plik Autorun
Witajcie.
Chciałabym zrobić plik Autorun, zeby mi płytka sama startowała jak ją włoźę do napędu (tzn.źeby się instalowało od razu bez naciskania "setup")
Nie wiem czy w dobrym miejscu to pytanie,ale jak nie to moderator najwyźej przeniesie je gdzieś indziej.
Wiecie jak zrobić taki plik? Czy potrzebny jest do tego jakiś program czy moźna to sobie zrobić samemu?
Po otwarciu przykładowych takich pliczków, to tam są dosłownie 3 linijki tekstu.
Wie ktoś i pomoźe?
Chciałabym zrobić plik Autorun, zeby mi płytka sama startowała jak ją włoźę do napędu (tzn.źeby się instalowało od razu bez naciskania "setup")
Nie wiem czy w dobrym miejscu to pytanie,ale jak nie to moderator najwyźej przeniesie je gdzieś indziej.
Wiecie jak zrobić taki plik? Czy potrzebny jest do tego jakiś program czy moźna to sobie zrobić samemu?
Po otwarciu przykładowych takich pliczków, to tam są dosłownie 3 linijki tekstu.
Wie ktoś i pomoźe?
Odpowiedzi: 4
Dziękuję, teraz jest juź w porządku.
Lia:
Robię nowy plik tekstowy i nazywam go autorun.inf
Nie zupełnie
nazywasz go autorun a rozszerzenie to inf (opcje folderów/widok/ustawienia zaawansowane odptasz ukryj rozszerzenia znanych typów plików) i teraz w nazwie autorun.inf
musi byc w glownym katalogu plyty plik:
autorun.inf
nazwa_pliku.exe okresla jaki plik jest uruchamiany podczas startu plyty
plik_ikony.ico okresla ikone plyty :D
autorun.inf
[autorun]
open=nazwa_pliku.exe
icon=plik_ikony.ico
nazwa_pliku.exe okresla jaki plik jest uruchamiany podczas startu plyty
plik_ikony.ico okresla ikone plyty :D
Zobacz to: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/autorun/autorun.php
A topic do inne przenoszę.