Pamieć wirtualna Windows Xp SP2

Witam
Windows XP SP2 – świerzo zainstalowany – zainstalowane wszyskie aktualizacje ze strony Microsoft
512 MB RAM (PC 2100) w dwóch kościach Hynix

Uruchamiając komputer i sprawdzajac programem Tweak–Xp 4 stan pamięci mam wynik:
Obecne wykorzystanie pamięci 307MB – uźycie procesora 09%.

Po około 20 minutach raptownie wykorzystanie pamięci spada do 1–4MB a uźycie procesora rośnie do 100%. Dzieje się tak nawet gdy na komputerze nic nie jest uruchomione.
Dodatkowo znikają cześciowo ikony z pulpitu.

Po kilku minutach wykorzystanie pamięci rośnie do max 240Mb ale uźycie procesora nie spada i wynosi 100%. W międzyczasie Windows wywala komunikat "System Windows – Minimalana wartość pamięci wirtualnej jest za niska".

Moje Ustawienia pamieci wirtualnej Min: 1014
Max: 2036

Uruchamiając Menedźer zadań widać źe procesor jest wykorzystany przez explorer.exe. Po zamknięciu tego zadania powracają wszystkie ikony i wszystko wraca do normy – i moźna pracować na komputerze bez źadnych ograniczeń.

Proszę o pomoc

Odpowiedzi: 10

Witam
Nie mam włączonej optymalizacji automatycznej w programie Tweak XP. Zresztą odinstalowałem program Tweak Xp.
marioooo
Dodano
14.04.2006 20:46:02
W Twoim przypadku, przyczyną jest TweakXP, a właściwie konfiguracja optymalizacji wykorzystania pamięci RAM (wyłącz przede wszystkim optymalizację automatyczną.) Zuźycie procesora wywołane jest zrzutem z RAM do swapa. Poniewaź System (przynajmniej jądro, powinno być w pamięciach RAM następuje ponowne załadowanie pamięci. Odchacz poprostu w tweakXP "pozwól mi określić, ile pamięci zostanie zreorganizowane" i "optymalizację automatyczną" System poradzi sobie z tym doskonale sam. Rozmiar pliku wymiany wystarczy ok. 800MB i ustaw na stałe. W tym samym programie moźesz teź zwiększyć rozmiar cache dla Ikon z domyślnego na większy. Pomoźe to nieco poprawić problem ze znikającymi ikonami (choć i tu główna przyczyna leźy w omawianym na wstępie problemie i "czyszczeniem" RAMu", między innymi z komponentów Windows.)
PS. Nie rezygnuj ze swapa, będziesz miał tylko kłopoty.
w84u
Dodano
13.04.2006 23:27:27
Rebe do IV chodze. Całe źycie jest ryzykiem.

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
13.04.2006 20:04:47
a ja Wam bez "poczytania" napiszę, źe w omawianym przypadku wyłaczenie swapa jest, co najmniej ryzykowne.
Tej tez rozwijał nie będę, bowiem ...."mądrej głowie dość dwie słowie", a z takimi osobami, jak mniemam, mam do czynienia.
Rebe
Dodano
13.04.2006 19:59:25
damiancore:
Poczytaj w archiwum o zrezygnowaniu z pamięci wirtualnej. 512 RAMu to nie duzo.

Ty równieź sobie poczytaj.

I nie traktuj wszystkich przypadków jak jeden.

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
13.04.2006 18:34:33
moohomor:
W jakim sensie? Bo nie wiem.

Poczytaj w archiwum o zrezygnowaniu z pamięci wirtualnej. 512 RAMu to nie duzo.
damiancore
Dodano
13.04.2006 16:08:44
... a moźe w zaplanowanych zadaniach włączone coś jest jak defragmentator :idea: :wink:
Anonymous
Dodano
13.04.2006 10:49:24
marioooo – na początek to weź i się odrobacz, bo wygląda, źe coś Ci się pod expolrera mogło podczepić.
Jeźeli ta operacja nie przyniesie efektu lub programy chroniące nic nie wykryją to podmień explorera na kopię z płyty instalacyjnej – polecenie expand – opis w pomocy systemu albo w archiwum forum.

Do reszty dyskusji sie odnosił nie będę, bo .... czytać hadko.
Rebe
Dodano
13.04.2006 10:05:35
damiancore:
moohomor chrzanisz.

W jakim sensie? Bo nie wiem.

8) Pozdro.
moohomor
Dodano
13.04.2006 01:37:01
moohomor chrzanisz.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=50832&highlight=niska –– problem podobny
damiancore
Dodano
12.04.2006 22:51:43
marioooo
Dodano:
12.04.2006 22:08:22
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1