Partycje - litery dysków

Witam!

Mam ogromny problem z utworzonymi przez instalatora WinXP partycjami. Przedstawię sytuację:

Posiadałem trzy partycje na HDD: 1. EISA niewidoczną w Windows 2. Systemową C: 3. Partycję z danymi D:

Postanowiłem usunąć partycję serwisową i systemową (C:) i stworzyć z nich jedną, większą. Usunąłem partycje w instalatorze, utworzyłem nową i rozpocząłem instalację na nowo powstałej partycji.

Instalator ukończył pracę i uruchomił system. Problem zaczął się przy chęci zmiany liter dysku.

Mimo, iż zaznaczyłem partycję pierwszą jako tą, na której chcę zainstalować system - plik boot.ini identyfikuje system po innej literze.

boot.ini wygląda następująco:

[boot loader]

timeout=1

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

Katalog WINDOWS mam na partycji pierwszej (C:). Na drugiej (E:) plik boot.ini. Litery D: w ogóle nie ma (chciałem zmienić E: na D:). W zarządzaniu dyskami mam C: jako partycję rozruchową a E: jako partycję systemową. Żeby było jeszcze ciekawiej gdy wchodzę do Konsoli Odzyskiwania i bootcfg loguje mi się do jedynego systemu, który nijako umieszczony jest w D:\WINDOWS (dwójka przy partition... chyba...). Bootcfg /rebuilt wywala błąd, że nie można ukończyć wyszukiwania zainstalowanych systemów.

Poradzicie mi jak zrobić by tylko C: był partycją i systemową i rozruchową oraz druga partycja była partycją D:? 

Odpowiedzi: 2

Zajrzyj do klucza HKLM\System\MountedVolumes i ręcznie zmodyfikuj
przydział literek, edytując po prostu nazwy kluczy. Np. zmiana
\DosDevices\A: na \DosDevices\Z: spowoduje, że dyskietkę zobaczysz pod
literką Z.
Na wszelki wypadek zapoznaj się wcześniej z konsekwencjami
249321 - Nie można się zalogować, jeżeli zmieniła się litera dysku
partycji rozruchowej
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;249321

Piotr P.
Dodano
18.02.2007 19:38:37

litere dysku mozesz zmienic tylko podczaS instalacji systemu po instalacji systyemu ltere dyskumozesz zmienic dzieki programowi particion magic

edi_net
Dodano
18.02.2007 02:54:12
cadavre
Dodano:
16.02.2007 21:51:13
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1