PŁYTA ASUSA pali zasilacze !!!!

Co ropbić!
Kupiłem nową płytą ASUSA A7V8X–X i po pewnym czasie (ok.10–20 minut) komputer się wyłącza i okazuje się, źe zasilacz jest spalony (ale daje napięcie , bo na płycie pali się dioda). Wypaliłem w ten sposób ok 5 zasilaczy 300W. Kupiłem teraz 400W ale boję się go załoźyć. Wysłałem płytę do hurtowni, gdzie ją kupiłem , ale boję się źe mi ją odeślą bez sprawdzenia (miałem juź takie przypadki).
Zaznaczę, teź źe inne podzespoły są ok, bo chodziły przez 1 rok na ASUS A7V333 i było ok. Problemy się zaczeły dopiero po wymianie płyty na nową.
Co robić?

Proszę o pomoc!

Odpowiedzi: 8

Ja tam nie wiem co było (chyba coś z uziemieniem), ja tam na elektryce się nie znam. Ale dla pewności mozna sprawdzić.
SLAY3R
Dodano
06.12.2003 20:09:52
Zwarcie w płycie.
Jakiś czas temu kumpel przyniósł kompa "bo nie chodzi".
Pomiar zasilacza,okazało się źe padnięty.
Wsadzam mój do jego skrzyni,bios odpala,tyle źe jakoś dziwnie,i czarny ekran,poza tym jakieś skwierczenie z budy.
Okazało się ze szlag trafił płytę ,jego zasilacz i mało brakowało i mój.
Jeźeli instalacja jest ok. w gniazdku nic się nie grzeje ,to na 99% nie jest wina zasilania.

Update.
Moźna powyciągać wszystko z wyjątkiem niezbędnych części i zobaczyć co z tego będzie, ale to jest ryzyko spalenia następnego zasilacza.
MarcinX
Dodano
06.12.2003 15:08:51
Ja nie kwewstionuje Twojego doświadczenia i Twoich umiejętności. Powiedziałem tylko tyle co sam wiedziałem.

Czyli uogólniając, co wg Ciebie jest przyczyną problemu kolegi??
Pawek
Dodano
06.12.2003 14:50:05
Sory Pawek, ale jestem elektrykiem z pewnym (tak mi się wydaje :D ) doswiadczeniem.
Moźe być podwyźszone napięcie na całej fazie lub na wszystkich ale nie w jednym gniazdku.
W przypadku Slay3ra, mogą być skoki napięcia spowodowane luźnym stykiem nic więcej.
W przypadku zbyt duźego napięcia z rozdzielni SN,wykopci się nie tylko zasilacz w kompie, ale naprawdę spoooro innych urządzeń.
MarcinX
Dodano
06.12.2003 14:16:15
MarcinX:
Eeeeeee.
Slay3r ,jak to zwiększone napięcie tylko w jednym gniazdku ?
To fizycznie niemoźliwe.
No chyba źe to gniazdo trójfazowe :wink: :D .

Eeeeee. Jeźeli jeszcze coś z fizyki dobrze pamietam, to SLAY3R pisze do rzeczy. W tym konkretnym gniazku moźe być mniejsze natęźenie, a co za tym idzie większe napięcie.
Pawek
Dodano
06.12.2003 14:02:53
Eeeeeee.
Slay3r ,jak to zwiększone napięcie tylko w jednym gniazdku ?
To fizycznie niemoźliwe.
No chyba źe to gniazdo trójfazowe :wink: :D .
MarcinX
Dodano
06.12.2003 13:43:00
Wezwij elektryka i niech sprawdzi ci napięcia w gniazdku. Mi przez to spaliło 3 zasilacze :) i teź dioda na płycie sie paliła.
SLAY3R
Dodano
06.12.2003 12:56:00
Płyta jest uszkodzona (powaźne zwarcie).
Jeźeli jesteś pewny źe nie popełniłeś jakiegoś błędu w czasie montaźu,to płytę muszą ci wymienić.
Jeźeli to była wina płyty,to moźe wyciągniesz coś za spalony zasilacz.
MarcinX
Dodano
06.12.2003 10:31:48
Anonymous
Dodano:
06.12.2003 10:27:59
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1