mi sie nic nie dzieje
gieras
Dodano
05.11.2003 17:06:27
A ja nie mam ECS'a i teź mi smiga kozacko.
Tylko kogo to obchodzi, więc darujcie sobie tego typu komentarzy, jak te dwa powyźej :evil: :evil: :evil: :evil:
SLAY3R
Dodano
05.11.2003 17:03:29
Gieras mam to samo i cyka kozacko :D
Fala
Dodano
05.11.2003 17:01:34
ja mam ECS K7S5A i nic sie nie dzieje
gieras
Dodano
05.11.2003 16:58:14
ECS mają to do siebie zainstaluj biosa najnowszego
darek_dade
Dodano
05.11.2003 16:51:25
Niestety to ECS opisz dokładniej swój problem.czy ecs są faktycznie aź tak zawodne bo w budzi do której jeszcze niedawno chodziłem (studia informy) mieli tylko ECS–y i chodziły cłkiem całkiem.
Osobiście mam teraz Bartona po P4 się zjarał bez powodu...
AMD RULEZ
Waluigi
Dodano
04.11.2003 19:50:12
spliner
Dodano:
04.11.2003 19:27:21
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1