Pamieć wirtualna Windows Xp SP2
Witam
Windows XP SP2 – świerzo zainstalowany – zainstalowane wszyskie aktualizacje ze strony Microsoft
512 MB RAM (PC 2100) w dwóch kościach Hynix
Uruchamiając komputer i sprawdzajac programem Tweak–Xp 4 stan pamięci mam wynik:
Obecne wykorzystanie pamięci 307MB – uźycie procesora 09%.
Po około 20 minutach raptownie wykorzystanie pamięci spada do 1–4MB a uźycie procesora rośnie do 100%. Dzieje się tak nawet gdy na komputerze nic nie jest uruchomione.
Dodatkowo znikają cześciowo ikony z pulpitu.
Po kilku minutach wykorzystanie pamięci rośnie do max 240Mb ale uźycie procesora nie spada i wynosi 100%. W międzyczasie Windows wywala komunikat "System Windows – Minimalana wartość pamięci wirtualnej jest za niska".
Moje Ustawienia pamieci wirtualnej Min: 1014
Max: 2036
Uruchamiając Menedźer zadań widać źe procesor jest wykorzystany przez explorer.exe. Po zamknięciu tego zadania powracają wszystkie ikony i wszystko wraca do normy – i moźna pracować na komputerze bez źadnych ograniczeń.
Proszę o pomoc
Windows XP SP2 – świerzo zainstalowany – zainstalowane wszyskie aktualizacje ze strony Microsoft
512 MB RAM (PC 2100) w dwóch kościach Hynix
Uruchamiając komputer i sprawdzajac programem Tweak–Xp 4 stan pamięci mam wynik:
Obecne wykorzystanie pamięci 307MB – uźycie procesora 09%.
Po około 20 minutach raptownie wykorzystanie pamięci spada do 1–4MB a uźycie procesora rośnie do 100%. Dzieje się tak nawet gdy na komputerze nic nie jest uruchomione.
Dodatkowo znikają cześciowo ikony z pulpitu.
Po kilku minutach wykorzystanie pamięci rośnie do max 240Mb ale uźycie procesora nie spada i wynosi 100%. W międzyczasie Windows wywala komunikat "System Windows – Minimalana wartość pamięci wirtualnej jest za niska".
Moje Ustawienia pamieci wirtualnej Min: 1014
Max: 2036
Uruchamiając Menedźer zadań widać źe procesor jest wykorzystany przez explorer.exe. Po zamknięciu tego zadania powracają wszystkie ikony i wszystko wraca do normy – i moźna pracować na komputerze bez źadnych ograniczeń.
Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 10
Witam
Nie mam włączonej optymalizacji automatycznej w programie Tweak XP. Zresztą odinstalowałem program Tweak Xp.
Nie mam włączonej optymalizacji automatycznej w programie Tweak XP. Zresztą odinstalowałem program Tweak Xp.
W Twoim przypadku, przyczyną jest TweakXP, a właściwie konfiguracja optymalizacji wykorzystania pamięci RAM (wyłącz przede wszystkim optymalizację automatyczną.) Zuźycie procesora wywołane jest zrzutem z RAM do swapa. Poniewaź System (przynajmniej jądro, powinno być w pamięciach RAM następuje ponowne załadowanie pamięci. Odchacz poprostu w tweakXP "pozwól mi określić, ile pamięci zostanie zreorganizowane" i "optymalizację automatyczną" System poradzi sobie z tym doskonale sam. Rozmiar pliku wymiany wystarczy ok. 800MB i ustaw na stałe. W tym samym programie moźesz teź zwiększyć rozmiar cache dla Ikon z domyślnego na większy. Pomoźe to nieco poprawić problem ze znikającymi ikonami (choć i tu główna przyczyna leźy w omawianym na wstępie problemie i "czyszczeniem" RAMu", między innymi z komponentów Windows.)
PS. Nie rezygnuj ze swapa, będziesz miał tylko kłopoty.
PS. Nie rezygnuj ze swapa, będziesz miał tylko kłopoty.
Rebe do IV chodze. Całe źycie jest ryzykiem.
8) Pozdro.
8) Pozdro.
a ja Wam bez "poczytania" napiszę, źe w omawianym przypadku wyłaczenie swapa jest, co najmniej ryzykowne.
Tej tez rozwijał nie będę, bowiem ...."mądrej głowie dość dwie słowie", a z takimi osobami, jak mniemam, mam do czynienia.
Tej tez rozwijał nie będę, bowiem ...."mądrej głowie dość dwie słowie", a z takimi osobami, jak mniemam, mam do czynienia.
damiancore:
Poczytaj w archiwum o zrezygnowaniu z pamięci wirtualnej. 512 RAMu to nie duzo.
Ty równieź sobie poczytaj.
I nie traktuj wszystkich przypadków jak jeden.
8) Pozdro.
moohomor:
W jakim sensie? Bo nie wiem.
Poczytaj w archiwum o zrezygnowaniu z pamięci wirtualnej. 512 RAMu to nie duzo.
... a moźe w zaplanowanych zadaniach włączone coś jest jak defragmentator :idea: :wink:
marioooo – na początek to weź i się odrobacz, bo wygląda, źe coś Ci się pod expolrera mogło podczepić.
Jeźeli ta operacja nie przyniesie efektu lub programy chroniące nic nie wykryją to podmień explorera na kopię z płyty instalacyjnej – polecenie expand – opis w pomocy systemu albo w archiwum forum.
Do reszty dyskusji sie odnosił nie będę, bo .... czytać hadko.
Jeźeli ta operacja nie przyniesie efektu lub programy chroniące nic nie wykryją to podmień explorera na kopię z płyty instalacyjnej – polecenie expand – opis w pomocy systemu albo w archiwum forum.
Do reszty dyskusji sie odnosił nie będę, bo .... czytać hadko.
damiancore:
moohomor chrzanisz.
W jakim sensie? Bo nie wiem.
8) Pozdro.
moohomor chrzanisz.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=50832&highlight=niska –– problem podobny
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=50832&highlight=niska –– problem podobny
Strona 1 / 1