płyta dwuprocesorowa ??
Witam ja mam takie pytanie troszke szukałem na forum, ale nie znalazłem moze gdzies było ale sie nie dokopałem, wiec prosze nie bic po oczach :wink: a co do mojego pytania czy moze mi ktos to wyjasnic w jaki sposob to działa np co z tego ze sa dwa procki 333Mhz PII ?? jakie to ma znaczenie ze sa dwa ?? nikt mi jeszcze tego nie wyjasnił a bardzo mnie to ciekawi z góry dzieki za odpowiedzi i objasnienia :)
Odpowiedzi: 4
aaaaaa czyli nie jest to taki kosmos jak myslałem 8) thx za odpowiedz i wyjasnienie mi tego punktu mojej niewiedzy :wink:
Linuxy, W2k , XP PRo , w2k3 – to tak w skrócie.
Programy to np PhotoShop i inne ze stajni Adobe ,a do tego gra Quake III np. :)
Programy to np PhotoShop i inne ze stajni Adobe ,a do tego gra Quake III np. :)
o widzisz dzieki o to mi wlasnie chodziło mniej wiecej bo teraz czaje na czym rzecz polega 8) ..a takie pytanko jeszcze a jaki system moze obsłuzyc dwa procesory no i w jakich programach pracujachych na tym systemie mozna ta ilosc procesorow wykorzystać ?? bo jestem ciekaw i chciał bym miec obraz mniejwiecej całosci ...
Sam fakt istnienia 2 procesorów nie ma źadnego znaczenia.
Do tego jest potrzebny :
a/ system operacyjny umiejący obsłuźyć, ale i się posłuźyć więcejn iź jednym CPU
b/ program pracujacy w tym systemie, który ównieź potrafi tę okoliczność wykorzystać.
Najkrócej pisząc – system operacyjny "rozkłada" zadania na oba procesory przyśpieszając ich realizację ( zadań, a nie procesorów ).
W sumie daje to skrócenie czasu potrzebnego do wykonania zadania, ale nie da sie teog przyrostu okreśłić jako np. podwojenie "mocy" , aź takie proste to to nie jest.
Ten "zysk" – w zaleźności od aplikacji mozę wynieść od zera do kilkudziesięciu % .
A po chłopsku jak sobie robisz kanapki to co prada moźesz dwiek romki chleba smarować na raz , ale dla ich odkrojenia potrzebujesz obu rąk ównoczęsnie.
Tym samym zawsze czas ukrojenia dwóch kromek jest ten sam, ale smarowanie ich moźna skócić poprzez dokonywanie tej czynności równolegle ito jest własnie podziął zadań między 2 CPU :mrgreen:
Do tego jest potrzebny :
a/ system operacyjny umiejący obsłuźyć, ale i się posłuźyć więcejn iź jednym CPU
b/ program pracujacy w tym systemie, który ównieź potrafi tę okoliczność wykorzystać.
Najkrócej pisząc – system operacyjny "rozkłada" zadania na oba procesory przyśpieszając ich realizację ( zadań, a nie procesorów ).
W sumie daje to skrócenie czasu potrzebnego do wykonania zadania, ale nie da sie teog przyrostu okreśłić jako np. podwojenie "mocy" , aź takie proste to to nie jest.
Ten "zysk" – w zaleźności od aplikacji mozę wynieść od zera do kilkudziesięciu % .
A po chłopsku jak sobie robisz kanapki to co prada moźesz dwiek romki chleba smarować na raz , ale dla ich odkrojenia potrzebujesz obu rąk ównoczęsnie.
Tym samym zawsze czas ukrojenia dwóch kromek jest ten sam, ale smarowanie ich moźna skócić poprzez dokonywanie tej czynności równolegle ito jest własnie podziął zadań między 2 CPU :mrgreen:
Strona 1 / 1