Partition Magic

Mam pytanie zrobiłem partycje w tym programie, ale nie chyba nie wiem jak je sie usuwa. doradźcie :D

Odpowiedzi: 16

Rebe:
Ad5b – nie uwaźam za stosowne wyodrębniać w2k3 – z uwagi na specyfikę – rozwojówka w2k server ( mutacje darujmy sobie ).

W ten sposób moźna by zawęzić temat do jednego systemu Windows. :lol:
Rebe:
Ad5c – czyźbyśmy w końcu doszli do porozumienia i zacźeli wątek traktowac ab ovo, a nie od etapu, w którym się włączyłeś ?

Ja go tak traktowałem.
Rebe:
AdPS – Braku dni nie odczuwam,a co więcej gdyby przeszła mi kiedyś ochota ten brak nadrobić to we wdzięcznej pamięci mieć będę jak to hobby/zainteresowanie/pasja/potrzeba* w rutynę zmienić się moźe.

* niepotrzebne skreślić

Nie skreślam z tego niczego dodałbym tylko zawód w moim przypadku. Wyznaję źe hobby to moja praca a praca to moje hobby. Jeśli chodzi o inne słabości to jeszcze naleźą do nich; źona, moje dzieci, prowadzenie pojazdów mechanicznych, dobra literatura, film, uroki przyrody, dobre jedzonko i to czego na forum nie nie wolno pisać czyli w...czka oraz dobre piwo, za winem nie przepadam.
Rebe:
PS.Do reszty sie nie bedę odnosił, bowiem widzę, źe nie tylko ja mam wątpliwości, których rozwiać chęci nie przejawiasz.

Temat jest obszerny ale bynajmniej bardzo dobrze opisany w :wink: Helpie Windowsa, więc czy jest sens opisywać to od nowa albo wklejać w posta coś co moźna znaleźć na własnym komputerze. Tu moźna co najwyźej rozwiewać wątpliwości i niedopowiedzenia ewentualnie podpowiedzieć coś czego ktoś sam nie wymyślił lub nie chciał albo nie potrafił znaleźć w googlach (w kaźdym razie w tym temacie). Stąd ten przejaw.
tutu1
Dodano
05.10.2005 11:20:29
Ad5b – nie uwaźam za stosowne wyodrębniać w2k3 – z uwagi na specyfikę – rozwojówka w2k server ( mutacje darujmy sobie ).
Ad5c – czyźbyśmy w końcu doszli do porozumienia i zacźeli wątek traktowac ab ovo, a nie od etapu, w którym się włączyłeś ?

AdPS – Braku dni nie odczuwam,a co więcej gdyby przeszła mi kiedyś ochota ten brak nadrobić to we wdzięcznej pamięci mieć będę jak to hobby/zainteresowanie/pasja/potrzeba* w rutynę zmienić się moźe.

* niepotrzebne skreślić

PS.Do reszty sie nie bedę odnosił, bowiem widzę, źe nie tylko ja mam wątpliwości, których rozwiać chęci nie przejawiasz.
Rebe
Dodano
04.10.2005 16:20:54
AD1. No i bardzo dobrze bo warunki brzegowe w tym przypadku nic wspólnego poza zaciemnianiem z tym problemem nie mają a w dalszej konsekwencji tylko rozszerzają wątek.
AD2. "nie postepuje się tak jak on "kaźe"" bo nigdzie nie zaleca takiego postępowania
AD3. i w w2k i w wxp woluminy dynamiczne są zaimplementowane nie wiem tylko czy Menedźer dysków logicznych (odpowiednik fdisk w Windows) potrafi załoźyć wiecej niź 4 partycje primary.
AD4. Jestem kurka wodna bardzo wraźliwy. (Moźe to zbyt wybujałe ego :) )
AD5. Tak jak napisałem zostało wymuszone przez aplikację. Opiszę moźe je z lekka: trzy dyski w raid–zie 5, 1 wolumin dynamiczny (partycja serwisowa, partycja aktywna systemowa i trzy partycje podstawowe). Partycji mogło być zresztą więcej sprawdziłem to korzystając z okazji. Takiej samej próby dokonałem takźe na zwykłym komputerze i na jednym dysku fizycznym bez raid–a.
Skoro działa to jest poprawne.
AD5a. mam nadzieję źe się pod tym cięźarem nie załamiesz.
AD5b. tego nie sprawdzałem ale wydaje mi się źe w przyszłym roku będzie juź cztery systemy z rodziny windows, bo teraz jakoś się doliczam trzech.
AD5c. pytanie dotyczyło – jeźeli juź ściśle się go trzymać – usunięcia partycji załoźonej PM.

