PAGE_FAULT_IN_NON_PAGED_AREA – problem HELP !!

Mam taki problem z kompem, moźe ktoś będzie w stanie mi coś poradzić

Komp wiesza się, czasami podczas uruchamiania, czasami podczas normalnej pracy. Wyskakuje niebieski ekran błędu BSOD z komunikatem: PAGE FAULT IN NON PAGED AREA. Czasami występuje równieź wskazanie na sterownik : ndis.sys ( nie wiem o czego on jest ), wówczas jest komunikat, iź owy plik próbuje zapisać coś w sektorach tylko do odczytu. A czasami występuje komunikat: IRQL_IS_NOT_LESS_OR_EQUAL
Sterownik usunąłem ręcznie nic nie pomogło. (teraz go dodałem ) Wymieniłem taśmy od dysku, wyrzuciłem kartę sieciową, przeczyściłem styki wszystkich urządzeń, wyrzuciłem FDD, sprawdziłem pamięci DDR. Oczywiście nie ma wirusa poniewaź reistalacja windy to było pierwsze co zrobiłem. ( nawet kilka razy i to róźne windowsy ). Zmieniałem ustawienia w bios ( moźe coś pominąłem ), procesor nie przegrzewa się, gdyź problem występuje od razu po uruchomieniu ( temp. w bios ok. 35 stopni ). Po prostu komp ześwirował, nie wiem co z tym zrobić.

Modem, jaki posiadam to terion (chyba tak się pisze, modem z aster ) obecnie podłączony na USB 2.0, ale był poprzednio podłączony do karty sieciowej (i takźe występował problem )

wczoraj wg. porad uźytkowników innego forum zrobiłem następujące czynności:
1. przywróciłem ustawienia domyślne w bios
2. wyzerowałem dysk + oczywiście nowe partycje
3. postawiłem nowy system XP + SP2
4. przełoźyłem kartę sieciową na inny slot
5. i .... kupa –> to samo

przez moment nawet było ok, ale po chwili znowu BSOD, ale tym razem IRQ_NOT_EQUAL_... Sprawdzałem przerwania jakie są podpięte w msinfo32;

karta grafiki RADEON 9000 jest na IRQ 12 i równieź na IRQ 12 jest wbudowana karta dźwiękowa. Pytanie, czy moźe to powodować problem ? W opisie sterów nie ma informacji, iź przerwania urządzeń powodują konflikty ?

Jakieś rady ??? Pliss HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Z góry dzięki za wszelkie porady ..

Odpowiedzi: 16

Wygląda, źe z płytą coś – jakies mikrouszkodzenia czy inny czort.
Juź tylko dla rozrywki opisze – na kanweie tej podłogi i półki:
Widziałem to na własne kaprawe oczy, a nawet brąłem udział w zabawie – na podłodze wszysko w porzadku, na biurku ładowanie systemu trwało 20 minut. – Nie wchodził sterownik CD–ROM–u.
Zabawiać się tak bło moźan do us... śmierci – tylko podłoga lub wyremowanie wpisów dot. CD z plików startowych załatwiały sprawę :lol:
Rebe
Dodano
25.02.2005 09:41:41
:( BSOD nadal wyskakuje, w sumie nie doszło do wymiany modemu, ale po odpięciu jego nadal mam problemy z takimi komunikatami. A co jeszcze: zauwaźyłem, źe problem wzmaga się po zamknięciu obudowy. Nie chodzi o przegrzewanie się urządzeń, gdyź problem występuje tylko przy starcie PC, jeźeli po 5–6 min. komp działa, taki BSOD juź się nie pojawia. I właśnie mnie to dziwi, moźe jakieś spięcia elektryczne się wówczas pojawia. Jeszcze jedno dziwne zachowanie: jeźeli komp leźy na podłodze problem występuje rzadziej, natomiast jeźeli postawie go na półkę, od razu kilka razy słynny BSOD.

czy moźe ktoś ma jakiś pomysł ??? Po prostu czeski film.

Rebe –> przez USB takźe problem występuje :(
paki
Dodano
25.02.2005 09:37:29
Ad 5 – to juź trzecia będzie ?
Rozumiem, źe na USB bałeś sie sprawdzić coby nie zapeszyć ? :)
Rebe
Dodano
12.02.2005 09:15:03
powiem, tak .. po wizycie "fachowca" póki co system działa. Oby nie zapeszać .. Ale co zrobiłem:

1. update bios
2. nowe stery od płyty głównej
3. nowe stery od grafiki ( a reczej stare 2003 )
4. nowe stery od muzy zintegrowanej
5. nowa sieciówka

i... póki co nie BSOD i nawet net szybciej lata.. nie wiem moźe cosik na złączach poprawili ?? :evil: zobaczymy, odezwę się jeszcze ... :shock:
paki
Dodano
12.02.2005 00:06:42
Poźycz komputer od znajomych – koniecznie z takim samym systemem i podepnij ten modem do niego.
Jeźeli zadziała to ......... nie będę klął, ale jeźlei bedzie to samo to jednak ......... tupać trzeba głośniej.
Rebe
Dodano
11.02.2005 16:06:19
specjaliści od sieci przyszli pokręcili głowami i poszli .. a problem tak jak był jest nadal. Mam tylko wiadomość, iź wymiana modemu nie w chodzi w gre, przecieź działa – stwierdzili ..

cóź, walka z wiatrakami się kłania ... chyba, źe ktoś ma moźe jeszcze jakiś pomysł ???
paki
Dodano
11.02.2005 16:02:05
Wątpliwe i to wysoce, bo musiąłby się na swapie wykładać, a to byś zauwaźył zawsze i bez sieci.
Rebe
Dodano
11.02.2005 11:54:25
w takim razie czekam na specy od modemu... zaś RAM został sprawdzony na wszelakie sposoby i na pewno wykluczam problem po stronie kości :?

