PILNE Problem z zawieszaniem instalacji Windows

Po zresetowaniu komputera przed uruchomieniem Windows wyskakuje błąd, w którym zawarta jest informacja, źe naleźy włoźyć płytę z instalatorem Windows do czytnika i nacisnąć przycisk R aby naprawić istniejącą instalację. Problem w tym, źe po naciśnięciu przycisku R instalator zawiesza się. Podobnie ma sie sprawa kiedy proboje zainstalować windows od nowa i zgadzam się na warunki licencji przyciskiem F8... Pojawia sie napis "poszukiwanie zainstalowanych wersji systemu" i wszystko sie zawiesza :(

System to oczywiście Windows XP Professional.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jak zainstalować Windows (mogę sobie pozwolić na format dysku)? bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
pozdr.

Odpowiedzi: 9

EL NINO:
2. Po co wszystkie ? Rejestr na C:
uszkodzony, wiec wystarczy ta tylko.

Faktycznie – zagalopowałem sie .. szalony ;)
Anonymous
Dodano
28.07.2005 21:22:22
gusioo:
uruchom komputer z tej dyskietki wpisz fdisk.

Potem kasujesz wszytkie partycje (bodajźe nr 3 albo 4)
1. FDISK jest o ile pamietam na ramdysku – trzeba tam przejsc.
2. Po co wszystkie ? Rejestr na C: uszkodzony, wiec wystarczy ta tylko.
EL NINO
Dodano
28.07.2005 21:19:54
Dyskietka startowa Windows 98 (w archiwum znajdziesz) i uruchom komputer z tej dyskietki wpisz fdisk.
Na pytanie czy włączyć obsługę duźych dyków nacisnij T.
Potem kasujesz wszytkie partycje (bodajźe nr 3 albo 4)
I następnie:
1. Tworzysz podstwową partycję (na system, moźesz podać w % wielkość).
2. Aktywujesz tą partycje (p–kt 1.)
3. Tworzysz partycję rozszerzoną (nie zminiaj wartości proponowanej przez fdisk).
4. Wciskasz ESC, przechodzisz do tworzenia partycji logicznych (tutaj masz dowolnośc).
5. Pozostaje sformatowanie partycji (najlepiej zrobić to płytą z XP).
P.S: To działa gdy masz FAT32, gdy masz NTFS uźyj delpart jak radzi EL NINO.
Anonymous
Dodano
28.07.2005 21:07:39
System na FAT32 czy NTFSie ?
Jesli FAT32, wystartuj z dyskietki awaryjnej W98 i zamien w systemie pliki rejestru o ktorych zagubieniu lub uszkodzeniu mowi komunikat. Jakie pliki i gdzie sa –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545

Jesli nic z tego nie bedzie, uzyj FDISKa z tej wlasnie dyskietki do usuniecia i zalozenia partycji.

Jesli natomiast system jest na NTFSie, uzyj DELPARTa do usuniecia partycji –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=98518#98518
EL NINO
Dodano
28.07.2005 21:04:52
System na FAT32 czy NTFSie ?
Jesli FAT32, wystartuj z dyskietki awaryjnej W98 i zamien w systemie pliki rejestru o ktorych zagubieniu lub uszkodzeniu mowi komunikat. Jakie pliki i gdzie sa –> http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;307545

Jesli nic z tego nie bedzie, uzyj FDISKa z tej wlasnie dyskietki do usuniecia i zalozenia partycji.

Jesli natomiast system jest na NTFSie, uzyj DELPARTa do usuniecia partycji –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=98518#98518
EL NINO
Dodano
28.07.2005 21:04:52
Gusioo gdyby to było tak proste na jak to opisałeś na 99% nie byłoby całego problemu :/ Opiszę więc mój problem jeszcze raz, a ty (lub ktos inny) odpisz proszę jak go rozwiązać (byłbym wdzięczny za krótki poradnik krok–po–kroku).

1. Po włączeniu komputera widzę kilka ekranów BIOSU a następnie czarny ekran z białym tekstem, w którym zawart jest informacja, źe plik C:/WINDOWS/SYSTEM32/WINDOWS (albo SYSTEM) juź nie pamietam) jest uszkodzony. W celu naprawy naleźy włoźyć płytę CD do napędu i nacisnąć przycisk R podczas instalacji.
2. Gdy tak robię pojawia się konsola i napis: Do której (??? zapomniałem) chcesz się zalogować? Wpisuję: 1. Bo tylko 1 mam.
3. Komp zawiesza się

4. Gdy próbuję zainstalować Windę nie naciskając R tylko ENTER pojawia się umowa licencyjna, a następnie po naciśnięciu F8 następuje zawieszenie komputera.

Jak na moim miejscu usunąłbyś i utworzył partycję (w źyciu tego nie robiłem a informacji o tym nie ma – wbrew temu co napisałeś :/)
Pozdrawiam
buzuk
Dodano
28.07.2005 20:55:03
Wszystko za pomocą płyty XP moźna zrobić – wystarczy czytać co instalator do nas "mówi" .
Anonymous
Dodano
28.07.2005 20:04:59
Nigdy nie zdejmowałem/zakładałem partycji, czy istnieje moźe jakiś poradnik, lub czy mógłbyś opisać jak to zrobić?

Z góry dziękuję
buzuk
Dodano
28.07.2005 20:01:08
rezygnacja z tego co masz na dysku.
Tyle, źe zamiast samego formatu rozwaźyłbym zdjęcie partycji i jej/ich ponowne zaloźenie, a dopiero potem sformatowanie i próba instalacji.
Skoro konsola nie chce wejść, a i naprawa nie rusza to wygląda, źe na dysku pojawiły się brzydactwa jakieś – inna sprawa czy fizyczne czy logiczne.
Moźe warto byś uźył jakiegoś narźedzia producenta dysku dla sprawdzenia jego stanu, a dopiero potem rozwaźyl czy opcja rezygnacji z tego co masz na dysku ma sens – brak badów.
Jeźeli tak to zamiast samego formatu rozwaźyłbym zdjęcie partycji i jej/ich ponowne zaloźenie, a dopiero potem sformatowanie i próba instalacji.
Rebe
Dodano
28.07.2005 19:55:09
buzuk
Dodano:
28.07.2005 19:21:11
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1