Plik wymiany – problem. Nie chodzi o wielkość !
Witam. Mam problem z plikiem wymiany w WinXP PRO. Polega on na tym źe po instalacji systemu postanowiłem źe wogóle niechce mieć pliku wymiany – posiadam 768 Ram–u. Wszystko działało itp itd aź do momentu gdy zainstalowałem grę która jak się okazało potrzebuje do sprawnego funkcjonowania pliku wymiany, poinformował mnie o tym sam windows stosownym komunikatem. Więc stwierdziłem źe skoro posiadam dwa dyski twarde to utworzę plik wymiany na dysku na którym niema systemu. Mój komputer/właściwości/zaawansowane itd i ustawiam mu źeby był na drugim dysku. Prosi o restart kompa więc robie. Po ponownym uruchomieniu okazuje się źe plik nie powstał tam gdzie chciałem tylko został ulokowany na dysku C tam gdzie system – chociaź jak wół w tych zakładkach widzę źe powinien być na drugim dysku, na C mam ustawione "brak pliku wymiany" Spróbowałem jeszcze parę razy ale bez efektu. No więc stwierdziłem źe skoro się uparł to niech mu będzie ale chociaź zmiejszę go trochę bo zajmuje 1150 Mb więc ustawiłem maximum na 500 Mb. Znowu prosi o restart więc robie. Po ponownym uruchomieniu kompa okazuję się źe pomimo iź w zakładkach mam ustawione max 500 Mb plik wymiany nadal zajmuje 1150 Mb. I moje pytanie brzmi albo nawet dwa. Czy jest moźliwe źeby sytem sobie sam na sztywno ustawił gdzieś w rejestrze wielkość tego pliku ? I jak mam zrobić źeby ten plik znajdował się na drugim dysku tam gdzie ja chcę ? Przypominam źe w ustawieniach Mój komputer/właściwości/zaawansowane itd nie mogę tego zmienić. Jakby jakiegoś bloka miał. Mam nadzieję źe udało mi się przedstawić mój problem w sposób zrozumiały i będe wdzięczny za podpowiedzi jak sobie z tym poradzić.
Dziękuje i pozdrawiam
Dziękuje i pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Prosze bardzo.
Dziękuje EL NINO. Pomogło. Szperałem tam wcześniej ale niewiedziałem jak mają być podane te wartości.
pozdrawiam
pozdrawiam
Z poziomu rejestru nie da rady ?
W kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PagingFiles
ustaw zarowno sciezke, jak i wartosc min. i max.
Powinno to wygladac u Ciebie w ten sposob:
X:\pagefile.sys 500 500
gdzie oczywiscie "X" to odpowiednia partycja.
W kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PagingFiles
ustaw zarowno sciezke, jak i wartosc min. i max.
Powinno to wygladac u Ciebie w ten sposob:
X:\pagefile.sys 500 500
gdzie oczywiscie "X" to odpowiednia partycja.
Pozostaje mi format C: ? Nikt niema pomysłu ?
Pier...dzielisz.
Czasmi kurna mam wrazenie ze snie czytajac niektore odpowiedzi.
Czasmi kurna mam wrazenie ze snie czytajac niektore odpowiedzi.
Pofragmentowany plik wymiany, moźe nie ulec całkowitemu przeniesieniu się w inne miejsce.
Owszem mógłbym ale nie koniecznie widzę związek między defragmentacją dysku a połoźeniem pliku wymiany. Ja nie chcę przyspieszyć działania systemu czy teź poukładać pliki na dysku tylko chcę zmienić połoźenie pliku o nazwie pagefile.sys który zajmuje mi 1150Mb w inne miejsce lub teź zmienić jego objętość np na 500Mb czego aktualnie zrobić nie mogę. Jeśli widzisz jakiś szczególny powód dla którego miałbym zrobić defragmentację to proszę podaj go.
pozdarwiam
pozdarwiam
Moźesz spróbować zrobić defragnentacje dysku c.
Strona 1 / 1