Pady systemu po wymianie nagrywarki help

Witam..posiadam laptop HP Nx 6110. Niedawno wymienili mi nagrywarke MATSHITA UJ840D na taki sam model (kawał złomu swoją drogą) no i zaczely sie problemy. Odkad komp przyjechal z serwisu system ma tendencje do zawieszania sie..wyglada to tak jakby zawieszał sie eksplorer.exe. System zamiera choc okienka otworzone wczesniej czesto dają się uzywac.. zamieranie zdarza sie tez kiedy zostawi sie kompa bezczynnie na parenascie minut. na tym samym dysku mam tez ubuntu 6.06 i tam zadnej zawiechy nie ma wiec wnioskuje ze to jakis problem softowy nie sprzetowy. Event viewer pokazuje mi co jakis czas komunikaty bledu typu: The Computer Browser service terminated with the following error: This operation returned because the timeout period expired. Cleaning up corrupt content index metadata on c:\system volume information\catalog.wci. Index will be automatically restored by refiltering all documents. Odpalilem juz iles defragow, narzedzi naprawczych i nico..czy ktos moze mi pomoc? moze jest jakies narzedzie diagnostyczne ktore pokaze co sie dzieje w chwili gdy system zamiera... Czasem zdarza sie tez pojawienie sie BSOD z bledem "page not fund in pagable area" Czy ktos moze mi pomoc? jestem na etapie pisania pracy mgr i reinstalacja systemu nie wchodzi teraz w gre. z gory dziekuje

Odpowiedzi: 3

No jak mam laptopa to raczej ciężko przestawić tam zworki w nagrywarce. Potestowałem system przez prawie 3h :/ roznym spyweeperem i innym softem usunalem pare smiecia, nawet memtest poszedl prawidlowo ale mam teraz pytanie: jak zainstalowac z plyty sam plik eksplorer.exe bez reinstalu calego systemu, bo nie chce czegos popsuc. oporcz plyty z windowsem dostalem jeszcze z laptopem plytke z driverami,czy z niej tez mam odswiezyc sterowniki? Pozdrawiam Sebastian
Beyo
Dodano
21.06.2007 20:04:33
Sprawdzenie systemu na obecność wirusów i innego badziewia, wyłączenie indeksowania plików, przeinstalowanie explorer.exe z płyty instalacyjnej Windowsa, przeinstalowanie przeglądarki [trudniejsze], lub zainstalowanie alternatywnej [np. Firefox - łatwiejsze].To co mi się od razu nasunęło.
Endrju
Dodano
21.06.2007 13:04:57
Witaj wiec najbardziej prawdopodobny powod z tego co ja wiem to slabe zasilanie - na stacjonarnym kompie jest albo oznaka slabego zasilania lub tez zlego ustawienia zworek (ja mialem taki bajer u siebie - myslalem ze nowa nagrywarka jest do wymiany poki nie zmienilem ustawien zworek). pozdrawiam serdecznie mati P.S. powodzenia :)
cadmaniac24
Dodano
21.06.2007 12:19:17
Beyo
Dodano:
21.06.2007 04:39:28
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1