Płyta główna – nie moźe wystartować do windows'a

Mam płyte główną ECS K7VTA3 posiadam ją od półtora roku – cały czas było OK do lipca(spalił mi się zasilacz–kupiłem nowy) potem neostrada–usb tracił synchro z modemem, teraz komp sie sam restartował po ok 30minutach pracy, ale dziś była kulminacja wszystkiego – nie wykrywa dysków, w bios'ie jest on widziany ale przechodząc dalej zatrzymuje sie na(BIOS) na komendzie"Veryfing DMI Pool Data..." i tu jest wieczna pauza, jedyne co zmienialew w kompie to modem usb od NEO+ zamienilem na karte sieciowa bezprzewodowa, ale nawet po jej wyjeciu z komputera nic sie nie zmienia. sprawdzalem napiecie ktore ida na dysk (12,7 i 5,05).
Prosze Was bardzo o opinie co moze tu byc nie tak, czy czeka mnie wymiana płyty głównej?? –oby nie :(

Odpowiedzi: 12

lu007:

Mam jeszcze jedno pytanie – czy jest jakis element na plycie ktory moznaby sprawdzic i ktory powie mi czy ta plyta pociagnie jeszcze ze rok lub dwa, oraz czy jezeli wloze tam karte sieciowa PCI to czy on dalej pociagnie??

Pozdrawiam – Łukasz

Po spaleniu zasilacza wynika źe się jej oberwało ..
Najprosciej przełoźyć wszytko do innej płyty o podobnych parametrach .. Jezeli wszystko beź zarzutu procek pamięc i napędy oraz urzadzenia zewnetzne pójdą ok to.

Tak jak napisałem wcześniej podejrzewam,źe płyta szwankuje.. Pchanie nowych urzadzen do wadliwej płyty czy ma sens .?. Zawsze rykujesz..
Pozdro..!!
Anonymous
Dodano
30.09.2004 23:00:49
Gwarancji źe płyta jest dobra to nie ma ewentualnie serwis i oni moźe przetestują, choć zapłacisz i newiadomo jaki będzie efekt.

Ja bym spróbował załoźyć karte PCI USB,
lub sieciówke ale musiałbyś wymienić modem w TPSA.
Moźe warto zainwestować w nową płytę.
JNJN
Dodano
30.09.2004 19:40:13
Modem przerywal(nie lapal synchronizacji z kompem) juz przed spaleniem zasilacza, sagem pobierł/pobiera 400mA, mam slabą linie(margin: 12dB, attenuation: 54dB) – ale na nowym komputerze chodzi dobrze – czyli jest cos ze starym kompem, monterzy byli u mnie 12razy :shock: na ich laptopkach chodzilo ok,
przelaczali porty i robili cos przy szafie kablowej.

Mam jeszcze jedno pytanie – czy jest jakis element na plycie ktory moznaby sprawdzic i ktory powie mi czy ta plyta pociagnie jeszcze ze rok lub dwa, oraz czy jezeli wloze tam karte sieciowa PCI to czy on dalej pociagnie??

Pozdrawiam – Łukasz
lu007
Dodano
30.09.2004 19:25:28
lu007:
Mam płyte główną ECS K7VTA3 posiadam ją od półtora roku – cały czas było OK do lipca(spalił mi się zasilacz–kupiłem nowy)(
I tu ja bym z doświadczenia upatrywał problemy.. (oraz opisane tu objawy) Dość często dzieje się taak , ze przy spaleniu zasilacza uszkadza się częciowo płyta głowna czasmi całkowicie .. ba znam przypadki gdzie przy spaleniu zasilacza poszło w środku prawie wszystko.. W tym opisanym przypadku ewidentnie widać źe ucierpiała (jak tak oceniam płyta głowna) . Sprawdź dyski na innym podobnym kompie pamięć i pozostałe napędy . i przełóź płyte Pozdro..
Anonymous
Dodano
30.09.2004 10:11:26
Sprawdz modem na innym kompie
Pakiet 4.49
Jeśli masz USB2.0 odinstaluj wpisy w menadzeźe urządzeń wzsystkie. restart system zainstaluje USB w wersji 1.1 i sprawdz.

Sprawdz w menadzeźe Sagem powinien pobierać około 400 mA, odptasz zarządzanie energią, sprawdz czy nie ma konfliktów w USB i czy działają.

Sprawdz instalacje telefoniczną, odłącz wszystkie telefony i sprawdz.

Moźe masz uaktywnione jakieś usługi na centrali które zakłócają połączenie, niech TPSA sprawdzi linie – mają przyjść do Ciebie z laptopem i sprawdzić jakość łącza i połączenia.

Poczytaj tą stronę:
http://www.neostradka.alfanet.pl/index.php?k=instest&PHPSESSID=b5653b512040f4d6dc4cc1ed3b763c17

rozwaź ewentualne załoźenie kontrolera USB PCI koszt około 30 do 50 zł i sprawdz.
JNJN
Dodano
30.09.2004 00:07:08
– modem sagem fast 800(standart neo),
– plyta na chipsecie VIA,
– wgrywalem najnowsze stery od usb i pl. glownej – ale nie wiem czy byla to wersja 4.49,
– zawsze instaluje modem bez aplikacji tepsy(setup z cd–rom'a tepsy),
– mam dwa porty usb – na kazdym to samo :cry:
lu007
Dodano
29.09.2004 22:45:04
Jaki modem
Płyta na VIA
Jak nie wgrywałeś pakietu VIA to wgraj wersje 4.49.
Odłącz wszystkie wtyczki z gniazd USB – sprawdz.
Zainstaluj sam modem bez aplikacji TPSA–sprawdz.
Sprawdz na innym porcie USB.

Jeśli porty są dobre to wytrzymają obciąźenie modemem pobiera około 400 do 500 mA czyli na granicy obciąźenia portu.
JNJN
Dodano
28.09.2004 19:48:42
Wsadzilem nowy dysk, zainstalowalem system – chodzi, ale na kompie kumpla neo+ chodzi bez zaklocen (modem nie traci synchronizacji z USB) a na moim nie, tzn. tworza sie bledy czego nastepstwem jest zerwanie polaczenia, moje pytanie jest nastepujace:

Czy powodem takiego zachowania sie modemu moze byc slabe zasilanie z USB?? czy jest to tylko kwestia ogolnie slabej plyty glownej?
lu007
Dodano
28.09.2004 19:01:27
Jeźeli widzi dyski w biosie ,spróbuj formata.
Jeźeli nie pomoźe :
Mogło trzepnąć pamięci,sprawdź.
Wyciągnij wszystkie karty z wyjątkiem grafiki.
MarcinX
Dodano
27.09.2004 18:02:01
Wczoraj siadł a dzisiaj go podłączyłem i jest bez zmian :(
lu007
Dodano
27.09.2004 16:09:10
Tak – normalne. Ustaw na dzisiejszą. Godzinę teź popraw i zostaw go na jakis czas – zobacz co bedzie po paru/parunastu godzinach.
Rebe
Dodano
27.09.2004 16:06:34
sprawdzilem beteryjke miernikiem i ma 3,16V a powinna miec 3V – czyli bateryjka jest ok, a co do daty to po restarcie bios'a mam date z roku 2001 – ale czy to nie jest normalne przy restartowaniu??
lu007
Dodano
27.09.2004 15:58:25
lu007
Dodano:
27.09.2004 15:34:39
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1