pamięć DDR na 133MHz
mam pytanko czy to normalne źe pamięci 256 ddr pracują z częstotliwością 133MHz (tak pokazuje bios – memory frequency is at 133 Mhz) czytałem gdzieś źe tak moźe się dziać jak pamięci pracują z Duronami starszego typu ale ostatnio kupiłem Bartona 2500+ i nową płytę a pamięci dalej te same? Dodam tylko źe FSB procesora ustawione na 166.
Odpowiedzi: 4
slovo1:
Czyli jak napisał Mars28 powinny pracować na 266MHz to dlaczego pokazuje mi 133 jak się ładuje system? Moźe coś w Biosie nie tak? Odpowiedzcie bo ja jestem cienki bolek w tych zagadnieniach.
Czytaj uwaźnie nie 266, a 133x2 – matematycznie to moźe i to samo, ale w wypadku sprźetu zdecydowanie nie.
Czyli jak napisał Mars28 powinny pracować na 266MHz to dlaczego pokazuje mi 133 jak się ładuje system? Moźe coś w Biosie nie tak? Odpowiedzcie bo ja jestem cienki bolek w tych zagadnieniach.
Normalne, ale jak masz Bartona 2500+, to ja bym zainwestował w pamięci 333MHz...
Jeśli czegoś nie pomylę, to efektywna częstotliwość taktowania wynosi wtedy 133x2 = 266MHz (przy ustawieniu 166, wynosi 333MHz). Więc to chyba normalne.
Strona 1 / 1