Pliki wsadowe w XP

Witam, kiedys dawno temu kiedy jeszcze XP nie bylo robilem taka komende w pliku bat, ktora usuwala mi przy starcie plik z partycji c, ktory nie chcial sie za cholere usunac sie spod windowsa 98. Treaz chcialem to zrobic ale nie dziala, robilem to spod konsoli cmd.
@copy 1.bat C:\autoexec.bat
echo t|del c:\test.htm

Ten kod sie pakowal to pliku autoexec i przy okazji do folderu autostart, jak zrobic to w xp zeby przy starcie usunelo plik.

Odpowiedzi: 7

nie mylisz sie wlasnie dokladnie o to mi chodzi, juz to kiedys robilem i przez przypadek sobie zrobilem, ale trudno w xp raczej sie tego nie da zrobic
potreb
Dodano
29.10.2005 13:34:37
Z tego kombinowania wnioskuje, źe potreb'owi chodzi chyba o sformatowanie dysku, ale nie swojego :]
MetaVirus
Dodano
25.10.2005 19:47:23
Zamiast napisać odrazu, źe chodzi Ci o format dysku systemowego to kombinujesz ... Format zrobisz z poziomu instalatora Windowsa – musisz komputer z tej plytki uruchomić, rozpocząć nową instalację i po akceptacji licencji będziesz miał moźliwość sformatowania partycji ...
Żółty
Dodano
25.10.2005 11:51:40
MetaVirus:
jedyne co mi do głowy przychodzi, to utworzyć bat'a odpowiedniego, potem start –> uruchom –> regedit –> OK
klucz: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
utworzyć tu wartość ciągu o dowolnej nazwie, i dać mu dane takie, jaka jest ścieźka do tego bata (np. c:\a.bat)

tez tak myslalem zrobic, ale to nie wypał, w windowsie 98, robiło sie to bezproblemu a teraz niestety pod xp nie mozna takiego czegos zrobic. moj plan byl taki zeby sformatowac szybko dysk c przed ladowaniem xp, a jezeli bedzie sie ladowal z autostartu to nic z tego nie wyjdzie bo juz wtedy bedzie chroniony przed kasowaniem.
potreb
Dodano
25.10.2005 11:46:53
Po co jakis plik .bat, skoro wszystko mozna usuwac ? Jesli nie HiJackiem, KillBoxem, to kilkoma innymi programami o ktorych tutaj pisano, ...ze nie wspomne o samym systemie i jego mozliwosciach.
EL NINO
Dodano
25.10.2005 02:57:09
jedyne co mi do głowy przychodzi, to utworzyć bat'a odpowiedniego, potem start –> uruchom –> regedit –> OK
utworzyć tu wartość ciągu o dowolnej nazwie, i dać mu dane takie, jaka jest ścieźka do tego bata (np. c:\a.bat)

Wadą takiego rozwiązania jest, źe na ułamek sekundy przy kaźdym logowaniu wyskoczy ci okno cmd.

Jeźeli chcesz aby plik odpalił się tylko raz, to zamiast klucza Run otwierasz RunOnce i tam tworzysz wartość ciągu
MetaVirus
Dodano
25.10.2005 02:14:27

Wadą takiego rozwiązania jest, źe na ułamek sekundy przy kaźdym logowaniu wyskoczy ci okno cmd.

Jeźeli chcesz aby plik odpalił się tylko raz, to zamiast klucza Run otwierasz RunOnce i tam tworzysz wartość ciągu
MetaVirus
Dodano
25.10.2005 02:14:27
potreb
Dodano:
25.10.2005 01:55:28
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1