Płyta Abit, jakie opcje w Biosie

Stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego kompa z płytą Abita IC7–G / procek Prescott 2.8/ na i875. W Biosie w ustawieniach "PC health status" jest opcja "fan fail alarm selectable". Co to za cholerstwo ? Jest tu pięć ustawień : dis, auto, sys fan, cpu fan, nbfan. W opisie płyty pisze tylko źe to co wybierzesz będzie monitorowane. Ale jak to rozumieć ? Jak się wybierze auto to co ? Czy monitorowanie wentylatorów będzie się odbywało w ten sposób źe np. co trzy sekundy system będzie się przerzucał między wentylatorami, czy teź wybierze sobie jeden i będzie stale go monitorował ?
Szukałem w róźnych forumach, ale wszystkie opisy dotyczą starszych płyt.

Odpowiedzi: 4

Miałeś rację Pawe(ł)ku. Włączyłem na auto i kolejno wyłączałem wentylatory. Kiedy wyłączony był wiatrak CPU, to po dwóch sekundach komp się wyłączył bez źadnego sygnału. Kiedy kolejno wyłączałem wentylatory "systemowy" i "mostka" to się włączył, ale w momencie ładowania Windowsa zaczął sobie bipać.
Serdeczne dziękuję.
Przemysław
Dodano
25.05.2004 02:51:14
To akurat prostsze pytanie. Gdyby ta opcja miałaby być domyślnie aktywna, a Ty np. podłączasz źle zasilanie – nie do tego 'connectora' co trzeba (na samą pracę wiatraka nie ma to wpływu), to spowodowałoby to błędy w odczytach prędkości wiatraków – np. wiatrak nad procem byłby traktowany w BIOSIE jako np. jakiś inny i wtedy mógłbyś mieć mimo praktycznego braku zagroźenia non–stop alarmy, źe wiatrak dla CPU nie pracuje – brak odzewu z 'connectora', który w wyniku błędnego podłączenia kabelków byłby wolny. Dlatego tę opcję powinno się włączać dopiero po upewnieniu się, ze wszystko jest dobrze podłączone – domyślne opcje BIOSu, to właśnie te 'bezpieczne'. Starałem się sprawę natłuścić w miarę jasno :wink:
Pawek
Dodano
25.05.2004 00:57:59
Chyba masz rację Pawe(l)ku, ale nie jestem do końca pewien. Zastanawia mnie źe gdy załaduje się bezpieczne ustawienia, to opcja ta jest na disable. Dlaczego ? Moźe ktoś ma taką płytę i rozgryzł juź ustawienia.
Pozdrawiam.
Przemysław
Dodano
25.05.2004 00:50:27
Tak na chłopski rozum, jak wybierzesz auto, to on bez wzgledu na to jaki wiatrak ulegnie awarii Ci to zaalarmuje... :roll: :idea:
Pawek
Dodano
25.05.2004 00:04:20
Przemysław
Dodano:
24.05.2004 23:28:18
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1