Pamiec DDR i perspektywy na przyszlosc.

Witam,

Mam trzyletni komputer (Athlon 1,3) i chce dorzucic wiecej pamieci DDR. Problem jest w tym, źe dokładnie za rok planuje wymienic kompa na jakiegos porządnego, ale pamięć DDR chcę wziąć teź z obecnej maszyny. Teraz kupiłbym DDR 400 mhz liczac, za będzie pasowac tez do tego kompa co powstanie za rok. Ale jeźeli za rok standardem będzie np. DDR 600mhz to ta kosc co kupie dzis (400mhz) popsuje parametry mojej przyszlej maszyny. Czy uwaźacie, ze lepiej się wstrzymać z kupnem DDR 400 mhz i kupic dobiero za rok np. 600 mhz?

Mam jeszcze kilka pytań mniej waźnych:
1. Czy lepiej kupuc pamiec dobrej firmy (np. Kingstom) czy tez no name o tych samych parametrach? Jakie róźnice?
2. O co chodzi z tym dual (wiem ze jestem lama)
3. Czy roznice w szybkosci DDR sa mocno zauwaźalne i w czym sie ta roznica objawia?

z gory thx

Odpowiedzi: 5

Obecnie mam 2 x 128 DDR (sprzed 3 lat). Chciałem dokupic jeszcze 512 aby Doom 3 mi ruszył, ale skoro szykuje się juź DDR2 za rok te 512 RAM mi się nie przyda. Szkoda, ale zaleźy mi przede wszystkim na szybkosci mojego przyszlego komputera.
––––
Dziekuje wszystkim za pomoc, bardzo się przydala
:wink:
fayette
Dodano
17.08.2004 18:59:55
Mały update do postu McScr@by'ego.
Dual chanel na platformie Amd to w zasadzie gra nie warta świeczki.
Pomijając problemy w doborze pamięci na chipsecie Nforce2 do duala (niewielki problem,ale czasami dopiero któraś para z kolei pasuje),to zysk jest bardzo mały.
Tu prym wiedzie Intel.
Poza tym kości nie muszą by identyczne,przy odrobinie szczęście działają w dualu kości róźnych producentów.
MarcinX
Dodano
17.08.2004 18:15:50
Wszystko zaleźy od tego ile obecnie posiadasz pamięci i jakiej, po co planujesz zwiększenie ilości pamięci :?: .
IMO za rok wątpie aby standartem były pamięci DDR poniewaź na rynek wchodzą juź pamięci DDR II, jeśli nawet producenci chipsetów i MOBO zostaną przy standarcie DDR to pamięci będą taktowane znacznie powyźej 600 MHz ( obecne Hi End ).
Jeśli teraz zakupisz PC3200 to na przyszłą płytę kości nie włoźysz jeśli standartem będzie DDR II ( a zapowiada się źe tak będzie po nowych chpsetach ).

1. Wszystko zaleźy jakie obecnie posiadasz pamięci.
Róźnicy pomiedzy No Name a kością na dobrych układach ( firmowe nie znaczą najlepsze ) przy standartowych ustawieniach jest źadna, natomiast kolosalna gdy pamięci się OC lub zmieni timeing na agresywniejszy czego na kiepskich układach nie osiągniesz, więc jeśli nie zamierzasz OC to na Twoim miejscu rozwaźył bym zakup No Name jeśli zajdzie taka potrzeba.

2/3. Aby pamięci pracowały w trybie Dual muszą być one o tych samych parametrach : timeing, częstotliwość, układ i sama architektura kości o wyposaźeniu MOBO w kontroler juź nie wspominam.
Co daje praca w trybie dual :
Dane są zapisywane do dwóch kości jednocześnie a to zwiększa przepustowość pracy pamięci i wydajności danej platformy.
McScr@by
Dodano
17.08.2004 17:42:06
1. Ja bym brał teraz pamiątki 2x256 Hynx [czy jakoś tak] ok 170 zł za kość.
2. Dual jest to obsadzenie 2 identycznych!!! kości w odpowiednie sloty na mobo. Identyczne miałem na myśli pamięci z jednej serii produkcyjnej. Czyli jednym słowem muszą być praktycznie kropla w krople identyko. Na szynie 400 i powyźej daje to wzrost wydajności. Choć najwięcej odczuwa się na 800MHz
3.Róznice są i to spore w wydajności ogólnej.
Pyton_000
Dodano
17.08.2004 17:30:49
Ja bym poczekal i kupil za rok
1. Ja mam noname niewiem jaka roznica ale i tak sa szybki 512ddr 400mhz
2.Dual np.2x256 mb ale musza byc te same czewstotliwosci np 2 razy po 256mb np 333mhz lub 400mhz (chyba o to chodzi sam do konca nie wiem gdzies to wyczytalem)
3.Szczegolnie w grach w benchmarkach :wink:
RzEmIeN
Dodano
17.08.2004 15:13:40
fayette
Dodano:
17.08.2004 15:02:57
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1