p2p trzeciej generacji – INFO

StreamCast Networks udostępniło nową wersję aplikacji Morpheus. Dzięki zastosowanym innowacjom, podobnym do rozwiązań wykorzystanych w programie eDonkey, Morpheus ma wprowadzić sieci peer–to–peer na zupełnie nowy poziom. Specjaliści mówią o narodzinach sieci trzeciej generacji. Nowa technologia wyszukiwania plików w Morfeuszu to Neonet rozwiązanie stworzone przez dwójkę absolwentów Harvardu, Bena Wilkina i Francisa Cricka. Drugi z nich jest wnukiem współodkrywcy struktury DNA, uhonorowanego Nagrodą Nobla w roku 1962. Idea Neonet polega na inteligentnej dystrybucji danych o zasobach, dzięki czemu informacje o dostępnych plikach są dostępne dla wszystkich uźytkowników, nie obciąźając przy tym sieci. Jak to moźliwe? Pytanie o plik jest kierowane do najbliźszego komputera w sieci. On z kolei dopytuje inne maszyny, dysponujące większą liczbą danych o poszukiwanym pliku. W ten sposób pytanie dociera w końcu do komputera, który posiada pełną informację o lokalizacji pliku. Twórcy rozwiązania porównują to z wypytywaniem ludzi na ulicy dotychczasowe aplikacje zaczepiają wszystkich napotkanych przechodniów, podczas gdy nowy Morpheus szuka przewodników, docierając w końcu do tych właściwych. Wilkin i Crick twierdzą, źe do znalezienia dowolnego pliku w sieci składającej się z milionów maszyn wystarczą 3–4 przekierowania zapytań. Uźytkownik zyskuje dostęp do wszystkich informacji nawet o pliku dostępnym w jednej kopii, a nie tylko o danych dostępnych w najbliźszych częściach sieci.

To innowacyjne i skuteczne rozwiązanie moźe usprawnić wymianę danych w rozległych sieciach. Pierwsza generacja sieci P2P, zainaugurowana przez Napstera, była zorganizowana przez centralne indeksy. Pary uźytkowników wymieniających pliki były łączone przez główny serwer. Technologia była skuteczna, ale ze względu na kwestie prawne, trzeba było ją zmienić. Wtedy pojawiły się Gnutella i Fast Track (na którym oparto program Kazaa) sieci pozbawione centralnych serwerów. Informacje o plikach były przekazywane z komputera na komputer, co pomogło w unikaniu odpowiedzialności prawnej, ale przyczyniło się do ogromnego obciąźenia sieci. Dlatego usprawniono ten mechanizm, ograniczając efektywność wyszukiwania. Obecnie powstają sieci trzeciej generacji, w których decentralizacja nie kłóci się ze skutecznym przeszukiwaniem wszystkich zasobów zgromadzonych na ogromnej ilości połączonych komputerów. Efektywna technologia kierowania ruchu w sieci w przyszłości moźe być wykorzystywana w zdecentralizowanych sieciach dowolnego typu słuźyć nie tylko wymianie plików, ale teź np. w łączeniu rozmów telefonii internetowej.

Odpowiedzi: 20

adam_broda:
O święta naiwności!!!!!!!
Jak znam Gagmana – a znam – to pisał post po zuźytkowaniu tych profitów co to je wymienia. :lol:

I źeś kurna trafił :P
Gagman
Dodano
24.10.2004 17:28:33
axZZe:
gieras:
RzEmIeN:
slyszalem ze p2p jest niebezpieczne ... kazza dc++ itp
cos mi sie zdaje ze ostatnio piszesz tylko po to zeby.......... pisac :wink:

spalić go na stosie!

chyba Ciebie predzej, po co komu temat o pi tylko floodujesz?!
RzEmIeN
Dodano
24.10.2004 14:27:40
gieras:
RzEmIeN:

spalić go na stosie!
axZZe
Dodano
24.10.2004 13:59:36
O święta naiwności!!!!!!!
Jak znam Gagmana – a znam – to pisał post po zuźytkowaniu tych profitów co to je wymienia. :lol:
adam_broda
Dodano
24.10.2004 03:11:15
gieras:
Doktor X:
pytanko mamm takie.
w jaki celu niektorzy nabijaja sobie posty ? sa z tego jakies profity czy cos?
chyba Kuba nic za to nie daje (?) ale fajnie miec troszke dluzszy ciag liczb po avatarem :mrgreen:

