Partycja z preinstalowanym systemem -Duży problem
Witam.
Posiadam laptopa z preinstalowanym sysytemem Xp HE. Wcoraj partycja która była zablokowana i na której znajdowała się wersja preinstalacyjna systemu się odblokowała i sformatowała (Awaria systemu) Mam na płytkach zarówno rzeczy z tej partycji jak i obraz systemu. Udało mi się przywrócić system na C: jednak nie mogę stworzyć partycji zablokowanej z systemem do preinstalacji. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc jak można taką partycje stworzyć. Miejsce i dane jakie powinny znajdować się na tej parycji mam tylko nie wiem jak to zrobić. Dodam że laptop jaki posiadam to Acer TM 2312.
Z góry dzieki
Odpowiedzi: 1
Nie wiem czy jesteś w stanie przywrócić pierwotny stan tej partycji. Ale skoro posiadasz ten obraz na płytach, to tamta partycja nie jest juz ci potrzebna. Dodatkowo zyskasz te kilka GB które ta partycja zajmuje. Dla bezpieczeństwa ewentualne zrób jeszcze jedna kopie tych płyt i tyle. Pozdro
Strona 1 / 1
Przywrócenie tej partycji interesuje mnie głównie ze względów bezpieczeństwa. Nośniki optyczne są dość awaryjne posiadanie takiej partcji umożliwia w najgorszym przypadku przywrócenie do stanu fabrycznego. Inną sprawą jest sam system przywracania ktory korzysta z pierwszej partycji jaką napotka czyli usunięcie tej partycji i wkluczenie jej dodatkowo jako miejsce dostępne wywołuje konieczność zmieny struktury dysku (kolejność klastrów) czego też nie chcę robić. Interesowało by mnie przywrócenie tej partycji jako zablokowanej i ukrytej z dostępem dla narzędzi odzyskujących.
To pozostaje Ci chyba tylko skorzystanie np. z Partition Magica lub innego progsa tego typu. Nie mówię o odzyskaniu tylko utworzeniu na nowo, skoro masz dane.<br>
Próbowałem w ten sposób co prawda nie PM ale innym programem. Partycje udaje się ukryć ale nie służy jako recovery i przy próbie instalacji z płytki (obraz) instaluje system na ukrytą partycje
Spróbuj zadzwonić do supportu Acera, moze oni podpowiedza Ci jakieś rozwiązanie.<br>
Zadzwoniłem do nich ale podobno się nie da........jakoś mi się wierzzyć nie chce jkbym i m wysłał to przypuszczam że by się dało , ale co do serwisu acera to mam swoje zdanie i to bynajmniej niezbyt pochlebne. Jak znam życie to rozwiązanie jest proste tylko ja nie wiem jak. Generalnie jak zablokować partycje żeby nie dało się na niej zapisać.
Możesz ukryć, większość programów do partycjonowania to potrafi, ale za każdym razem kiedy zechcesz skorzystać, będziesz ją musiał "odkrywać".<br>
Moze spróbuj cos takiego. Postaw czysty system z tych płyt które masz. Uzyj jakiegos programu do do robienia obrazów dysków (Ghost, Acronis ) zrób obraz i zapisz go na tego drugiej partycji. Mozesz użyć (jak napisał BeteNoire) jakiegoś programu i ukryć ten dysk. Albo tez załozyć nowego uzytkowniaka w Windows i za jego pomocą odebrać wszelkie prawa (odczyt, zapis) do katalogu na tej drugiej partycji, w którym bedziesz miał ten obraz. Musi byc to katalog, bo dla całego dysku tego uczynić chyba nie możesz (sprawdź, mogę sie mylić). No i prawa odbierasz w trybie awaryjnym , bo posiadasz WIN XP HE i z normalnego trybu nie masz dostepu do zaawansowanych ustawień NTFS<br>