Płyta AGPx1 i grafa AGPx2
Witam.
Miałem starego kompa (P2), w którym padła płyta główna. Niedawno kupiłem okazyjnie płyte pod P2 zeby zrobic kompa do przeglądania www .
Problem w tym, źe "nowa' płya ma AGPx1 a poprzednia x2 więc grafika (riva TNT2) sie strasznie grzeje i po minucie sie zwiesza. Domyślam się ze AGPx2 ma niźsze napięcie niź AGPx1 i to jest przyczyna grzania się. Chciałbym wykorzystąc to grafe bo tymczasowo wstawiłem na PCI dla której 800x600 16bit lub 124x768 256kolorów to max co moźną wycisnąc.
Co doradzicie? idzie to jakoś obejść?
Miałem starego kompa (P2), w którym padła płyta główna. Niedawno kupiłem okazyjnie płyte pod P2 zeby zrobic kompa do przeglądania www .
Problem w tym, źe "nowa' płya ma AGPx1 a poprzednia x2 więc grafika (riva TNT2) sie strasznie grzeje i po minucie sie zwiesza. Domyślam się ze AGPx2 ma niźsze napięcie niź AGPx1 i to jest przyczyna grzania się. Chciałbym wykorzystąc to grafe bo tymczasowo wstawiłem na PCI dla której 800x600 16bit lub 124x768 256kolorów to max co moźną wycisnąc.
Co doradzicie? idzie to jakoś obejść?
Odpowiedzi: 5
Acha... To teraz pełna jasność... Czyli tak jak pisałem wyźej. Nie da się obejść "zwiech", bo nie spotkałem płyty głównej, która by oferowała tak zaawansowane ustawienia portu AGP w Biosie – źeby moźna było pozmieniać podawane napięcia.
Chodzi źe nie ma zadnych nóźek JP2 i JP3 do zmiany. Wygląda na to ze płytka drukowana z opisem była przygotowana na taką zmianę ale ten model jej nie posiada.
To znaczy masz na karcie stosowne miejsce gdzie mozna to zmienić, ale nie moźesz tego zrobić, bo zgubiła się zworka :?:
Jak tak, to przecieź nie ma źadnego problemu... Bierzesz jakąś dowolną inną Ci niepotrzebną: od dysk twardego, napędu optycznego, płyty głównej, cokolwiek... Byle miała taki sam kształt...
Jak tak, to przecieź nie ma źadnego problemu... Bierzesz jakąś dowolną inną Ci niepotrzebną: od dysk twardego, napędu optycznego, płyty głównej, cokolwiek... Byle miała taki sam kształt...
Niestety karta ma opisaną komfigurację zworek pomiedzy AGPx4 i AGPx2 ale samych zworek nie ma :(
Pozostaje tylko zmienić karte.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
Pozostaje tylko zmienić karte.
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
Odpowiedź : Są trzy specyfikacje portu AGP :
AGP 1.0 – prędkości 1x, 2x ; napięcie 3,3 V
AGP 2.0 – prędkości 1x, 2x, 4x ; napięcie 1,5 V
AGP 3.0 – prędkości 4x, 8x ; napięcie 0,8 V
Teraz co do kart graficznych:
karta na AGP 1.0 – pójdzie na płycie z AGP 1.0 oraz 2.0
karta na AGP 2.0 – pójdzie na płycie z AGP 1.0, 2.0 i 3.0 (wszystkie)
karta na AGP 3.0 – pójdzie na płycie z AGP 2.0 i 3.0
To są informacje teoretyczne. W praktyce bywa... zupełnie inaczej :). Są karty AGP 3.0 działające we wszystkich trybach, np. niektóre produkty ATI z serii Radeon – 9700 i 9200.
Koziołek
Ale skoro się wiesza i jeśli karta nie ma zworki zmieniającej napięcie, to nie idzie tego obejść.
Strona 1 / 1