Pamięć RAM - Dziwny problem z wykrywaniem.

Wczoraj zainstalowałem Windows XP Professional z SP3 + wszystkie aktualizacje. Mam komputer F/S Scaleo E z 2GB RAM na pokładzie. Problem polega na tym, że windows widzi [b]tylko 1GB[/b]. Kiedy odpalę np. CPU-Z program wykrywa 2GB RAM po 4x 512MB w każdym slocie. Czyli tak jak jest faktycznie. Wcześniej miałem Vistę 32bit i nie było tego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł na to? Jakiś patch lub fix? Dzięki.

Odpowiedzi: 4

1.W Biosie jak masz ustawione: DRAM Timing By SPD ? System BIOS Cacheable ? 2.Moze jednak zrob reinstalke :-) Hmm... Brak pomyslow
Lamer
Dodano
03.05.2009 20:23:32
Bios Phoenix Pamięci to DDR. Tak, te same kości mam co w Viście. XP wczoraj instalowałem świeżego, mam naklejkę na obudowie :) Ale jednak dziwna jest sprawa z tymi pamięciami, bo sprawdziłem Bios i faktycznie podaje info o ilości RAM i pokazuje 1024MB. Tak samo pokazuje MemTest, czy GoldMemory. Czyli wniosek XP bierze info o pamięci z Biosu. Natomiast testowo na drugim dysku zainstalowałem 1h temu Windows Seven i widzi podobnie jak wcześniej Vista - 2GB RAM. Czyli te nowsze systemy pomijają Bios w detekcji pamięci.
Neonix
Dodano
03.05.2009 20:09:31
Ad.2 (?) Musi byc - jaki masz Bios (producent) Ad.3 Nie chodzi Mi o pojemnosc ale o typ [1 moze byc Ddr2 a 2 Ddr3 :-) ] Ad.4 Czyli te 4 kosci miales juz na Viscie ? Poza tym cos moglo sie sfajczyc - trzeba bylo jednak sprawdzic... Gdybys zrobil reinstalke to powinno wykryc bez problemu (to opcja ostateczna :-)) To jest oryginalny windows ? Bo z tymi lewymi roznie bywa... Ile Mb ma grafika ? W biosie moze masz ustawione rozne napiecia dla tych niepasujachych kostek...
Lamer
Dodano
03.05.2009 19:55:16
1.Jaka masz grafe - zintegrowana ? Moze masz przydzielone 1Gb dla niej :-) 2.Sprawdz w Biosie podczas uruchamiania, ile pamieci widzi... 3.Na pewno masz odpowiednie kosci ? [moze masz 2 rozne typy...] 4.Spruboj poprzekladac kosci miejscami [wyjmij wszystkie i wkladaj pojedynczo do slotow - MOZE masz uszkodzone (sloty lub kosci)] Zacznij od najbliszego - blizej procka i jesli w 1 slocie zadziala 1 kosc to zostaw i wkladaj do nastepnego az pojawi sie blad.. do skutku 5.Masz everesta ? Sprawdz ile wykrywa... 6.W biosie znajdz i ustaw opcje na Enable SW Single Processor MODE (jesli system nie obsluguje dual core to trzeba wlaczyc) 7. :-)
Lamer
Dodano
03.05.2009 19:05:32
  • Neonix 03.05.2009 19:39:38

[quote=Lamer]1.Jaka masz grafe - zintegrowana ? Moze masz przydzielone 1Gb dla niej :-) 2.Sprawdz w Biosie podczas uruchamiania, ile pamieci widzi... 3.Na pewno masz odpowiednie kosci ? [moze masz 2 rozne typy...] 4.Spruboj poprzekladac kosci miejscami [wyjmij wszystkie i wkladaj pojedynczo do slotow - MOZE masz uszkodzone (sloty lub kosci)] Zacznij od najbliszego - blizej procka i jesli w 1 slocie zadziala 1 kosc to zostaw i wkladaj do nastepnego az pojawi sie blad.. do skutku 5.Masz everesta ? Sprawdz ile wykrywa... 6.W biosie znajdz i ustaw opcje na Enable SW Single Processor MODE (jesli system nie obsluguje dual core to trzeba wlaczyc) 7. :-)[/quote] Witaj Lamer, AD1. Nie mam integry, mam ATI 3450. AD2. Nie mam tych informacji w Biosie. AD3. Kości są OK. Jedna para to 2x512 GEIL, druga to 2x512 GoodRAM. AD4. Nic nie jest uszkodzone. Śmigałem na Viście przez rok i wszystko było OK. Zero zwiech i błędów. AD5. Everest - i tu jest dziwna rzecz. W zakładce SPD pokazuje, że są obsadzone są wszystkie 4 sloty po 512MB. Natomiast w zakładce pamięć -> pamięć fizyczna pokazuje w sumie 1023MB. AD6. Nie mam tej opcji. AD7. Też mnie to dziwi. Zero mam dzisiaj pomysłów na to :(

Neonix
Dodano:
03.05.2009 17:50:55
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1