Pasta na procku

Czyscilem wczoraj swojego kompa i prawdopodobnie dalem za duzo pasty na jadro (Duron 1200). Po wlaczeniu komputera temperatura na starcie 50 stopni i przez 2–3 minuty łapie prawie 70 stopni. Przed czyszczeniem i nalozeniem pasty normalna temperatura pracy u mnie w kompie to 45 stopni. Komputer sie nie uruchamia przy ladowaniu systemu Blue Screen (system 2000).
Prosze o pomoc, ewentualnie jezeli jest to wina zbyt duzej ilosci pasty (pasta srebrna) na procesorze to czym ja zebrac by nie uszkodzic procka.

Odpowiedzi: 15

A to sie nie naklada na caly procesor?? :D :D :D
a tak powaznie to to oczywiscie ze na rdzen od ilosci powiedzmy prawidlowej do ilosci bardzo malej, i zawsze bios blokowal odpalenie kompa, po wyczyszczeniu i nalozeniu pasty najpierw silikonowej a potem po zakupie pasty z zawartoscia srebra jest wszystko ok, czyli diagnoza jest jedna kijowa pasta, podobny problem mialem z Copper shim–em marki no name, ktory to zakladalem na 3 innych pecetach i efekt ten sam czyli brak dzialania kompa, ale to juz opisywalem w innym watku
:lol: :lol:
lalas
Dodano
27.06.2004 22:12:54
lalas:
Akurat sie mylisz kolego bo z ta paste nakladalem na rozne sposoby i po prostu zawsze robila zwarcie, moze Ty nie umiesz nakladac pasty nawet za 200 zl :D, takze nie osadzaj innych i nie rob sie hyper wiedzacy...bo tacy to najczesciej na niczym sie nie znaja :D :D :D :D :D :D

przepraszam mamo... ale wytłumacz mi jedną sprawę na jakie róźne sposoby nakładałeś pastę (raz na rdzeń a raz na cały procesor??:D)
darek_dade
Dodano
27.06.2004 15:46:32
Akurat sie mylisz kolego bo z ta paste nakladalem na rozne sposoby i po prostu zawsze robila zwarcie, moze Ty nie umiesz nakladac pasty nawet za 200 zl :D, takze nie osadzaj innych i nie rob sie hyper wiedzacy...bo tacy to najczesciej na niczym sie nie znaja :D :D :D :D :D :D
lalas
Dodano
26.06.2004 22:45:58
jak się nie umie nakładać to nawet pasta za 100zł nie pomoźe
darek_dade
Dodano
26.06.2004 14:09:25
Ehh z tymi pastami srebrnymi to rozne jajca sa, mialem taki wynalazek za jakies 4 zl wogole komp sie nie chcial odpalic chyba robila zwarcie na procu (a raczej napewno) i kicha totalna. Zakupilem wiec OCZ i wszycho ladnie smiga pasta nie przewodzi pradu, takze przestrzegam przed pastami srebrnymi do sumy 5 zl :D
lalas
Dodano
26.06.2004 02:41:51
Po prostu odniosłem wrazenie ze robisz sobie ze mnie jaja..... ale OK przeprosilem i napisze jeszcze raz, źe duzo mi pomogles..... pewnie nie wpadłym na pomysl LUdwika. Jeszcze raz dzieki
trzus
Dodano
25.06.2004 19:58:41
A nie mówiłem :wink: – czasem takie łaśnie durno wyglądające porady są absolutnie prawdziwe i uzasadnione.
Rebe
Dodano
25.06.2004 19:52:06
Po powrocie do domu pełen obaw zdemontowałem wiatrak radiator po czym wyciagnalem malenstwo.

W ruch poszly patyczki do uszu i woda, z marnym jednak skutkiem. Postanowiłem potraktować mojego Duronka czystym 98% spirytusem. Efekt był lepszy lecz nie zadowalający.

Zdeterminowany na maxa wolnym krokiem i ze spuszczona glową udałem sie do kuchni po "Ludwika" (tu chyle czoło przed Rebe i jeszcze raz przepraszam za brak zaufania :D ). I to było własnie to, czego było potrzeba mojemu Duronkowi. W 2 minuty po paście nie było śladu. Zamontowałem procka, radiator, wiatrak i wszystko gra. Temperatura zaraz po włączeniu 35 stopni, a teraz po 1,5h pracy 44 – czyli troche mniej niź przed tą całą historią.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam. [/b]
trzus
Dodano
25.06.2004 19:47:39
Zdejmij paste najlepiej wacikiem do uszu lub takim tamponem, zejdzie łątwiutko, później nałóź pasty jeszcze raz tylko źe juź w odpowiedniej ilości załóź ostroźnie radiator i jedziesz!! :/

PS
z tym Ludwikiem to ja bym uwaźał
darek_dade
Dodano
25.06.2004 16:55:04
Ale tak szybko wzrastajaca temperatura moze byc skutkiem nalozenia zbyt duzej ilosci pasty, jak myslicie ?? Coraz mniej w to wierze, ale mam nadzieje ze to to, bo czeka mnie zakup nowego procka...
trzus
Dodano
25.06.2004 16:27:21
ja uźyłem wacika do uszu.

I procek wyglądał jak ze sklepu.
Czyli tak jakby nigdy nie miał na sobie pasty.
Tomekk
Dodano
25.06.2004 16:13:28
Tak mogą, ale by to zweryfikować to jednak musisz ją usunąć. Propozycje w roszaju dowód osobisty czy inna karta kredytowa w tym wypadku uwaźam za nienajlepsze i dlatego uznałem, źe najprościej procesor "umyć".
Potem dopiero kolejny raz nałoźyć pastę – juź za pomocą w/w "narzędzi" np. i sprawdzić czy się poprawiło. Jeźeli nie to niestety uszkodzenie mogło mieć miejsce. Tyle, źep oza zwiększoną temperaturą zwykle nie daje to źadnych skutków ubocznych.
Rebe
Dodano
25.06.2004 16:06:28
Przepraszam .... zloszcze sie bo moja maszynka przechodzi kryzys.... jezeli chodzi o uszkodzenie... to starałem sie zdejmowac i zakładać radiator z najwieksza staranoscia..... Slyszalem ze jezeli jest za duzo pasty moga wystapic podobne objawy....
trzus
Dodano
25.06.2004 15:13:02
trzus – nim kolejną krytykę zapodasz pomyśl i sprawdź. Informacja np. płynu do mycia naczyń i szczoteczki jest absolutnie powaźna.
moźe tylko uzupełnić jąm oźna o to, źe nie powinieneś pomylić szczoteczki do zebów z ryźową.
Inną kwestią jest to czy w czasie zdejmowania i zakładania radiatora nie dosźło do mikroukruszeń jądra procesora – tego objawem właśnie moźe być zbyt wysoka temperatura.
Rebe
Dodano
25.06.2004 14:18:22
Jak zwykle zaje.... odpowiedz. Moze jakies inne powazne odpowiedzi
trzus
Dodano
25.06.2004 13:51:45
trzus
Dodano:
25.06.2004 11:36:07
Komentarzy:
15