Pieczętowanie Windows XP ?

Slyszalem o "zapieczentowaniu" Windows Xp. Mianowicie polega to na tym, ze w momencie instalacji gdzie windows prosi o klucz wciska sie pewna kombinacje klawiszy (wlasnie chcialbym wiedziec jaka). W tym momencie pojawia sie menu i mozna bez podania klucza skonfigurowac system (dograc sterowniki itp.). Po restarcie windows ponownie prosi o klucz (juz w pelni skonfigurowany). Podajemy klucz, konfigurujemy siec itp. Po czym system jest juz w pelni gotowy do pracy. Jezeli ktos cokolwiek wie o tym to bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje. :lol:

Odpowiedzi: 11

No właśnie
pharaoh
Dodano
30.01.2005 12:21:59
Jest to moźliwe, źeby zainstalować Windows i przy pierwszym uruchomieniu pytał o klucz.

Posiadam nawet taką płytkę ale z Windowsem XP Home SP1 w wersji włoskiej.

Znam dwa sopsoby:

1. Zrobić płytkę instalacjną nienadzorowaną, poniewaź Windowas moźe zapytać o klucz tylko przed PIERWSZYM uruchomieniem, więc wszystkie sterowniki, poprawki, itd muszą zostać zainstalowane wraz z instalacją systemu.

Opis przygotowania płytki jest tu:
http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=149

Nie wolno Ci uźyć tylko tej opcji w pliku winnt.sif:
UnattendSwitch="yes"
poniewaź wyłączy to kreator, który pojawia się przy pierwszym uruchonieniu i musisz pamiętać źeby przy tworzeniu pliku odpowiedzi nie podawać klucza Windows.

2. Ten sposób jest prostrzy "ZAPIECZĘTOWANIE" ale nigdy go nie próbowałem i nie wiem czy działa.
O tyle jest wygodny źe moźesz zainatalować Windowsi go uruchomić, zainstalować co potrzeba i "zapieczętować". Zobacz obrazek.

Rozpakuj plik deploy.cab z katalogu support ools na płytce instalacyjnej Windows i uruchom plik sysrep.exe
DanielK
Dodano
28.01.2005 23:42:20
Dokładnie!! O to mi chodzi. Tylko jak to sie robi?? :roll:
DeXteR–Cz–wa
Dodano
27.01.2005 23:52:06
To jest działanie niektórych sklepów instalują windowa źeby przetestować sprzęt
potem przed oddaniem komputera do klienta kasują klucz win po to źeby to wyglądało jak najbardziej legalnie mówiąc źeby kupujący sam sobie wpisał klucz ja nie wiem jak odnosi się do tego prawo lub microsoft ale wiem ze tak robią i chyba o to ci chodzi
marek321
Dodano
27.01.2005 03:03:52
Juz tlumacze o co mi chodzi. Ja jak kupilem komputer to po pierwszym wlonczeniu mialem ekran konfiguracyjny. Wpisywalem wlasnie klucz, konfigurowalem dane uzytkownika, konfigurowalem siec. Przechodzilem przez ten proces i wlanczal sie Windows. Z tym ze juz w pelni skonfigurowany przez serwis(wszystkie stery, mks itp.). Slyszalem, ze mozna to zrobic samemu, nazywa sie to "pieczetowaniem". Slyszal ktos cos o czyms takim, albo mial tak kompa zrobionego po zakupie? :wink: Konkretnie potrzebuje tego, aby po instalacji windy na czyims komputerze, osoba ktora go ode mnie odbierze (w pelni sprawnego i skonfigurowanego) sama wpisze sobie klucz i wpisze dane o uzytkowniku (nie pytajcie dlaczego tak chce). Pozdrawiam.
DeXteR–Cz–wa
Dodano
27.01.2005 00:22:20
Co za ściemy. Wogule tak jak poprzednik co to za róźnica czy wpiszesz klucz przed wgraniem sterowników :D
lord
Dodano
27.01.2005 00:16:08
A wogóle co to za róźnica czy wpiszesz klucz przed wgraniem sterowników czy po???
...oskar...oskar...
Dodano
26.01.2005 22:10:26
No way !!! :lol:
Sadek
Dodano
26.01.2005 22:03:04
kietek:
Mervin:
Pierwszy raz o czymś takim slysze :shock: :roll:
Nie ty jeden ;)

no właśnie :shock: