PCI Cmmunication Device
mam znak zapytania przy tym urzadzeniu w menedzerze urzadzen... jest jakis problem z 'tym czymś'... komputer co rusz ma przestoje, a w koncu sie zawiesza – moze to ma jakis zwiazek z 'tym czyms'
moze ktos mi wytlumaczyc o co loto?
moze ktos mi wytlumaczyc o co loto?
Odpowiedzi: 19
oka, wlasnie sobie sciagnalem
Z wina ME nie zrobisz takiej dyskietki. Albo u jakiegos kumpla na w98, albo sciagnij "normalna" dyskietke startowa w98 z sieci i za jej pomoca formatuj inna.
ja ta dyskietke utworzylem korzystajac z
panel sterowania/dodaj usun programy/dysk startowy/utworz dysk.... pewnie zle zrobilem
i na powstalej dyskietce nie ma miejsca na flash'a
ale jezeli mam utworzyc ta dyskietke przez ta komende w dosie to wyskakuje mi ze 'system windows nie obluguje jush komendy bla bla bla...dsykietke startowa tworzy sie poprzez: dodaj usun programy/blablabla...' Oczywiscie mowie tu o trybie dosa w winie ME (bo taki jeszcze posiadam :( )
panel sterowania/dodaj usun programy/dysk startowy/utworz dysk.... pewnie zle zrobilem
i na powstalej dyskietce nie ma miejsca na flash'a
ale jezeli mam utworzyc ta dyskietke przez ta komende w dosie to wyskakuje mi ze 'system windows nie obluguje jush komendy bla bla bla...dsykietke startowa tworzy sie poprzez: dodaj usun programy/blablabla...' Oczywiscie mowie tu o trybie dosa w winie ME (bo taki jeszcze posiadam :( )
Dyskietka taka to dyskietka pusta, tylko z plikami systemowymi, formatowana poprzez komende: format a: /snikoo:
... a do tego nie moge zgrac programu flash na dyskietke startowa (za malo miejsca)
niestety ten pierwszy plik sciagnalem jush wczesniej i nic to nie dalo
ten drugi choc rozbudzil we mnie nadzieje :) tesh zawiodl
no, moze nie sterwnik zawiodl – coraz bardziej sklonny jestem przyznac ze to wina biosu...
no i mam sciagniety nowy bios, mam tesh program flash, mam tesh dyskietke startowa...
ale mam tesh watpliowsci co do bezpieczenstwa upgrade bios... a do tego nie moge zgrac programu flash na dyskietke startowa (za malo miejsca), a tak nakazuje instrukcja 'krok po kroku' w przypadku mojej plyty glownej
hmmmm... czy jak zgram ten plik na inna dyskietke i potem po zabootowaniu z dyskietki startowej zmienie ja na tą z plikiem flash komp sie nie wyloźy?
w sumie nie obraze sie jak nikt nie odpishe... i tak jush sporo czasu straciliscie :)
ten drugi choc rozbudzil we mnie nadzieje :) tesh zawiodl
no, moze nie sterwnik zawiodl – coraz bardziej sklonny jestem przyznac ze to wina biosu...
no i mam sciagniety nowy bios, mam tesh program flash, mam tesh dyskietke startowa...
ale mam tesh watpliowsci co do bezpieczenstwa upgrade bios... a do tego nie moge zgrac programu flash na dyskietke startowa (za malo miejsca), a tak nakazuje instrukcja 'krok po kroku' w przypadku mojej plyty glownej
hmmmm... czy jak zgram ten plik na inna dyskietke i potem po zabootowaniu z dyskietki startowej zmienie ja na tą z plikiem flash komp sie nie wyloźy?
w sumie nie obraze sie jak nikt nie odpishe... i tak jush sporo czasu straciliscie :)
:arrow: http://www.modem–drivers.com/drivers/50/50425.htm
:arrow: http://www.tech24.com/help/tools/download_driver.asp?id=2977
nikoo :
Cieszy mnie źe problem rozwiązałeś :wink: .
Szukając driverów natrafiałem na wersje Win 98/Me, ale byłem przeoknany źe potrzebujesz do Win Xp.
W linkach masz do Win 98/Me.
Znikł Tobie !, ale driver (Xp :wink: ) zinstalował się z błędami, więc to nie rozwiązuje problemu jak naleźy.
