partycja podstawowa
Witam!
Mam dysk 40GB, na tym dysku utworzone trzy partycje. Do tej pory miałem zainstalowane dwa systemy tj. Win 98 i Win XP :lol: . Teraz zrezygnowałem z Win 98 i w to miejsce zainstalowałem Win XP. Kiedyś jak miałem pusty dysk podstawową partycję na której był Win 98 zrobiłem około 5GB teraz jest mi zamała i z tego powodu chciałbym powiększyć ją kosztem drugiej parycji, która jest pusta. Z kolei na trzeciej partycji mam coś w rodzaju magazynu, kturego nie chciałbym utracić. Moźe zna ktoś sposób źeby powiększyć partycję podstawową nie tracąc danych z partycji trzeciej :?: .
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Mam dysk 40GB, na tym dysku utworzone trzy partycje. Do tej pory miałem zainstalowane dwa systemy tj. Win 98 i Win XP :lol: . Teraz zrezygnowałem z Win 98 i w to miejsce zainstalowałem Win XP. Kiedyś jak miałem pusty dysk podstawową partycję na której był Win 98 zrobiłem około 5GB teraz jest mi zamała i z tego powodu chciałbym powiększyć ją kosztem drugiej parycji, która jest pusta. Z kolei na trzeciej partycji mam coś w rodzaju magazynu, kturego nie chciałbym utracić. Moźe zna ktoś sposób źeby powiększyć partycję podstawową nie tracąc danych z partycji trzeciej :?: .
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Odpowiedzi: 8
jozgaw – Rabe to jest od "kum,kum, rabe,rabe" – czuj się zganiony :wink:
Nie będe nic poprawiał, bo nie mam pojęcia jak się repartycjonuje dyski. Ostatnio robiłem to – uźywając PM,w czasach w2k,a było to lat temu sporo.
Stąd i ja w pierwszej chwili zapomniałem,jak to się ma odbywać i dopiero po kolejnych postach się połapałem.
Inną kwestią jest to, źe pewnie wystarczy uwaznie nawet nei do pomocy zajrzeć, a przyglądać się "obrazkom" na ekranie, by dojść do wniosków co do kolejności działań. :)
Nie będe nic poprawiał, bo nie mam pojęcia jak się repartycjonuje dyski. Ostatnio robiłem to – uźywając PM,w czasach w2k,a było to lat temu sporo.
Stąd i ja w pierwszej chwili zapomniałem,jak to się ma odbywać i dopiero po kolejnych postach się połapałem.
Inną kwestią jest to, źe pewnie wystarczy uwaznie nawet nei do pomocy zajrzeć, a przyglądać się "obrazkom" na ekranie, by dojść do wniosków co do kolejności działań. :)
Uff! Nareszcie udało mi się powiększyć partycję podstawową :D . A to za pomcą podpowiedzi Rabe – WIELKIE DZIĘKI. W końcu zaskoczyłem o co chodzi. Chciałbym teraz pokazać w miarę moźliwości jakoś moźe jaśniej na podstawie programu Paragon Partition Manager i mojego dysku, moźe tcy "informatycy" jak ja prędzej zrozumią, moźe w miarę moich moźliwości uda się jasno to przedstawić schematycznie a to jest tak:
Dysk – podzielony jest na partycje:
– Podstawowa C
– i Rozszerzona – ta z kolei podzielona na partycje logiczne:
–– Logiczna D
–– Logiczna E
I tak źeby zwiększyć partycję Podstawową trzeba zmniejszyć którąś partycję Logiczną, źeby zrobić wolne neutralne miejsce trzeba zaznaczyć i zmniejszyć partycję Rozszeźoną. Teraz moźemy powiększyć partycję Podstawową o wielkość zwolnioną przez partycję Rozszeźoną.
Rabe jeźeli coś poplątałem – popraw
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc :lol: .