jeszcze jedno pytanko: czy moźe to być problem dysku ?? W sumie sprawdzałem go wieloma testami, ale jest to chyba ostatnie narzędzie jakie pozostało bez wyjmowania i przepinania ..
paki
Dodano
11.02.2005 11:46:50
Tyle, źe – pomijając oolne informacje MS – parametry odnosza się m.in do zapisu do pamięci.
Moźe warto by spojrzeć i na RAM jako taki ?
Ale póki "mądrzy" od modemu nie przyjdą to cąły czas będziemy bładzić jak te "dzieci we mgle".
Rebe
Dodano
11.02.2005 10:32:35
zamieszczam kody błędów jakie otrzymuje na BSOD, moźe komuś coś to powie..

DRIVER IRQ NOT LESS OR EQUAL
STOP: 0x000000D1 (0x00000006, 0x00000002,0x00000001, 0x81F6AEFC / LUB 0x81E0AEDC)

IRQL NOT LESS OR EQUAL

STOP: 0x0000000A (0x39B91B80,0x00000002, 0x0000001, 0x80550764 )

help !!!!!!!!!!
paki
Dodano
11.02.2005 10:20:09
widzisz, problem tutaj jednak nie wygląda na problem z modemem gdyź nie wykrzacza się podczas ruchu sieci ( www, poczta, ściąganie plików ) BSOD wyskakuje przy normalnej pracy, np, czytanie juź ściągniętej poczty lub przy starcie kompa ( wiem, iź równieź tutaj następuje komunikacja z serwerm, tak więc oczywiście nie da się wykluczyć problemów po stornie modemu. ) Zauwaźałem takźe dziwną rzecz, miałem mokre ręce (no prawie mokre ) i próbowałem włoźyć kabel od sieci z modemu do karty sieciowej w kompie i poczułem dosyć spore napięcie w kablu sieciowym (po prostu prąd mnie delikatnie kopnął ) czy to normalne ???

zadzwoniłem juź do dostawcy netu i jutro mają się zjawić spece, zobaczymy co powiedzą, póki co wymienię jeszcze sieciówkę, zaś co do FW, to oczywiście wyłączyłem (a raczej odinstalowałem) tylko dodanego. Pozostaje jeszcze zapora XP SP2.

moźe jeszcze jakieś porady.
paki
Dodano
10.02.2005 18:36:09
Wyłączenie FW przy odłączonej sieci pomaga – tylko nie iwadomo na co :)
Z modemem do kablówki tak było – pod w98 chodził bez problemu, a pod XP powodował reset – komunikatu nie pomnę, bo sprźet nie mój był ,a się tylko temu przyglądałem – przy próbie sciągniecia dowolnego pliku w dowolny sposób. Samo "oglądanie stron" odbywąlo się bez kłopotu.
Kontakt z dostawcą i informacja " tak wiemy , prosźe przywieźć od ręki wymienimy na inna sztukę".

Dlatego bym się jednak upierał przy "wytupamiu" wymiany.
Rebe
Dodano
10.02.2005 17:34:36
dzięki za pomoc, oczywiście skontaktowałem się juź z ater w sprawie wymiany modemu, ale oni bardzo się bronią przed tym. Cóź jeszcze powalcze, wczoraj wykonałem jeszcze kilka czynności:

1. wyłączyłem w bios zintegrowaną na płycie karte muzyki
2. zainstalowałem stare stery od ati
3. przeinstalowałem winde ( po raz pięćdziesiąty )
i .. kupa znowu BSOD

tym razem równieź wywaliłem firewall'a –> norton iterbnet security 2005, w sumie pomogło, ale nie wiem na jak długo, byc moźe równieź dlatego, źe nie mam podłączonego netu, tym razem. Próbowałem juź instalować róźne firewall'e czy antyviry – i kupa.. to samo, mój "ulubiony" BSOD.

Oczywiście przed zamieszczeniem prośby o pomoc sprawdzałem historie, nic podobnego nie znalazłem. ( te problemy opisane wcześniej nie dotyczą mojego, a jeźeli juź to porady tam napisane nie pomagają !!! więc proszę nie kierować mnie do szukaj ) sprawdziłem równieź w menadeźe urządzeń, nie ma źadnych konfliktów, msinfo32 – równieź ok

PLISSSS HELP !!!!!!!!!!!!!
paki
Dodano
10.02.2005 17:08:20
gusioo:
IRQL_IS_NOT_LESS_OR_EQUAL –> 40 wyników
PAGE FAULT IN NON PAGED AREA –> 212 wyników
Mowa oczywiście o archiwum.

To nie jest takie proste tym razem – to inne forum to jama.
paki – wszystko wskazuje na modem jako taki i pewnie bez kontaktu z ASTER–em się nie obejdzie.Niech Ci wymienią ten modem. Było juź parę podobnych historii z róznymi modelami u róznych dostawców.
Rebe
Dodano
09.02.2005 20:22:35
IRQL_IS_NOT_LESS_OR_EQUAL –> 40 wyników
PAGE FAULT IN NON PAGED AREA –> 212 wyników
Mowa oczywiście o archiwum.
Anonymous
Dodano
09.02.2005 18:50:44
a sprawdz w menadzerze uzodzen czy nie ma konfliktówjesli sa to trzeba (chyba) zmienic k. grafiki tak przypuszam (chyba masz nvidia).
superjestem
Dodano
09.02.2005 18:47:15
paki
Dodano:
09.02.2005 15:46:02
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1