A tak z grubsza gwoli wyjaśnienia, usciślenia i wskazania, źe czasem nawet ja rozumiem co czytam, a jeźeli nie moge tego od razu przyswoić to czytam jeszcze drugi raz i trzeci na wszelki wypadek gdyby ktoś mi zarzucał brak czytania ze zrozumieniem. A do googli sięgam po pomoc i wiedzę albo np. wchodzę poczytać na CentrumXP.pl :wink:

ADPS. Cóź to chyba kwestia próźności, chciałem w jakiś sposób zniwelowac te 11441 postów w porównaniu do moich 12 w tej chwili. Co nie zmienia faktu iź pracuję w tej branźy od 30 lat. a to bie moźe tych 30 dni brakuje.
EL NINO:
Drogi tutu, nie milcz zatem do konca i dopowiedz ze przy dysku dynamicznym nie mozemy juz mowic o partycjach a woluminach dynamicznych, ktore to rzadza sie troche innymi prawami :wink: .

Moźemy mówić o partycjach a woluminy dynamiczne to juź inna historia. Do budowy woluminów dynamicznych uźywa się partycji na dyskach dynamicznych. Za chwilę chyba wejdziemy na macierze.
EL NINO:
Bez urazy – to Ty stara *** jestes tutu :wink: .

Bez urazy wolałbym formę stary *** jako źe jestem rodzaju męskiego
tutu1
Dodano
04.10.2005 15:09:48
tutu1:
Wystarczy, źe systemem operacyjnym jest W2K3 dysk jest zaś dynamiczny i partycji podstawowych moźe być więcej. :wink:
Drogi tutu, nie milcz zatem do konca i dopowiedz ze przy dysku dynamicznym nie mozemy juz mowic o partycjach a woluminach dynamicznych, ktore to rzadza sie troche innymi prawami :wink: .
tutu1:
Ja w tym zawodzie pracuję od 30 lat jako systemowiec i administrator.
Bez urazy – to Ty stara *** jestes tutu :wink: .
EL NINO
Dodano
04.10.2005 13:34:03
1. o waryunkach brzegowych dla stworzenia dysku dynamicznego pisał nie będę, bo .....w pomocy systemu MS je podał.
2. Skoro MS coś przewidział to trudno uznać, źe nie postepuje się tak jak on "kaźe".
3. Sprawdzać nei masz czego ,bo i w w2k i w XP tworzenie dysków i woluminów dynamicznych zostąło zaimplementowane od poczatku i kwestia braku SP1 do XP nie ma tu nic do rzeczy.
4. W kwestii googli adresat był nieokreslony – kaźdy czyta jak chce.
5. Rozwiązanie przez Ciebie zaproponowane jakoś trudno mi uznać za poprawne:
a/ cięzko przyjąć, źe partycje , o których mowa i te z dynamicznego dysku to jest to samo
b/ nawet gdyby takie załoźenie przyjąć to funkcjonalność rozwiązania jest mocno ograniczona – do dwóch tylko systemów z rodziny Windows.
c/ pytanie dotyczyło – jeźeli juź ściśle się go trzymać – partycjonowania dysku w spośób inny niź to MS "przeiwdział".

