PHP – coś nie gra.
Witam
Zainstalowałem sobie niedawno Apache i PHP, bo chciałem się pouczyć tego języka.
I mam mały problem. Chciałem wykonać jeden z przykładów znajdujących się w kursie PHP i ... nie działa. Sprawdzałem go kilka razy i wydaje mi się źe nie ma w nim błędów, więc chyba z konfiguracją PHP coś nie gra.
Oto przykład, który stwarza problem: (W jednym katalogu mam dwa pliki (index.php oraz wykonaj.php))
index.php :
wykonaj.php :
I o bojętnie co bym nie wpisał w formularzu do zmiennej pole, oraz jaką funkcję bym zaznaczył, po kliknięciu na "wykonaj polecenie" pojawia mi się coś takiego:
Po prostu jest tak, jakby zmienne pole oraz funkcja nie istniały...
Wie ktoś jak rozwiązać problem??
Zainstalowałem sobie niedawno Apache i PHP, bo chciałem się pouczyć tego języka.
I mam mały problem. Chciałem wykonać jeden z przykładów znajdujących się w kursie PHP i ... nie działa. Sprawdzałem go kilka razy i wydaje mi się źe nie ma w nim błędów, więc chyba z konfiguracją PHP coś nie gra.
Oto przykład, który stwarza problem: (W jednym katalogu mam dwa pliki (index.php oraz wykonaj.php))
index.php :
OBSŁUGA FORMULARZA
Blok tekstu:
Funkcja obsługi ciągu znaków:
md5
strlen
strrev
strtoupper
strtolower
ucwords
wykonaj.php :
if($funkcja == "md5") { $result = md5($pole); }
else if($funkcja == "strlen") { $result = strlen($pole); }
else if($funkcja == "strrev") { $result = strrev($pole); }
else if($funkcja == "strtoupper") { $result = strtoupper($pole); }
else if($funkcja == "strtolower") { $result = strtolower($pole); }
else if($funkcja == "ucwords") { $result = ucwords($pole); }
?>
$pole
"; ?>
"; ?>
I o bojętnie co bym nie wpisał w formularzu do zmiennej pole, oraz jaką funkcję bym zaznaczył, po kliknięciu na "wykonaj polecenie" pojawia mi się coś takiego:
tekst:
wybrana funkcja:
rezultat:
POWRóT
Po prostu jest tak, jakby zmienne pole oraz funkcja nie istniały...
Wie ktoś jak rozwiązać problem??
Odpowiedzi: 2
dzięki ci wielkie brtx
wszystko działa
// juź się zaczynałem martwić, źe na PHP jestem zbyt tępy :)
wszystko działa
// juź się zaczynałem martwić, źe na PHP jestem zbyt tępy :)
zobacz czy zmienna Register Global = On w pliku php.ini
Domyslnie jest chyba na off, ze wzgledow bezpieczenstwa.
Ominac to mozna stosujac zmienne globalne $_GET lub $_POST. Wowczas nie wymgana jest ingerencja w php.ini
Domyslnie jest chyba na off, ze wzgledow bezpieczenstwa.
Ominac to mozna stosujac zmienne globalne $_GET lub $_POST. Wowczas nie wymgana jest ingerencja w php.ini
Strona 1 / 1