Petycja do Microsoftu – Windows XP Starter Edition

Co myślicie o petycji do Microsoftu o wprowadzenie tańszego Windowsa do Polski: http://tanieokna.net/ ?

Odpowiedzi: 20

1) Im droźszy Windows tym go mniej (przynajmniej w firmach). W optymistycznym (bardzo) wariancie darmowy system (np. Linux) zajmuje cały rynek, MS plajtuje i mamy święty spokój.
2)
* USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks Karny – Art. 278

1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

4. Jeźeli kradzieź popełniono na szkodę osoby najbliźszej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

5. Przepisy 1, 3 i 4 stosuje się odpowiednio do kradzieźy energii lub karty uprawniającej do podjęcia pieniędzy z automatu bankowego.

Na uźywanie programów bez licencji jest juź odpowednie słowo – piractwo – i nie wymyślajmy nowych typu złodziej bo to juź przesada. Oczywiście nie zmienia to faktu, źe ciągle jest to przestępstwo.
krecik
Dodano
29.03.2005 00:55:11
Kto by go chciał za darmo?? No moze ja :mrgreen:
Damianos
Dodano
29.03.2005 00:40:49
Kuba:
CO do samej wersji Windowsa, to rzeczywiście, z takimi parametrami mogła by być rozdawana za darmo... ;–)

Fajnie by było...
Ale Bill i tak by nie chciał rozdawac za darmo. To by mu się nie opłacało.
Cóź, facet chce ciągle pomnaźac zyski...
klosik007
Dodano
29.03.2005 00:22:37
Naczelny:

... I zapewniam Cię, źe sprzedajemy w znacznej większości sprzęt uźywany. I rzadko zdarza się, źe ktoś chcę mieć oryginalnego Windowsa, po prostu jak usłyszy cenę, to mówi, źe sam sobie załatwi i dostaje sam sprzęt.

Takie juź są nasze, polskie realia.

I tutaj ja się nie zgodzę. To jest ideologia Lepera czy Rydzyka, gdzie Polakom wmawia się, źe jest beznadziejnie.
Problem polega na tym, źe kradnąc ze sklepu dajmy na to komputer wszyscy powiedzą ze to złodziejstwo, jak mam pirackiego Windowsa nikt nie przejmie. Polacy poprotu nie rozumieją jeszcze, źe to taka sama kradzieź.

CO do samej wersji Windowsa, to rzeczywiście, z takimi parametrami mogła by być rozdawana za darmo... ;–)
Kuba
Dodano
28.03.2005 02:31:59
EL NINO:
darek_dade:
No rzeczywiście, przeciez między tym nie ma ŻADNEJ róźnicy.
No a jest ? I to zlodziej i to zlodziej.
Naczelnego zreszta rodzice nauczyli zlodziejstwa a On nie widzi zadnego problemu. Kradnie ot tak sobie – bo ktoś ma czelność za swój produkt źądać pieniędzy.

No dokładnie. A w moim przykładzie i jeden morderca i drugi. Doskonale się rozumiemy.

Ale i tak wszystkich powinno sie uwiesic za jaja!
darek_dade
Dodano
28.03.2005 02:31:05
Naczelny:
O, wypraszam sobie. Rodzice bynajmnije nie nauczyli mnie kraść, nie masz prawa tak sądzić.
Ty sobie mozesz wypraszac. Gadasz ze nie nauczyli Cie krasc ? Ja Cie nauczylem ? Pewnie ja napisalem to:
Naczelny:
Moi rodzice nie mają zamiaru wydawać góry kasy tylko dlatego, źe gigant zza Oceanu tak sobie źyczy.
Twoi rodzice pracuja za darmo ? Nie biora wynagrodzenia ? W czynie spolecznym zasuwaja w pracy ? Tak ?
Naczelny:
Ja pochodzę z dobrego domu...
Nie zartuj tu juz wiecej. Temat poswiecony dowcipom jest wyzej.

Reszte Twoich wypocin pomine milczeniem, bo nie mam zamiaru podnosic sobie cisnienia.
EL NINO
Dodano
28.03.2005 00:10:19
Naczelny:

A tak na marginesie, to ja się w przyszłym tygodniu przerzucam na Linuxa, mam dość Windows.

Więc problem rozwiązał się sam... :) Widzisz a jednak jest wyjście... :D
maq123
Dodano
28.03.2005 00:10:05
O, wypraszam sobie. Rodzice bynajmnije nie nauczyli mnie kraść, nie masz prawa tak sądzić. Myślę, źe tu przesadzasz. Zresztą, co się będę wdawać w takie niemiłe dla mnie rozmowy. Ja pochodzę z dobrego domu, a stosunek do legalności oprogramowania ma tu niewiele wspólnego z tym, czego nauczyli mnie rodzice. Czy myślisz, źe jakbym nie miał okazji, to bym nie korzystał z legalnych programów? Tak Ci się zdaje? To się grubo mylisz! Nie jest mnie stać na wydawanie kasy na software. Bo hardware to konieczność, samo się nie zrobi...

