Płyta główna jaka??
Szuakm dla kolegi porządną płytę główną. Wymogi są takie: dual channel (400MHZ of korz) hmm no i tak naprawde to wszytko. Niepotrzebne są dodatki typu raid, giganety i inne pierdółki. Na płycie będzie chodzi A 2500. płyta ma być jeszcze bardzo stabilna i wydajna. Cnea do 500zł ale najlepiej aby była jak najtańsza. Mi osobiście najbardziej podoba się płta solteka http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5694
Odpowiedzi: 11
Ja bym obstawiał na zasilacz
Ja wczoraj kupiłem ABITa NF7 v2.0 i nie wiem czemu ale po jakimś czasie komp mi sie resatartuje :( (moźe temu źe troche podkręciłem CPU)
Sprawa przemyślana. Wzięłem Abita NF7 bez źadnych dodatków za 350zł mam wypasistą płytke (tak mi się wydaje)
Proponuję ci epoxa 8RDA3+ jest zajebista do OC a przy tym stabilna koszty około 430 zeta a i wyposarzenie nie najgorsze jako jedyna (chyba) ma czujnik dodatkowy ciepła w gnieździe procesora oraz okrągły kabelek ata 133.Sprawa do przemyślenia.
ja mam płytke Abita NF–7S i jest według mnie bardzo stabilna. Koszt jej to teraz około chyba 450 zł, choc dokładnie to teraz nie wiem; ale co do płytki jezeli chodzi o stabilność i OC to jest super.
Kartę dźwiękową juź ma (dobrą całkiem, ale jak się okaźe), a karta graf to będzie radek 7500 lub riva tnt (nie ma większegho znaczenia, aby tylko miała AGPx4 bo tera ma gf 1 z agpx2). Porady typu ABIT lub ASUS są przekomiczne. To która firma robi dobre płyty głóne wiem, chodzi mi o konkretne modele i najlepiej dobre serie. Nie wszystkie płyty na nforce mają obsługe dual 400MHz
Mrówek – hmmm,...bez komentarza.
Darek–dade – wszystkie płyty na nForce obsługują dual channel (mam na myśli chipsety nForce2–400)
Mars28 – zgadzam się, ale czasami popularny ostatnio Radek9200SE moźe się okazać większym badziewiem. Oskar dla panów z działu marketingu ATI.
Darek–dade – wszystkie płyty na nForce obsługują dual channel (mam na myśli chipsety nForce2–400)
Mars28 – zgadzam się, ale czasami popularny ostatnio Radek9200SE moźe się okazać większym badziewiem. Oskar dla panów z działu marketingu ATI.
Mrówek:
Płyty, z nForce są dobre z tego powodu źe mają zintegrowaną kartę graficzną, muzyczną, sieciową.
Dzięki Bogu, źe nie mają zintegrowanych myszek i klawiatur. Muzyczna i sieciowa ujdzie, ale zintegrowana karta graficzna, jaka ona by nie była, to wielkie badziewie...
Płyty, z nForce są dobre z tego powodu źe mają zintegrowaną kartę graficzną, muzyczną, sieciową.
Ale jeźeli twój kumpel chce kupić kartę graficzną i muzyczną osobno, to nie będzie mu raczej potrzebny nForce... Zresztą jego decyzja ;)
Jak juź nForce to Abita albo Asusa ;)Naprawdę godne polecenia ;)
Ale jeźeli twój kumpel chce kupić kartę graficzną i muzyczną osobno, to nie będzie mu raczej potrzebny nForce... Zresztą jego decyzja ;)
Jak juź nForce to Abita albo Asusa ;)Naprawdę godne polecenia ;)
Nie wcale nie przez mojego kompa (no moźe trochę:D) ale była to pierwsza tania płyta z dual channelem i bez dodatków które mnie nie interesują
Solteki 75FRN2–L były dobre ale w starszych wersjach, bo rewizja E (a taką tylko dostaniesz w sklepach) jest kiepska jeśli chodzi o OC. Do minusów tej płyty moźna zaliczyć:
–brak dziur wokół socketa
–dwu fazowe zasilanie
–maksymalne napięcie vcore 1,85V
Płytka była dobra dla fanatyków podkręcania w rewizji D poniewaź oferowała duźe (nawet bardzo) moźliwości podkręcenia sprzętu bez dodatkowych przeróbek. Na chwilę obecną ten atut mamy juź "z głowy", to juź nie jest ten sam Soltek co rok temu. Jeśli kupować coś dobrego i niedrogiego to wybierz coś z "Wielkiej Trójki": Abit NF7, Asus A7N8X–X, Epox 8RDA+. W ogóle skąd pomysł na tego Solteka :?:
PS Juź wiem, nie oblukałem podpisu :)
–brak dziur wokół socketa
–dwu fazowe zasilanie
–maksymalne napięcie vcore 1,85V
Płytka była dobra dla fanatyków podkręcania w rewizji D poniewaź oferowała duźe (nawet bardzo) moźliwości podkręcenia sprzętu bez dodatkowych przeróbek. Na chwilę obecną ten atut mamy juź "z głowy", to juź nie jest ten sam Soltek co rok temu. Jeśli kupować coś dobrego i niedrogiego to wybierz coś z "Wielkiej Trójki": Abit NF7, Asus A7N8X–X, Epox 8RDA+. W ogóle skąd pomysł na tego Solteka :?:
PS Juź wiem, nie oblukałem podpisu :)
Strona 1 / 1