Pełna partycja – czemu ?
Mam dysk twardy 120 GB. Partycje C–30,2GB D–20,5GB E–60,9GB. Partycję E uźywam do pracy z filmami DVD, po zakończeniu pracy usuwam wszystkie pliki tymczasowe.
Ostatnio partycja E(60,9 GB)zapełniła się. Sumując pojemność folderów na partycji E wychodzi 20 GB. Co mi zajmuje 40 GB ? Czy pozostało mi tylko sformatować partyję ? Nie ma źadnych folderów ukrytych.
Ostatnio partycja E(60,9 GB)zapełniła się. Sumując pojemność folderów na partycji E wychodzi 20 GB. Co mi zajmuje 40 GB ? Czy pozostało mi tylko sformatować partyję ? Nie ma źadnych folderów ukrytych.
Odpowiedzi: 7
Przywracanie systemu to swietne narzedzie, ale wylaczajac go dla E:\ usunales wszystkie na nim punkty. Nie bylo wiec juz potrzeby kilkac na cokolwiek. Jesli zastosowales usuwanie starszych punktow rowniez dla partycji/dysku systemowego, to... jest to nieco nieroztropne. Co jesli ten ostatni punkt jest uszkodzony ?krzysztofko:
dodatkowo znalazłem funkcję "usuń wszystkie punkty przywracania oprucz najnowszego". Odzyskałem 38 GB. Dzięki za pomoc.
To tak na przyszlosc :wink: .
Po co Ci przywracanie systemu na dysku nie zawierajacym systemu ? Wylacz na nim to przywracanie.krzysztofko:
Przywracanie systemu ustawione na 2 %.
Ponadto jesli uzywasz pakietu Norton Works, kosz moze byc chroniony przez Norton Unerase.
A jeszcze jedno pytanie miales moze kiedys zainstalowany, masz program Norton System Works ?
Plików ukrytych nie ma. Przywracanie systemu ustawione na 2 %.
A masz przywracanie systemu wlaczone na tej partycji, jesli tak to pewnie ono zabira tyle miejsca, usun niepotrzebne (stare punkty) przywracania systemu. Ewentualnie w widoku folderow ustaw by pokazywal Ci pliki ukryte i sprawdz, czy nie masz tam jakis plikow.
Kosz czyszcze systematycznie, ostatnio nawet poprzez oczyszczanie dysku, gdy system raportuje brak miejsca.
krzysztofko:
Mam dysk twardy 120 GB. Partycje C–30,2GB D–20,5GB E–60,9GB. Partycję E uźywam do pracy z filmami DVD, po zakończeniu pracy usuwam wszystkie pliki tymczasowe.
1. wyrzuc pliki z kosza –– bo tam sa przenoszone gdy e usuwasz !!!!
2. defragmentacjia dysku i duza ilosc malych plikow ( bardzo duza i bardzo malych plikow ) –– ale to malo proawdopobne na partycju NFTS .
Strona 1 / 1