Pliki wsadowe w XP
Witam, kiedys dawno temu kiedy jeszcze XP nie bylo robilem taka komende w pliku bat, ktora usuwala mi przy starcie plik z partycji c, ktory nie chcial sie za cholere usunac sie spod windowsa 98. Treaz chcialem to zrobic ale nie dziala, robilem to spod konsoli cmd.
Ten kod sie pakowal to pliku autoexec i przy okazji do folderu autostart, jak zrobic to w xp zeby przy starcie usunelo plik.
@copy 1.bat C:\autoexec.bat
echo t|del c:\test.htm
Ten kod sie pakowal to pliku autoexec i przy okazji do folderu autostart, jak zrobic to w xp zeby przy starcie usunelo plik.
Odpowiedzi: 7
nie mylisz sie wlasnie dokladnie o to mi chodzi, juz to kiedys robilem i przez przypadek sobie zrobilem, ale trudno w xp raczej sie tego nie da zrobic
Z tego kombinowania wnioskuje, źe potreb'owi chodzi chyba o sformatowanie dysku, ale nie swojego :]
Zamiast napisać odrazu, źe chodzi Ci o format dysku systemowego to kombinujesz ... Format zrobisz z poziomu instalatora Windowsa – musisz komputer z tej plytki uruchomić, rozpocząć nową instalację i po akceptacji licencji będziesz miał moźliwość sformatowania partycji ...
MetaVirus:
jedyne co mi do głowy przychodzi, to utworzyć bat'a odpowiedniego, potem start –> uruchom –> regedit –> OK
klucz: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
utworzyć tu wartość ciągu o dowolnej nazwie, i dać mu dane takie, jaka jest ścieźka do tego bata (np. c:\a.bat)
tez tak myslalem zrobic, ale to nie wypał, w windowsie 98, robiło sie to bezproblemu a teraz niestety pod xp nie mozna takiego czegos zrobic. moj plan byl taki zeby sformatowac szybko dysk c przed ladowaniem xp, a jezeli bedzie sie ladowal z autostartu to nic z tego nie wyjdzie bo juz wtedy bedzie chroniony przed kasowaniem.
Po co jakis plik .bat, skoro wszystko mozna usuwac ? Jesli nie HiJackiem, KillBoxem, to kilkoma innymi programami o ktorych tutaj pisano, ...ze nie wspomne o samym systemie i jego mozliwosciach.
jedyne co mi do głowy przychodzi, to utworzyć bat'a odpowiedniego, potem start –> uruchom –> regedit –> OK
utworzyć tu wartość ciągu o dowolnej nazwie, i dać mu dane takie, jaka jest ścieźka do tego bata (np. c:\a.bat)
Wadą takiego rozwiązania jest, źe na ułamek sekundy przy kaźdym logowaniu wyskoczy ci okno cmd.
Jeźeli chcesz aby plik odpalił się tylko raz, to zamiast klucza Run otwierasz RunOnce i tam tworzysz wartość ciągu
Wadą takiego rozwiązania jest, źe na ułamek sekundy przy kaźdym logowaniu wyskoczy ci okno cmd.
Jeźeli chcesz aby plik odpalił się tylko raz, to zamiast klucza Run otwierasz RunOnce i tam tworzysz wartość ciągu
Strona 1 / 1