PIO i mnóstwo nerwów z tym związanych :( ! ?
zaczne moze od sprzętu:
–segate40gb 5400 na taśmie80
–płyta ECS K7VZA na chpsecie via
–procek duron 800
–ramu 256
no i cdrw
jestem siwerzo po reinstalce systemu XP prof. i dysk nadal chodzi w PIO
Próbowałem juź wszystkiego co pisali tutaj róźni ludzie na tym forum i odłaczania w menadźerze urządzeń i podłaczania róźnych taśm 40 i 80, i róźnych kombinacji z nimi. Z software'm tez juź próbowałem nie działają ani orginale sterowniki via jak i hakerskie programy. ata 100 od sigejta teź nie działa pokazuje jak odpalam program źe mi działa w dma tryb 5 jednak jak odpalam to znowu wyświetla się tryb PIO. Równierz swierzo po reinstalacji przy pierwszym uruchomieniu pokazywało sie PIO. Podłanczałem teź fabrycznie nowe taśmy i nici podłaczałem teź 3gb dysk fujitsu i on działa mi poprawnie. Tryb pomocniczy ide działa poprawnie w trybie Mulit– Word DMA tryb 2. Usterka powstała w okolicznościach takicjh źe kumpel domnie przyszedł ze swoim hdd i po odłączeniu jego dysku komp dziala mi w PIO :( :( :(
Błagam POMÓŻCIE MI :( :( :cry:
–segate40gb 5400 na taśmie80
–płyta ECS K7VZA na chpsecie via
–procek duron 800
–ramu 256
no i cdrw
jestem siwerzo po reinstalce systemu XP prof. i dysk nadal chodzi w PIO
Próbowałem juź wszystkiego co pisali tutaj róźni ludzie na tym forum i odłaczania w menadźerze urządzeń i podłaczania róźnych taśm 40 i 80, i róźnych kombinacji z nimi. Z software'm tez juź próbowałem nie działają ani orginale sterowniki via jak i hakerskie programy. ata 100 od sigejta teź nie działa pokazuje jak odpalam program źe mi działa w dma tryb 5 jednak jak odpalam to znowu wyświetla się tryb PIO. Równierz swierzo po reinstalacji przy pierwszym uruchomieniu pokazywało sie PIO. Podłanczałem teź fabrycznie nowe taśmy i nici podłaczałem teź 3gb dysk fujitsu i on działa mi poprawnie. Tryb pomocniczy ide działa poprawnie w trybie Mulit– Word DMA tryb 2. Usterka powstała w okolicznościach takicjh źe kumpel domnie przyszedł ze swoim hdd i po odłączeniu jego dysku komp dziala mi w PIO :( :( :(
Błagam POMÓŻCIE MI :( :( :cry:
Odpowiedzi: 15
Faktycznie Seeker nie dojrzałem źe ma PIO dysku przy starcie kompa,przynajmniej tak pisze,coś kurna z oczami.
Najpierw prawidłowo podłącz dysk do kompa.
Moźe bios ma opcje IDE HDD Auto Detection to włącz i niech bios wykryje dysk,zapisz bios,restart,wejdz do biosu i zobacz czy dysk jest ustawiony.
Sprawdź takźe jak opcja jest w biosie czy UDMA napędów i dysków są na auto lub włączone, bo moźe ustawione są na PIO.Zapisz bios restart kompa i zobacz.
http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide/integrated_peripherals1.html
http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide/bios_features_setup.html
i ksiąźka do płyty głównej.
Najpierw prawidłowo podłącz dysk do kompa.
Moźe bios ma opcje IDE HDD Auto Detection to włącz i niech bios wykryje dysk,zapisz bios,restart,wejdz do biosu i zobacz czy dysk jest ustawiony.
Sprawdź takźe jak opcja jest w biosie czy UDMA napędów i dysków są na auto lub włączone, bo moźe ustawione są na PIO.Zapisz bios restart kompa i zobacz.
http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide/integrated_peripherals1.html
http://benchmark.pl/artykuly/bios_guide/bios_features_setup.html
i ksiąźka do płyty głównej.
JN:
Moźna spróbować postawić świeźy system na nim i zobaczyć.[/b]
Ale łon jescze przed tym zanim Bios się dowie co na dysku jest juź ma PIO – tak napisał wszak
Stery do płyty głównej najnowsze wgrane.
Sprawdź
Na tym dysku zworka ustawiona na Master zgodnie z opisem przy zworkach.
Podpinasz do kompa na ostatniej wtyczce taśmy,załóź nową taśme na I kanale IDE i ma być sam na taśmie.
Pamiętaj niebieska wtyczka taśmy idzie do gniazda płyty lub wtyczka najbardziej oddalona od środkowej.
Jeszcze tak.
Posprawdzaj wszystko i poustawiaj.
Moźna spróbować postawić świeźy system na nim i zobaczyć.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=180540#180540
Jak nic zostaje sprawdzenie na innym kompie i jak tam teź PIO to tak juź ma.
Sprawdź
Na tym dysku zworka ustawiona na Master zgodnie z opisem przy zworkach.
Podpinasz do kompa na ostatniej wtyczce taśmy,załóź nową taśme na I kanale IDE i ma być sam na taśmie.