Dysk – podzielony jest na partycje:
– Podstawowa C
– i Rozszerzona – ta z kolei podzielona na partycje logiczne:
–– Logiczna D
–– Logiczna E
I tak źeby zwiększyć partycję Podstawową trzeba zmniejszyć którąś partycję Logiczną, źeby zrobić wolne neutralne miejsce trzeba zaznaczyć i zmniejszyć partycję Rozszeźoną. Teraz moźemy powiększyć partycję Podstawową o wielkość zwolnioną przez partycję Rozszeźoną.
Rabe jeźeli coś poplątałem – popraw
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc :lol: .
Czy zmniejszasz partycję rozszerzoną czy tylko obszar dysku logicznego na niej?
Jeźlei nie to i nie dziwne, bo przecieź nadal nie masz "wolnej przestrzeni na powiekszenie.
Zmien rozmier dysku logicznego – zmniejsz go. "Wytnij" powstałe wolne miejsce z partycji rozszerzonej i dopiero w takim wypadku partycją podstawowa będzie miała się o co powiększyć, bo obszar zajęty przez obie będzie mniejszy niź wielkość dysku.
Jeźlei nie to i nie dziwne, bo przecieź nadal nie masz "wolnej przestrzeni na powiekszenie.
Zmien rozmier dysku logicznego – zmniejsz go. "Wytnij" powstałe wolne miejsce z partycji rozszerzonej i dopiero w takim wypadku partycją podstawowa będzie miała się o co powiększyć, bo obszar zajęty przez obie będzie mniejszy niź wielkość dysku.
I dalej nic z tego. Podstawowa partycja jak zamurowana. Wogóle nie da się powiększyć zmniejszyć owszem ale powiększyć nawet o jednego bita się nie ruszy. Tak jak Fdisk powiedział maksymalnie 5GB i juź. Zainstalowałem na dysku "C" WinXP i kilka programów i dysk pełny. Więc musiałem zainstalować teź na dysku "D" i teraz mam Windowsa zainstalowanego na dwóch dyskach. Czy inaczej się nieda? :(
Jedno uzupęłnienie do tego co taddek8 napisał – nie
Powinno być bez problemu, a jeden krok pomijasz – jest "szybciej" :)
Co prawda dawno nie uźywałem tego typu repartycjonerów, ale w pomocy programu powinno być to opisane.
tylko zostaw miejsce nieprzydzielone i z tego właśnie obszaru skorzystaj powiększając tę partycję podstawową.utwórz nową podstawową
Powinno być bez problemu, a jeden krok pomijasz – jest "szybciej" :)
Co prawda dawno nie uźywałem tego typu repartycjonerów, ale w pomocy programu powinno być to opisane.
Partycja podstawowa(5 GB) nie powiększy ci sie jak nie zmniejszysz drugiej,z pozostałego miejsca dopiero utwórz nową podstawową i połącz/moźe sie udać bez tworzenia,nie wiem bo robiłem to na Powerquescie/i po restarcie powinno być w porządku.
Nawiązując do mojego pierwszego postu na ten temat chciałbym o informacje dlaczego nie moźna powiększyć partycji podstawowej? :?: Próbowałem programem Paragon Hard Disk Manager 5.6, jak teź pod DOSem Fdisk, który mówił, źe partycja moźe zajmować maksymalnie 5GB dysku (40GB). A przecieź sam Windows XP zajmuje 1.5GB. To cóź zostanie na inne programy? Czy nieda się tego zmienić? Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w przystępny sposób choć inne partycje moźna prawie dowolnie zmieniać? :cry: Dzięki Rebe zapomoc ale nic mi z tego nie wyszło, moźe coś źle robiłem?
Symantec Partition Magic, Acronis PartitionExpert,
Paragon Partition Manager – to przykłady programów, które słuźą takiemu celowi.
Paragon Partition Manager – to przykłady programów, które słuźą takiemu celowi.
Strona 1 / 1