:arrow: http://www.tech24.com/help/tools/download_driver.asp?id=2977
nikoo :
Cieszy mnie źe problem rozwiązałeś :wink: .
Szukając driverów natrafiałem na wersje Win 98/Me, ale byłem przeoknany źe potrzebujesz do Win Xp.
W linkach masz do Win 98/Me.
Znikł Tobie !, ale driver (Xp :wink: ) zinstalował się z błędami, więc to nie rozwiązuje problemu jak naleźy.
:D:D:D no wiec tak....:D
nnuuuuufff ubieglem mcscr@biego i sam zaczalem szukac sterownika w necie; ale ale... choc znajdowalem wiele pasujacych z nazwy plikow (wrecz takie same jak aida32 pokazywala) to ZADEN nie dzialal z karta (windoza po prostu nie znajdowala w katalogu czegokolwiek odpowiedniego)
ale wrocilem na CentrumXP, czytam posty no i skorzystalem z linka mcsr@biego... no i teraz mushe sie wszystkim do czegos przyznac – jeszcze nie mam zainstalowanej windozy XP! :D sorki was... na razie plytki spoczywaja, ale obiecuje poprawe
moj win to ME
no a plik ktory mcscr@by wyczail byl wlasnie do win XP... a teraz najlepshe!!! ten plik jako jedyny coś w sobie mial!!!:D windoza wykryla i niby zainstalowala (bo wypadly jakies bledy podczas instalki)
no a znak zapytania zniknal :D
no a komp caly czas sie wiesha :(
obiecuje ze instaluje WinXP :)!
dzięki wam wszystkim za pomoc a w szczegolnsci mcscr@biemu (ze ci sie chcialo tego szukac:))
nnuuuuufff ubieglem mcscr@biego i sam zaczalem szukac sterownika w necie; ale ale... choc znajdowalem wiele pasujacych z nazwy plikow (wrecz takie same jak aida32 pokazywala) to ZADEN nie dzialal z karta (windoza po prostu nie znajdowala w katalogu czegokolwiek odpowiedniego)
ale wrocilem na CentrumXP, czytam posty no i skorzystalem z linka mcsr@biego... no i teraz mushe sie wszystkim do czegos przyznac – jeszcze nie mam zainstalowanej windozy XP! :D sorki was... na razie plytki spoczywaja, ale obiecuje poprawe
moj win to ME
no a plik ktory mcscr@by wyczail byl wlasnie do win XP... a teraz najlepshe!!! ten plik jako jedyny coś w sobie mial!!!:D windoza wykryla i niby zainstalowala (bo wypadly jakies bledy podczas instalki)
no a znak zapytania zniknal :D
no a komp caly czas sie wiesha :(
obiecuje ze instaluje WinXP :)!
dzięki wam wszystkim za pomoc a w szczegolnsci mcscr@biemu (ze ci sie chcialo tego szukac:))
nikoo:
dzieki M.a.r.e.k...znalazlem je wczesniej =], zainstalowalem i... N I C
Zrób screena menadźera urządzeń i wrzuć na forum.
Nie kumam tego troche. Masz sieć poprzez karte sieciową, tą na PCI? Czyli pozostaje ta na płycie, ale skoro jest wyłącozna w biosie to skad komunikat w menadźerze ...
dzieki M.a.r.e.k...znalazlem je wczesniej =], zainstalowalem i... N I C
nikoo:
zaczalem sciagac uaktualnienia do reszty plyty
bios zostawie na sam koniec...jako ostatecznosc
a czy uaktualnienie biosu niesie za soba jakies ryzyko?
http://www.asrock.com/support/Download/dl_k7vt2.htm
zaczalem sciagac uaktualnienia do reszty plyty
moja plyta to – asRock K7VT2 – czy jest to ash taki szit? :D
ale wracajac do sprawy
aide32 oczywiscie mam...sprawdzilem – to urzadzenie to CHYBA modem Rockwell Softk56 Voice/Data/Fax/SpeakerPhone Modem...to urzadzenie ma byc chyba na plycie wiec sie powinno zgadzac... ale nie moge znalezc do tego sterownika – ani na plytce dolaczonej do plyty glownej ani w necie...
zdesperowany po prostu kliknalem 'usun' w menedzerze uzradzen...ale po restarcie to 'coś' wrocilo :)
to moze rzeczywiscie ten bios? hmmmmm
ale wracajac do sprawy
aide32 oczywiscie mam...sprawdzilem – to urzadzenie to CHYBA modem Rockwell Softk56 Voice/Data/Fax/SpeakerPhone Modem...to urzadzenie ma byc chyba na plycie wiec sie powinno zgadzac... ale nie moge znalezc do tego sterownika – ani na plytce dolaczonej do plyty glownej ani w necie...
zdesperowany po prostu kliknalem 'usun' w menedzerze uzradzen...ale po restarcie to 'coś' wrocilo :)
to moze rzeczywiscie ten bios? hmmmmm
Miałem dawno temu podobny problem na pł.głównej GA–8SQ800 Ultra.
