witam mam problem bo ostatnio optymalizowałem sobie windowsa i teraz gdy włączam komputer to mój pasek szybkiego uruchamiania znika... i musze go za każdym razem włączać i nie wiem co zrobić aby on sie trzymał cały czas na wierzchu a nie gdy wyłączam i włanczam komputer to muszę jeszcze raz go ustawiać... pomocy :P
Odpowiedzi: 13
Qrcze, trudno. Chyba zrobię tak jak mówisz.
Dzięki za odpowiedź.
Nie da się.
Co najwyżej zlikwidować te istniejące i przenieść je do samodzielnie utworzonego paska ze skrótami (PPM na pasku menu start -> Pasek Narzędzi -> Nowy pasek narzędzi).
W moich dokumentach tworzysz folder ze skrótami do konkretnych programów czy gier a potem kierując powyższą radą z nawiasów - dodać sobie takie stałe menu jako takie.
Ja mam tak to zorganizowane u siebie dwa takie -> przy trayu:
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce5e12b119b090ae.html][IMG]http://images40.fotosik.pl/149/ce5e12b119b090aem.jpg[/IMG][/URL]
A jak sprawa wygląda ze zmiana ilosci ikon, o której pisałem wyżej? Da się cos z tym zrobić?
Otwórz notatnik i wklej do niego tę treść:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"TaskbarSizeMove"=dword:00000000
Po czym zapisz go na pulpicie jako np. wpis.reg
Nie zapomnij dodać kropki i rozszerzenia reg, bo inaczej zapisze Ci to jako zwykły plik tekstowy.
Potem - już z pulpitu - kliknij na tym pliku prawym klawiszem myszki i wybierz opcję Scal.
System zapyta, czy chcesz na pewno go scalić z rejestrem, klikasz na [tak].
I po kłopocie.
Celowo podałem tu wartość dword jako zerową, bo taką mam u siebie i pasek z tymi skrótami mi nie znika.
Jeśli nadal będzie ci znikał - odszukasz sobie ten wpis - już w samym rejestrze i klikniesz na wartość dword prawym klawiszem, wybierzesz opcję 'modyfikuj' i podasz 1 zamiast obecnego 0.
no ja też nic tam nie znalazłem i problem mam nadal ;/
Przeczytaj jeszcze raz post na swoim ostatnim. I zastosuj w praktyce.
[b]edit[/b]// Przepraszam, źle od czytałem posta :redface:
A wpis?
Otwierasz rejestr: Menu start -> Uruchom -> regedit
Odnajdujesz ścieżkę, którą Ci tu podano, w prawym oknie klikasz prawym klawiszem myszy i tworzysz wartość DWORD i nadajesz jej tę nazwę i wartość.
może mam głupie pytanie ale jak sie robi taki wpis ??
Witam,
Jak już jesteście przy pasku szybkiego uruchamiania, to mam takie pytanie z nim związane. Czy można zmienić minimalną ilość ikon, która się na nim pojawia? Domyślnie są wyświetlane 3 i mniej się nie da. Chcę zrobić tak, żeby była widoczna tylko 1, a pozostałe pokazywały się dopieru po kliknięciu na ">>"
Można prościej: Prawoklik na pasku, właściwości i zaptasz opcję "trzymaj pasek zadań na wierzchu".
No to zrób sobie taki wpis o tej wartości.
Zablokuj pasek
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
DWORD "TaskbarSizeMove" =1