partycja
jak utworzyć partycje systemową juź z zainstalowanym xp??
Odpowiedzi: 11
dzięki za dobre chęci ale juź sobie poradziłem :)
pozdro
pozdro
napisz do mnie na gg to ci pomoge numer gg 5559195
ale ten program trzeba kupić prawda?? bo miałem triala 8.0 ale ten trial to jest po to źeby zobaczyć jakie są opcje w programie i nic innego sie nie da zrobić :(
zrob inaczej programem partition magic partycje ta ktora teraz masz mozesz zmienic czyli na przyklad jak masz teraz dysk o pojemnosci 80 gigabajtow to tym programem zminisz jego rozmiar na na przyklad 40 gb a zreszty utworzysz nowa partycje o pojemnosci jaka sobie ustawisz z dostepnych pozostalych 40 gb :)
tak dokładniue tam wlazłem i niema tam opcji dzielenia dysku na partycje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wlazłes chociaz do zarzadzania dyskami ??
PPM na Moj komputer >> Zarzadzaj
Dokladne uzytych tam zdan nie przytocze bo u siebie nie mam miejsca na nowa partycje, ale o ile pamietam to trzeba było kliknac na nieprzydzielony obszar prawym i bodaj utworz partycje...
W kazdym badz razie podobnie i nic skomplikowanego tak robic nie trzeba.
PPM na Moj komputer >> Zarzadzaj
Dokladne uzytych tam zdan nie przytocze bo u siebie nie mam miejsca na nowa partycje, ale o ile pamietam to trzeba było kliknac na nieprzydzielony obszar prawym i bodaj utworz partycje...
W kazdym badz razie podobnie i nic skomplikowanego tak robic nie trzeba.
to znaczy jak mam to zrobić bo nie kapuje??
Skoro XP masz zainstalowanego to jednak jakas partycje musiałes utworzyc.
Wejdz teraz w zarzadzanie dyskami i w wolnym, nieprzydzielonym miejcu stworz nową i postaw odpowiedni system plików.
Wejdz teraz w zarzadzanie dyskami i w wolnym, nieprzydzielonym miejcu stworz nową i postaw odpowiedni system plików.
chodfzi mi o to źe mam na dysku nie podzielonym na partycje zainstalowany system xp , i teraz nie chcac od nowa formatować dysku chce go podzielić na jeszcze jedną partycje , tak źeby mieć dwie czyli jedną z obecnym xpekiem a drugą na longhorna :) jak w tym przypadku podzielic partycje ??
Nie wspominajac juz ze partycje tworzyc mozna spod systemu w zarzadzaniu dyskami i narzedziem na płycie systemowej rowniez.
Inna rzecza jest, ze pytanie skonstruowane jest co najmniej zagadkowo
Skłanialby sie nad tym, ze chodzi o połaczenie partycji systemowej i innej, ktore razem tworzyłyby jedna.
Jesli tak to tematów tego typu jest w brud i ostatni jak sie nie myle ze wczoraj pochodzi
Inna rzecza jest, ze pytanie skonstruowane jest co najmniej zagadkowo
Skłanialby sie nad tym, ze chodzi o połaczenie partycji systemowej i innej, ktore razem tworzyłyby jedna.
Jesli tak to tematów tego typu jest w brud i ostatni jak sie nie myle ze wczoraj pochodzi
Wyraźaj się jaśniej. Chodzi Ci o to, źe:
1. Mając juź zaintalowany system, chcesz utworzyć na dysku nową partycję?
2. Chcesz np. na czystym dysku utworzyć partycję, gdzie juź będzie system XP?
Odpowiednio:
ad 1. Uźywasz programu do partycjonowania dysku "na źywo" np. Partition Magic.
ad 2. Musisz wykonać obraz istniejącej juź partycji z systemem, a następnie sklonować/odtworzyć go na innym dysku. Moźesz do tego uźyć np. DriveImage albo Ghosta.
1. Mając juź zaintalowany system, chcesz utworzyć na dysku nową partycję?
2. Chcesz np. na czystym dysku utworzyć partycję, gdzie juź będzie system XP?
Odpowiednio:
ad 1. Uźywasz programu do partycjonowania dysku "na źywo" np. Partition Magic.
ad 2. Musisz wykonać obraz istniejącej juź partycji z systemem, a następnie sklonować/odtworzyć go na innym dysku. Moźesz do tego uźyć np. DriveImage albo Ghosta.
Strona 1 / 1