Pełny ekran w DOS – Win XP HE
Mam oto taki problem. Uruchamiam program dosowy pod Windows XP Home Edition (programy kadrowo–płacowe i sprzedaź). Wszystko działa jak najbardziej w porządku oprócz ... zmiany sposobu wyświetlania. Otóź jeśli w pliku *.bat wywołującym plik *.exe ustawię ilość kolumn i wierszy (MODE CON COLS=80 LINES=25) system kompletnie to ignoruje i wyświetla dane z DOS–a za pomocą małej czcionki (oczywiście pomimo uruchomienia w pełnym oknie). Te same programy w identyczny sposób uruchamiane na XP Proffesional nie sprawiają mi takich problemów. Nie pomagają źadne manipulacje we właściwościach programu (skrótu do programu). Natomiast jeśli wywołam cmd.exe w pełnym oknie, zdefiniuje kolumny i wiersze, i wywołam program z linii poleceń, wszystko działa tak jak powinno. Mam więc pytanie – dlaczego tak się dzieje i jeśli nie ma moźliwości (w tym przypadku) zdefiniować kolumn i wierszy w pliku *.bat, jak za pomocą cmd.exe odpalić ów nieszczęsny program za pomocą skrótu na pulpicie? W tej chwili na pulpicie umieściłem skrót do cmd.exe w pełnym ekranie i pani obsługująca programy najpierw uruchamia to, a następnie w linii poleceń uruchamia *.bat ustawiający kolumny i wiersze i uruchamiający program. Jak to zrobić za pomocą skrótu?
Odpowiedzi: 11
1.zrobić skrót na ekran z pliku bat
2.w skrócie uruchomic właściwości
3.wybrać obcje – ustawic pełny ekran
4.wybrać układ – ustawic 50 szerokość
25 wysokość
zatwierdzić
u mnie wszyskie dosowe programy działaja bez zarzutu
2.w skrócie uruchomic właściwości
3.wybrać obcje – ustawic pełny ekran
4.wybrać układ – ustawic 50 szerokość
25 wysokość
zatwierdzić
u mnie wszyskie dosowe programy działaja bez zarzutu
Mam podobne (choć nie do końca) problemy w XP zarówno home jak i professional. Czasami we właściwościach pliku *.bat mam zakładki 'opcje', 'czcionka', 'układ', 'kolory', w innych wypadkach nie. Czy wie ktoś moźe od czego to zaleźy i czy moźna je włączyć dla wszystkich plików? Czy jest moźliwość włączenia dla plików bat zakładki 'program' umoźliwiającej podanie plików autoexec i config?
zawsze mozesz sobie na pulpicie stworzyc plik start.cmd – wewnatrz ktorego bedzie :
cd odpowiedni_katalog
cmd /C polecenie.bat
ale to nie jest jakies wyrafinowane rozwiazanie problemu...
cd odpowiedni_katalog
cmd /C polecenie.bat
ale to nie jest jakies wyrafinowane rozwiazanie problemu...
Nie mam problemu z odpalanie w pełnym oknie, tylko z ustawieniem odpowiedniej dla programu liczby kolumn i wierszy. ALT + ENTER tego nie rozwiąźe. Kolumny i wiersze mogę ustawić po uruchomieniu cmd.exe, ale nie w bacie wywołującym program.
Nie mam problemu z odpalanie w pełnym oknie, tylko z ustawieniem odpowiedniej dla programu liczby kolumn i wierszy. ALT + ENTER tego nie rozwiąźe. Kolumny i wiersze mogę ustawić po uruchomieniu cmd.exe, ale nie w bacie wywołującym program.
Witam
Ja tak rozwiązałem taki problem.Jeśli kobieta pracująca na takim programie odpala taki program–pojawia jej się okno nie na pełnym ekranie. Wtedy wciska ALT+ENTER i juź jest na pełnym ekranie.Napewno szybciej niź wchodzić w cmd.
Pozdrawiam
Ja tak rozwiązałem taki problem.Jeśli kobieta pracująca na takim programie odpala taki program–pojawia jej się okno nie na pełnym ekranie. Wtedy wciska ALT+ENTER i juź jest na pełnym ekranie.Napewno szybciej niź wchodzić w cmd.
Pozdrawiam
Nie mogę ustawić bezpośrednio skrótu do plików *.exe bo programy te wywołują się poprzez uruchomienie 2 lub 3 aplikacji typu *.exe. Dostarczone oprogramowanie tworzy plik *.bat, który wywołuje odpowienie pliki *.exe. Tak więc do poprawnej pracy programu naleźy uruchamiać *.bat. Czy nie moźna jakoś wywołać tego bata z konsoli cmd.exe automatycznie za pomocą skrótu? Sprawdzałem na innych *.exe – cokolwiek ustawię we właściwościach skrótu nie ma to wpływu na wygląd okna. Nie miałem takich problemów w XP Prof.
Zrób skróty prosto do pliku xxxx.exe twoich programów i ustaw wszystko tak jak napisałem w swoim poprzednim poście musi działać.
U mnie tak nie dziala. Chcialbym wykorzystac jednak emd.exe i potem jakis plik *.bat
Witam.
Ja mam zrobione to tak skrót na pulpicie do programu kadrowego xxx.bat wchodzę we właściwości tego skrótu w zakładce układ zmieniam rozmiar buforu ekranu szerokość 80 wysokość 25, oraz w zakładce opcje zaznaczam pełny ekran.
Wszystko śmiga ok.
Ja mam zrobione to tak skrót na pulpicie do programu kadrowego xxx.bat wchodzę we właściwości tego skrótu w zakładce układ zmieniam rozmiar buforu ekranu szerokość 80 wysokość 25, oraz w zakładce opcje zaznaczam pełny ekran.
Wszystko śmiga ok.
Czy ktos moze mi pomoc? To dosc pilne ...
Strona 1 / 1