To tak z grubsza gwoli wyjasnienia, uściślenia i wskazania, źe czasem nawet ja rozumiem co czytam, a jeźeli nie moge tego od razu przyswoić to .....do "googli" sięgam , by wątpliwosci swe rozwiać.
PS.
Nie pracuję "w tym zawodzie" ani od 3o lat, ani nawet od 30 dni,ale ten topic akurat nie o tym jest.
Rebe
Dodano
04.10.2005 13:27:49
Drogi Rebe
Rebe:
Na problemy z czytaniem ze zrozumieniem mi coś wygląda.

Cieszę się, źe mnie cytujesz. Ale gdzie dostrzegasz u mnie te problemy. Wszak
Polikon:
A mnie chodzi o złamanie monopolu i podzielenie dysku tak jak ja chce a nie tak jak kaźe Microsoft.
I chyba jasne, iź rozszerzył wątek. Z tym monopolem oczywiście przesadził.
Rebe:
O tym czy przy dysku/woluminie dynamicznym w ogole powinno się o partyucjach mówić teź mam jaką watpiwość tak jak i co do tego czy aby koniecnzie naleźy w2k3 do takiekj pracy zaprzęgać – vide pomoc systemu innego niź ten serwerowy.

Wszystko zaleźy od tego jakich rozwiązań potrzebujemy. W przypadku Polikona to widzimisię, mam nadzieję,źe mi wybaczy to sformułowanie bo mam takie samo podejście; wiem czego potrzebuję i staram się znieść wszelkie ograniczenia, i dostosować system do własnych pomysłów i koncepcji. Takie były wymagania instalowanego systemu i naleźało ten problem rozwiązać. No i właśnie się udało bo MS to przewidział. Powtórzę jeszcze raz:
tutu1:
Nie jestem pewien czy na wxp teź się to nie uda.
Nie miałem moźliwości tego sprawdzić ale kto wie moźe zrobię dla Ciebie wyjątek.
Rebe:
Zaś co do tego ile partycji i jakiego rodzaju na dysku moźe być ząłozonych to ......google czekają.

Jeśli ta propozycja jest skierowana do mnie to chyba jest to z lekka niegrzeczne. Ja w tym zawodzie pracuję od 30 lat jako systemowiec i administrator.
Rebe:
PS.
Moźna co prawda znaleźć takich uźytkowników, którzy mają na dyskach i naście systemów tyle, źe to akurat nie musi świadczyć o tym na jakich partycjach się one znajdują.

Był konkretny problem do rozwiązania i pytanie brzmiało czy jest to moźliwe. Rozwiązanie jest takie jak podałem, przynajmniej jedno z rozwiązań.
tutu1
Dodano
04.10.2005 12:50:52
tutu1 – teź nie bede milczałó.
Na problemy z czytaniem ze zrozumieniem mi coś wygląda. O tym czy przy dysku/woluminie dynamicznym w ogole powinno się o partyucjach mówić teź mam jaką watpiwość tak jak i co do tego czy aby koniecnzie naleźy w2k3 do takiekj pracy zaprzęgać – vide pomoc systemu innego niź ten serwerowy.
Zaś co do tego ile partycji i jakiego rodzaju na dysku moźe być ząłozonych to ......google czekają.

PS.
Moźna co prawda znaleźć takich uźytkowników, którzy mają na dyskach i naście systemów tyle, źe to akurat nie musi świadczyć o tym na jakich partycjach się one znajdują.
Rebe
Dodano
03.10.2005 19:02:43
EL NINO:
Na dysku moga byc maksymalnie 4 (slownie: cztery) partycje podstawowe (primary).
Reszta niech bedzie miczeniem.