No nie wiem. Ja od 1050 mam browara za kaźdy następny i flaszkę za te okrągłe. Myślałem, źe wszyscy tak mają dlatego mnie gierasku zaskoczyłeś swoją wypowiedzią. :mrgreen: :lol: :P
Gagman
Dodano
22.10.2004 23:49:22
jak myslicie sciema? ja mam linuxa wiec sie nie martwie
RzEmIeN
Dodano
22.10.2004 23:17:25
RzEmIeN:
A o liscikach ze sadu nie slyszeliscie??
nielegalne softy mp3 itd.. zasysane przez p2p
kolega mi mowil ze zapisuja na serwerach dc co sciagasz jakie ip itd zawsze sciagaja i sprawdzaja liste :–) ciekawe po co
?!? (tak sl;yszalem)
jak mialbym wierzyc we wszystkie plotki to chybabym internetu nie wlaczal :wink:
gieras
Dodano
22.10.2004 23:12:31
A o liscikach ze sadu nie slyszeliscie??
nielegalne softy mp3 itd.. zasysane przez p2p
kolega mi mowil ze zapisuja na serwerach dc co sciagasz jakie ip itd zawsze sciagaja i sprawdzaja liste :–) ciekawe po co
?!? (tak sl;yszalem)
RzEmIeN
Dodano
22.10.2004 23:08:54
Ale czy przez Soulseek'a moga teź grasowac hakerzy czy nie??? Przeciez to p2p!!!
mefisto_k
Dodano
20.10.2004 19:22:16
albo zerowac co miesiac :mrgreen:
Doktor X
Dodano
19.10.2004 23:30:47
gieras:
Doktor X:
pytanko mamm takie.
chyba Kuba nic za to nie daje (?) ale fajnie miec troszke dluzszy ciag liczb po avatarem :mrgreen:

Jak dla mnie to liczniki mozna usunac. :mrgreen: :mrgreen:
theboss78
Dodano
19.10.2004 23:21:47
Doktor X:
pytanko mamm takie.
gieras
Dodano
19.10.2004 23:16:38
pytanko mamm takie.
Doktor X
Dodano
19.10.2004 23:14:17
gieras:
RzEmIeN:

BTW w czym ma byc nie bezpieczne ?

Nie bujmy sie tego slowa tu nastepuje tzw nabijanie postow.
theboss78
Dodano
19.10.2004 23:11:21
ja tego nie slyszalem, ja to przeczytalem na ulotkach rozrzucanych przez radziecki spótnik w 1984 roku,podpisane bylo przez leppera...juz wtedy planowal innowacyjna kampanie wyborcza :wink:

RzEmIeN napisał:
cos mi sie zdaje ze ostatnio piszesz tylko po to zeby.......... pisac

takie samo odnosze wrazenie ze RzEmIeN pisze zeby pisac.
Doktor X
Dodano
19.10.2004 23:01:17
RzEmIeN:

BTW w czym ma byc nie bezpieczne ?
gieras
Dodano
19.10.2004 22:59:59
O MAJ GOT
a gdzie to słyszałeś :?: bo czuję się lekką konsternacje :? i niemniej mniejszy niepokój :roll: źeby mnie tylko coś złego nie spotkało.
wiedom
Dodano
19.10.2004 22:53:25
RzEmIeN
Dodano
19.10.2004 22:29:53
Cekawe kiedy nastapi ta 3 generacja i jak sie sprawdzi.
theboss78
Dodano
19.10.2004 22:20:08
pozyjemy, zobaczymy, moze bedzie to cos ciekawego
gieras
Dodano
19.10.2004 21:39:03
Doktor X
Dodano:
19.10.2004 21:07:33
Komentarzy:
20