W moim przypadku był to PCI Modem ( płyta nie miała Modemu ).
Zozwiązaniem okazało się pobranie BIOS Pacha ze strony producenta pł.głównej ( problem był ogólnie znany, Re znalazłem na FAQ Gigabyte ).
IMO poszukaj informacji na ten temat na stronie producenta.
Zalecam zainstalować soft AIDA 32, w celu zlokalizowania nazwy urządzenia.
W menadźerze urządzeń przy tej pozycji masz ! ,
sprawdz lokalizacje tzn. Magistrala PCI x, urządzenie x ,funkcja x.
W programie AIDA 32 – opcja urządzenia fizyczne,
znajdz tą lokalizację ( Magistrala PCI x,urządzenie x, funkcja x.) przy tej pozycji będzie dokładna nazwa tego urządzenia.
Znając dokładną nazwę urządzenia łatwiej Tobie będzie znaleść Re.
BTW ja tak zrobiłem i nie mam juź problemu.
Powodzenia :wink: .
UPDATE :
Podaj info o pł.głownej.
W moim przypadku był to PCI Modem ( płyta nie miała Modemu ).
Zozwiązaniem okazało się pobranie BIOS Pacha ze strony producenta pł.głównej ( problem był ogólnie znany, Re znalazłem na FAQ Gigabyte ).
IMO poszukaj informacji na ten temat na stronie producenta.
Zalecam zainstalować soft AIDA 32, w celu zlokalizowania nazwy urządzenia.
W menadźerze urządzeń przy tej pozycji masz ! ,
sprawdz lokalizacje tzn. Magistrala PCI x, urządzenie x ,funkcja x.
W programie AIDA 32 – opcja urządzenia fizyczne,
znajdz tą lokalizację ( Magistrala PCI x,urządzenie x, funkcja x.) przy tej pozycji będzie dokładna nazwa tego urządzenia.
Znając dokładną nazwę urządzenia łatwiej Tobie będzie znaleść Re.
BTW ja tak zrobiłem i nie mam juź problemu.
Powodzenia :wink: .
UPDATE :
Podaj info o pł.głownej.
nikoo:
no wiec wszedlem w bios...advanced...peripheral configuration
znalazlem tam takie pozycje:
OnBoard LAN – disabled
OnBoard MC'97 Modem – disabled (te dwie wydawaly mi sie istotne)
czyli wyglada na to ze wszystko powinno dzialc;
a jednak pali sie ten **** znak zapytania prz PCI Communication Device
a mozeto nie problem z karta sieciowa a w ogole z calym biosem?
Moźe poprostu daj by wyszukał sterowniki z systemu, bądź zapodaj jakieś stery do sieciówki. Skoro wszyskto jest okej to sie nie martw tym;)
no wiec wszedlem w bios...advanced...peripheral configuration
OnBoard LAN – disabled
OnBoard LAN – disabled
nikoo:
tylko ja nie mam modemu
mam za to dwie karty sieciowe : jedna na plycie glownej, druga to jakis tani shit ktory jest podlaczony do netu z kablowki
ale co to jest to PCI Communication Device?
PCI – Peripheral Communication Interface, w tym przypadku karta sieciowa,
Device – Urządzenie,
Communication – komunikacyjne
Masz internet, działa Ci?
Jeśli masz kartę sieciową na płycie głównej to ją wyłącz, DISABLE w biosie. Zapewne to ją wykrywa.
tylko ja nie mam modemu
mam za to dwie karty sieciowe : jedna na plycie glownej, druga to jakis tani shit ktory jest podlaczony do netu z kablowki
Najprawdopodobniej jest to komunikat odnoszący się do Modemu, brak sterowników, trzeba przeinstalować drivery.
Strona 1 / 1