płyta główna
Waitam.Potrzebuje opini na temat płyty głównej Asus P4C800 Deluxe Intel 875P + LAN 1GB+SATA+IEEE1394,i jaki procesor najlepiej dobrać do takiej płyty.Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
powinien utrzymać... (nie na 100%)
IMO na obecnym config`u po zwiększeniu napięcia rdzenia procesora zasilacz powinien wytrzymać.
Mam GeForce 4 Ti4400 128ddr, ktory nie ma dodatkowego zasilania, ale mam 2 nagrywarki (cdx12 i dvdx4) i 2 dyski (80gb 7200rpm, 40gb 5400rpm).
Zasilacz kupilem 360W dlatego, ze to Chieftec i myslalem, ze wystarczy. To i tak dla mnie kosmiczna cena za zasilacz. Kiedys w zyciu bym nie pomyslal tyle wydac na zasilacz.
No i teraz pytanie, czy:
przez @ Vcore na tym Prescocie nie utrzyma mi zasilacz ?
Pzd.
Zasilacz kupilem 360W dlatego, ze to Chieftec i myslalem, ze wystarczy. To i tak dla mnie kosmiczna cena za zasilacz. Kiedys w zyciu bym nie pomyslal tyle wydac na zasilacz.
No i teraz pytanie, czy:
przez @ Vcore na tym Prescocie nie utrzyma mi zasilacz ?
Pzd.
1. IMO Tak.
2. Jeśli nie zamierzasz OC to IMO tak.
3. Bez @ Vcore 3.0 Ghz, po @ Vcore 3.5 Ghz ( FSB 195 ).
Test w Chip Lab.
( Kaźdy CPU ma indywidualny poziom OC, więc jednoznacznie nie moźna zagwarantować identycznych wyników ).
4. Na Twoim Configu CPU powiniem pracować poprawnie, ale jak masz wydajną kartę graficzną, która jest dodatkowo zasilana, więcej niź jeden HDD to moźe 360W być zamało.
2. Jeśli nie zamierzasz OC to IMO tak.
3. Bez @ Vcore 3.0 Ghz, po @ Vcore 3.5 Ghz ( FSB 195 ).
Test w Chip Lab.
( Kaźdy CPU ma indywidualny poziom OC, więc jednoznacznie nie moźna zagwarantować identycznych wyników ).
4. Na Twoim Configu CPU powiniem pracować poprawnie, ale jak masz wydajną kartę graficzną, która jest dodatkowo zasilana, więcej niź jeden HDD to moźe 360W być zamało.
Czy naprawde warto wziac tego Prescotta 2.4Ghz bez HT na FSB 533... ??
Czy warto doplacic do tego 230 zl i miec 2.8Ghz Prescotta z HT na 800FSB ?
Pytanie brzmi:
Jak dobrze kreci sie ten Prescott 2.4Ghz ? Czy tak dobrze, ze dzieki temu nie oplaca sie brac drozszego proca ?
Przy tym zaznaczam, ze ma to dzialac na
Gigabyte GA–8IPE1000, przy pamieciach 256mb Kingston DDR 400 x2 (Dual Channel). Zasilacz to Chieftec 360W.
Dzieki za porade.
Czy warto doplacic do tego 230 zl i miec 2.8Ghz Prescotta z HT na 800FSB ?
Pytanie brzmi:
Jak dobrze kreci sie ten Prescott 2.4Ghz ? Czy tak dobrze, ze dzieki temu nie oplaca sie brac drozszego proca ?
Przy tym zaznaczam, ze ma to dzialac na
Gigabyte GA–8IPE1000, przy pamieciach 256mb Kingston DDR 400 x2 (Dual Channel). Zasilacz to Chieftec 360W.
Dzieki za porade.
Do OC proponuje Pentium 4 2,4GHz FSB533 1MB cache Prescott.
Bardzo dobrze się OC i nie grzeje się tak jak CPU pracujące na FSB800.
Bardzo dobrze się OC i nie grzeje się tak jak CPU pracujące na FSB800.
Podobno prescott się mocno grzej (mogę się mylić) więc lepiej wziąć tego na starszym rdzeniu i mocniej podkręcić, jeźeli oc nie wchodzi w gre to uwaźam tak jak napisał mscr@by
Moja propozycja to :
Pentium 4 2,8GHz FSB800 1MB cache Prescott.
lub trochę powyźej tej kwoty :
Pentium 4 3,0GHz HT FSB800
Pentium 4 3,0GHz FSB800 1MB cache Prescott.
Pentium 4 2,8GHz FSB800 1MB cache Prescott.
lub trochę powyźej tej kwoty :
Pentium 4 3,0GHz HT FSB800
Pentium 4 3,0GHz FSB800 1MB cache Prescott.
Ale to nadal więcej niź 1k :twisted: i pewnei w necie czyli dodaj koszt wysyłki
darek_dade:
MarcinX:
Od 2.4 wszystkie mają HT.
Za 1000 z groszem dostaniesz fajnego 3 ghz.
Tu się podwójnie mylisz. Najszybszy procek bez HT to 2.8 a 3GHz kosztują od 1100zł wzwyź
Tu masz racje.
Zapomniałem dodać źe wszystkie od 2.4 i fsb 800 bo kto teraz kupuje inny do płyty z obsługą 800.
A co do proca tu kupisz juź od 1040 pln.
darek_dade:
[
..... Najszybszy procek bez HT to 2.8 .....
Moźe się umówimy, źe .... z zablokowanym HT i krakowskim targiem do consensus–u dojdzie ? :wink:
MarcinX:
Tu się podwójnie mylisz. Najszybszy procek bez HT to 2.8 a 3GHz kosztują od 1100zł wzwyź
No to wybierasz najszybszego pentiuma IV który mieści się w tej kwocie, źadna filozofia, sęk w tym jeszcze czy chcesz HT czy nie
do 1000 pln
Wszystko zostało juź praktycznie napisane na ten temat.
Tylko jedno pytanko, ile kasy chcesz przeznaczyć na CPU :?:
Wtedy łatwiej będzie doradzić Tobie procesor.
Tylko jedno pytanko, ile kasy chcesz przeznaczyć na CPU :?:
Wtedy łatwiej będzie doradzić Tobie procesor.
Osobiście polecam.
Fajna płytka.
Fajna płytka.
Niby to szybkie ale jakie drogie cholerstwo. Żal kasy zdecydowanie (to było na serio :D)
A to g.......oogle juź nie chodzą ? :wink:Pawek:
EE :?: Mógłbyś mi wyjasnic co miałeś na mysli, bo ja "w Intelu jestem kiepski". :)
Były jakieś takie właśnie niby Extreme Edition – pono – oznaczone.
EE :?: Mógłbyś mi wyjasnic co miałeś na mysli, bo ja "w Intelu jestem kiepski". :)