Pamiętaj niebieska wtyczka taśmy idzie do gniazda płyty lub wtyczka najbardziej oddalona od środkowej.
Jeszcze tak.
Posprawdzaj wszystko i poustawiaj.
Moźna spróbować postawić świeźy system na nim i zobaczyć.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=180540#180540
Jak nic zostaje sprawdzenie na innym kompie i jak tam teź PIO to tak juź ma.
Zacznę od końca
Ad6 – nie Load Optymized.. jak juź , a Load Fail Safe Default ew. zworka na płycie gł. lub bateria – to jak kto woli
Ad2 Da się ustawić na sztywno – chyba źe jakiś udziwniony BIOS masz
Ten ECS to rev. 1 czy rev.3 ? – nie wierzę źeby nie było nowszego BIOSu
Ad6 – nie Load Optymized.. jak juź , a Load Fail Safe Default ew. zworka na płycie gł. lub bateria – to jak kto woli
Ad2 Da się ustawić na sztywno – chyba źe jakiś udziwniony BIOS masz
Ten ECS to rev. 1 czy rev.3 ? – nie wierzę źeby nie było nowszego BIOSu
1. Czy masz przetaktowane cokolwiek w Biosie , chodzi o magistralę PCI jeśli jest więcej niź 33Mhz to jest źle ?
2. Czy próbowałeś ustawić UDMA ręcznie w INTEGRATED PERIPHERALS ?
3. Ile masz zworek w dysku aktualnie włoźonych jedną czy dwie?
4. Jaki stary masz BIOS?
5 Jak masz opisany dysk w tabelce podczas startu lub podczas wyświetlania napędów UDMA czy PIO
6. Jak przywracałeś fabryczne ustawienia?
1. jest 33MHz, nic nie przetaktowane
2. Jest na Auto i inaczej sie chyba nie da.
3. 1
4. Oj stary, nie uploadowany od początku, czyli jakieś 3 lata.(do tej wersji plyty chyba nie ma BIOSA (ECS K7VZA )
5. PIO
6. Load optymalized deafult...
Mam parę pytań:
1. Czy masz przetaktowane cokolwiek w Biosie , chodzi o magistralę PCI jeśli jest więcej niź 33Mhz to jest źle ?
4. Jaki stary masz BIOS?
5 Jak masz opisany dysk w tabelce podczas startu lub podczas wyświetlania napędów UDMA czy PIO
Ps. IMO nie jest programem to skrót od "In My Opinion"
4. Jaki stary masz BIOS?
Ps. IMO nie jest programem to skrót od "In My Opinion"
a wiec dysk inny byl podpinany i dziala dobrze, dysk[ ten cow pio dziala] tez byl podninany do pomocniczego ide i nie dziala
Nie wiem z zadnym IMO nie probowalem w biose kombinowalem tyle ze S.M.A.R.T'a mam disable i przywracalem fabryczne ustawienie i nici w najblizszym czasie zaniose go do kumpla podlacze zeby zobaczyc czy uniego te zbedzie chodzil w PIO a jak tak to chyba znaczy ze dysk moge se juz wymieniać no nie?
:?
Nie wiem z zadnym IMO nie probowalem w biose kombinowalem tyle ze S.M.A.R.T'a mam disable i przywracalem fabryczne ustawienie i nici w najblizszym czasie zaniose go do kumpla podlacze zeby zobaczyc czy uniego te zbedzie chodzil w PIO a jak tak to chyba znaczy ze dysk moge se juz wymieniać no nie?
:?
Rebe:
Seeker:
Kaczor20:
mały update:
w biosie tez próbowałem .. i nici :(
Moźesz coś wiecej napisać , co próbowałeś?
Szczelem – wyłączyć komunikat o "konduktorze" skoropróbować raczył.róźnych taśm 40 i 80, i róźnych kombinacji z nimi.
No to ....nic nie zrobił IMO
Seeker:
Kaczor20:
mały update:
Szczelem – wyłączyć komunikat o "konduktorze" skoro
próbować raczył.róźnych taśm 40 i 80, i róźnych kombinacji z nimi.
Kaczor20:
mały update:
Kaczor20:
gusioo:
Usuń kanał podstawowy/pomocniczy i uruchom komputer ponownie.
toz pisalem źe to nic nie daje!!!! :evil:
Kaczor – nie ób min, bo to nie prawda, źe napisąłeś o tym co gusioo wskazał.
Moźe tak na spokojnie na temat zworek byś pomyslał, bo jakoś tak o tym teź nic nie ma, a dodatkowy(?) dysk był podpinany.
gusioo:
toz pisalem źe to nic nie daje!!!! :evil:
JN:
Uźywaj opcji zmień.
A po co tyle stresu nie prościej podłączyć ten dysk do innego kompa i sprawdzić,moźe uszkodzony.
Lub kontroler IDE pierwszy kanał uszkodzony.
hmmm ale kiedyś miałem identyk usterke[ na tym samym hdd] i brat sam naprawił i teź korzystał z pomocy tego forum a teraz robił tak smao i się juź nie dało.... ale moźe tak zrobie nieiwem niewiem.... :?
a co mam zmienić??????
Uźywaj opcji zmień.
A po co tyle stresu nie prościej podłączyć ten dysk do innego kompa i sprawdzić,moźe uszkodzony.
Strona 1 / 1