Płyta asusa

Witam kupiłem płyte głowna nowa Asusa na NForce 2. Mam w płycie karte muzyczna 6 kanałową sa 2 wejscia na sygnał i jeden od mikrofonu, czyli w sumie 3 tak jak jest standardowo w zintegrowanych kartach muzycznych. Mam pytanie czy moge podłączyc zestaw komuterowych głosników w skład które wchodzą 4 satelity, centralny i subwoofer. Z tego zestawu z pilota sa 3 wyjscia sygnałowe do kompa a ja mam 2+1mikrofonwe. Jak to połączyć.

Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedzi: 4

Seeker:
Jest to śledź z którego przewody podłączasz do odpowiednich gniazd na MoBo. Na tm sledziu – u mnie tak np. jest SPDIF output port, optical&coaxis and SURROUND–KIT, i Rear R/L & CEN – czyli Subwoofer .
Dopiero wtedy IMO moźna podłaczyć zestaw 5.1 IMO

Oczywiście tak, mam płytę gigabyte'a i takie coś jest opisane w instrukcji, tylko trzeba dokupić(w niektórych modelach odrazu jest to dostarczane z płytą) i w sofcie odpowiednią opcję zaznaczyć trzeba źeby to działało (surround kit), wtedy do tego sledzia podłącza sie tylne, suba i center, przednie są normalnie w line–OUT.
Ale jak się w sofcie sterującym kartą zmieni na 6 channel mode to do line–OUT się podłącza lewy+prawy przód, do Line–IN lewy+prawy tył, a do MIC subwoofer+center.
Zmienia się działanie wejść na wyjścia.
W niektórych płytach, tak jak w gigabyte zmiany dokonuje się softem, w niektórych trzeba przełączyć odpowiednie zworki na płycie.
I to jest chyba we wszystkich juź nowych płytach.
SLAY3R
Dodano
05.01.2005 23:54:19
jaro850T5:
Mam w płycie karte muzyczna 6 kanałową sa 2 wejscia na sygnał i jeden od mikrofonu, czyli w sumie 3 tak jak jest standardowo w zintegrowanych kartach muzycznych.

Coś mylisz – napewno jest tak
2 ale wejścia Line In i Mic In i 1 wyjście na głośniki Out.
Ale aby podłączyć 5.1 to IMO potrzebujesz czegoś takego co w np, płytach Gigabyta (nie wiem jak jest w Asusach), nazywa się "Advanced 6 Channel Analog Output.
Jest to śledź z którego przewody podłączasz do odpowiednich gniazd na MoBo. Na tm sledziu – u mnie tak np. jest SPDIF output port, optical&coaxis and SURROUND–KIT, i Rear R/L & CEN – czyli Subwoofer .
Dopiero wtedy IMO moźna podłaczyć zestaw 5.1 IMO
Seeker
Dodano
05.01.2005 23:04:59
W instrukcji od płyty wszystko jest napewno dokładnie opisane, co zmienić w sofcie i jak podłączyć.
Zaglądnij do niej.
SLAY3R
Dodano
05.01.2005 18:40:52
w programie konfiguracyjnym musisz zaznaczyć 5,1 i zmienia sie znaczenia wyjść np. u mnie czerwone ozmianie to subwoofer :wink:
terminator
Dodano
05.01.2005 15:25:39
jaro850T5
Dodano:
05.01.2005 13:55:54
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1