Panel Sterowania --> Mowa, Nie moge otworzyć

Problem polega na tym, że nie mogę otworzyć pliku Mowa w panelu sterowania klikam dwa razy i nic. Czego to może być wina. Wolałbym nie robić reinstalki wina. Proszę o pomoc. Mam win XP Pro i SP1

Potrzebuję "mowa", bo zainstalowałem program extreme supermemo i nie działa mi funkcja rozpoznawania mowy.
Wyskakuje taki błąd: "Nie powiodło się uruchomienie systemu rozpoznawania mowy. Upewnij się, że system został prawidłowo zainstalowany." Instalowałem system z 3 razy i nic. To samo cały czas więc to chyba wina tego, że w panelu nie mogę wejść do mowa.

Odpowiedzi: 3

Niestety nic nie pomogło. Nie z plikiem reg ani wpisanie w uruchom. Nic się nie uruchomiło. Co jeszcze mogę zrobić. Może jakoś naprawić system. Szukałem w usługach czy przypadkiem nie wyłączyłem czegoś takiego, ale tam nie ma nic o "mowie". Na jednej ze stron znalazłem, że plik sapisvr.exe, który znajduje się w C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Speech\ jest usługą systemową odpowiedzialną za funkcje "mowa" może z tym plikiem coś jest nie tak. Też nie da się go uruchomić. Mam pytanko czy u was ten plik ma jakaś inną ikonkę? Czy jak u mnie jest okienko.

Dodam jeszcze, że ręcznie sprawdziłem czy dodało się do rejestru. I okazało się, że nie było folderu Flags. utowrzyłem go i dodałem wartość DWROD. Zastanawia mnie też w ciągu "Control Panel" folder "don't load" w którym jest ciąg o nazwie: "spech.cpl" (posiada tylko nazwe).

viperlodz
Dodano
23.12.2006 21:24:29
  • Bobi 24.12.2006 09:44:33

Usuń może tą wartość.<BR>Poza tym zerknij: <A href="http://support.microsoft.com/kb/306537/pl">http://support.microsoft.com/kb/306537/pl</A>

Wpisz w okienko uruchom:
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Speech\sapi.cpl
lub
Rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Speech\sapi.cpl
Piotr P.
Dodano
23.12.2006 20:09:40

spróbuj podmienić pliki sapi.cpl z płyty systemowej XP.  

start-> uruchom-> cmd

cd \

cd windows\system32

expand X:\i386\sapi.cpl

exit

za X: podaj literę CDROM'u         

kamaa
Dodano
23.12.2006 15:26:29
  • viperlodz 23.12.2006 16:50:48

Na płycie od wina nie mam tego pliku. Sciągnałem plik z netu wybrałem opcje szukaj i pozamieniałem pliki. Zainstalowałem też od nowa SP1 i dalej nie działa.<br>

• Bobi 23.12.2006 18:06:13

<P>Pierwsza sprawa, sapi.cpl powinien siedzieć w C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Speech<BR>Skocz do tej lokalizacji i sprobuj ręcznie go&nbsp;uruchomić.<BR><BR>Dodaj do rejestru przgotowany plik. Uruchom notatnik, wklej w nim:<BR><BLOCKQUOTE><div>Windows Registry Editor Version 5.00</P> <P>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Control Panel\Cpls]<BR>"Speech"="C:\\Program Files\\Common Files\\Microsoft Shared\\Speech\\sapi.cpl"<BR><BR>[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel\Flags]<BR>"sapi.cpl"=dword:00000001</div></BLOCKQUOTE><BR>Zapisz to z rozszerzeniem reg i dodaj.</P>

viperlodz
Dodano:
23.12.2006 14:11:05
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1