A tak na marginesie, to ja się w przyszłym tygodniu przerzucam na Linuxa, mam dość Windows.
Naczelny
Dodano
27.03.2005 23:59:44
darek_dade:
No rzeczywiście, przeciez między tym nie ma ŻADNEJ róźnicy.
No a jest ? I to zlodziej i to zlodziej.
Naczelnego zreszta rodzice nauczyli zlodziejstwa a On nie widzi zadnego problemu. Kradnie ot tak sobie – bo ktoś ma czelność za swój produkt źądać pieniędzy.
EL NINO
Dodano
27.03.2005 23:52:50
Darku, to bardzo dobra odpowiedź na bezsensowne pytanie. Podoba mi się ona;)
Naczelny
Dodano
27.03.2005 23:27:50
Seeker:
darek_dade:
Ale ukraść batonika ze spoźywczaka, a samochód z garaźu to jest róźnica...

Moźna wiedzieć jaka?
Czy moźe to się jakoś inaczej nazywa , a ja tej nazwy nie znam ? :?

No rzeczywiście, przeciez między tym nie ma ŻADNEJ róźnicy. Coś mi na mózg musiało paść. Tak wogóle to najlepiej porównać kierowcę samochodu potrącającego pijanego pieszge, który raptem wszedł na jezdnie, do seryjnego mordercy. Ide się wykąpać.
darek_dade
Dodano
27.03.2005 23:25:49
Biorąc po uwage źe za 350zł mogą mieć 512MB Ramu więcej :wink:
Damianos
Dodano
27.03.2005 20:38:45
Chciałem zwrócić uwagę na to, źe ludzi po prostu nie stać na nowe kompy i kupują uźywki, co za tym idzie bez systemu.

Rzeczywiście, masz sporo racji, stąd zgadzam się z Tobą, źe ktoś kto kupuje nowego kompa, mógłby wydać trochę kasy na system, ale z drugiej strony ludzie chcą wydać jak najmniej...
Naczelny
Dodano
27.03.2005 20:06:50
Naczelny – wygląda, źe komputer to po pierwsze "sama skrzynka", pod rugie nie opisuj obrotu uźywanym sprźetem, bo w tym wypadku problem zwie się "OEM" i albo systme jest "w komputerze", alebo nic sie z nim nie da zrobić bo BOX trzebak upić.
Nie podtykaj mi równieź pod oczy tego, źe coś tp "polskie realia", bo kompletnie róznicy nie ma między 350zł, a 200zł – źe wrócę do kwestii tytułowej – i ci, którzy nie kupili za 600 nie kupiują za 350 i nie kupią za 200 – dla zasady(?).

PS.
Dziwnym trafem nic o "godziwości" tym razem nie było – moźe dotarło choć tyle?
Rebe
Dodano
27.03.2005 20:03:04
Słuchaj Rebe, jak dla Ciebie komp za 3000 zł, to sprzęt "mocno przeciętny", to się cieszę, źe stać się na sprzęt drogi i lepszy:P

Nie wiem, co sądzić o Twoim poście, będącym odpowiedzią na mój. Ale jakoś tak poczułem, źe to było do mnie.

Ja korzystam z GeForca 2 MX 400 i dla mnie karta ze średniej półki "w cenie trzech OSów", czyli jakieś 1000 zł, to by był chyba szczyt marzeń...

Sam od kilku lat pracuję sezonowo w sklepie komputerowym znajomego i mam jako taką wiedzę nt. tego ile klienci wydają na sprzęt i oprogramowanie. I zapewniam Cię, źe sprzedajemy w znacznej większości sprzęt uźywany. I rzadko zdarza się, źe ktoś chcę mieć oryginalnego Windowsa, po prostu jak usłyszy cenę, to mówi, źe sam sobie załatwi i dostaje sam sprzęt.

Takie juź są nasze, polskie realia.
Naczelny
Dodano
27.03.2005 19:47:07
Taki Windows idealnie nadaje sie do promowania lepszych wersji, pod warunkiem, ze SE byłby darmowy albo za jakies psie pieniądze (~30zł)
kietek
Dodano
27.03.2005 13:40:25
Jakbym wiedział źe to taka sfifa to bym sie nie podpisał pod tą petycją. Niech se sam M$ w Redmond uźywa tego systemu do pracy :wink:
Damianos
Dodano
27.03.2005 13:12:18
Bobi_robert:
gusioo:
...Skąd wiesz źe ten "kastrat" umoźliwia prace tylko w 800x600 ?

http://hslab.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1095

:!: :!: :!: CO :?: :lol: To juź przesada... niby jak bym miał korzystać z takiej rozdzielczości na 19 calowym monitorze....... :?: Na łeb im się rzuciło czy co :?: Przecieź nikt nie kupi takiego windowsa.....
regedit
Dodano
26.03.2005 22:35:15
Rebe:

Zasady panujące u Czerwonych Khmerów* to przy rządach takich ......** będzie szczyt bezpieczeństwa socjalnego.
W sumie to masz racje, ale z Khmerami to zes przesadził :?
kietek
Dodano
26.03.2005 00:25:49
darek_dade:
Ale ukraść batonika ze spoźywczaka, a samochód z garaźu to jest róźnica...

Moźna wiedzieć jaka?
Czy moźe to się jakoś inaczej nazywa , a ja tej nazwy nie znam ? :?
Seeker
Dodano
25.03.2005 22:27:42
Kuba
Dodano:
24.03.2005 15:55:23
Komentarzy:
20
Strona 3 / 5