Nie będę miczał. :wink: I powiem, źe się mylisz drogi EL NINO. Wystarczy, źe systemem operacyjnym jest W2K3 dysk jest zaś dynamiczny i partycji podstawowych moźe być więcej. :wink:
PS. Nie jestem pewien czy na wxp teź się to nie uda. Bawiłem się w to jeszcze przed winxpsp1.
tutu1
Dodano
03.10.2005 18:00:52
Karolek
To co napisałeś to jest wymysł Microsoftu.
A mnie chodzi o złamanie monopolu i podzielenie dysku tak jak ja chce a nie tak jak kaźe Microsoft.
Polikon
Dodano
02.10.2005 09:33:54
Michał C.:
ale zainstalowac na jednym dysku się 4 Os'ów chyba nie da
Chyba da.
Karolek:
Na 1 dysku moźe być tylko 1 partycja Primary i 1 Extended.
Na dysku moga byc maksymalnie 4 (slownie: cztery) partycje podstawowe (primary).
Reszta niech bedzie miczeniem.
EL NINO
Dodano
02.10.2005 04:47:39
:arrow:

Pytasz:
A moźe ktoś wie czy PM moźna utworzyć więcej niź cztery partycje podstawowe na jednym dysku ostatnio próbowałem i nic z tego nie wychodziło a moźe jakimś innym programem

Mamy następujący rodzaj partycji:

1. Primary (Podstawowa)
2. Extended (Rozszerzona)
3. Logical Drive (Dysk Logiczny)

Na 1 dysku moźe być tylko 1 partycja Primary i 1 Extended. Gdy jest więcej niź 2 partycje to reszta z nich jest tworzona jako dyski logiczne w obrębie partycji extended. Partycja Extended jest przestrzenią umowną i nie posiada przypisanej litery. Właściwymi partycjami są zlokalizowane w niej dyski logiczne. Czyli np. dla 1 dysku z 4 partycjami wygląda to tak:

Przynajmniej 1 partycja musi być aktywna bo inaczej system nigdy nie zastartuje! Czyli jeśli masz 1 system na C ale kupę innych partycji tylko na dane to oczywiste źe jako aktywną partycją bezwględnie ustawiasz C!

By na partycji moźna było zapisać jakiejkolwiek dane (instalacja systemu itd.) musi ona zostać w pierwszej kolejności zformatowana! Format to tworzenie szkieletu systemu plików. W uproszeczeniu powiem, źe generalnie dla Windows mówimy tu o systemie: FAT32 i NTFS. Windowsy 9x/Me mogą być tylko na FAT32, Windowsy 2000/XP/2003 zarówno na FAT32 jak i na NTFS choć preferowanym systemem jest dla nich NTFS.

PS.
Opis przygotowany przez Picasso, zobacz
Karolek
Dodano
02.10.2005 00:31:33
zaleźy jaką wersją
ale zainstalowac na jednym dysku się 4 Os'ów chyba nie da
Michał C.
Dodano
01.10.2005 20:21:08
Polikon:
A moźe ktoś wie czy PM moźna utworzyć więcej niź cztery partycje podstawowe na jednym dysku ostatnio próbowałem i nic z tego nie wychodziło a moźe jakimś innym programem

Zainteresuj się BootItNG i jego EMBR.
Żółty
Dodano
01.10.2005 15:05:43
Polikon
Dodano
01.10.2005 14:22:40
Madrask:
ale nie chyba nie wiem jak je sie usuwa
Klik prawym klawiszem na Moj komputer –> Zarzadzaj –> Zarzadzanie dyskami –> klik prawym na odpowiednia partycje –> Usun...
EL NINO
Dodano
30.09.2005 22:27:51
po pierwsze jak wersja
Jest taka opcja merge partition jeśli chcesz połączyć tą partycję z inną
a takto Ci jak dasz delete partiton to zostanie ci nie przydzielone miejsce i dajesz opcje redistribute space for partiton
nie mam teraz PM przed sobą więc nie wiem dokładnie pokombinuj
i waźne jaka wersja????
Michał C.
Dodano
30.09.2005 18:02:32
Madrask
Dodano:
30.09.2005 17:48:32
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1