overclocking
Witam ostatnio chciałem podkręcić nieco sprzęt... niestety nic z tego.
procesor udało mi się podkręcić tylko o 4 MHz poniewaź przy ustawieniu wyźszej częstotliwości komputer zawiesza się np w 3dMarku.
czy to moźe spowodowane jest zasilaczem?
Mój zasilacz to Codegen 300W :)Pomiary z ASUS PCProbe
na 12v mam 11.84–11.96
na 5v 4,8–4,9
na 3,3 v 3,21–3,23
Vcore 1,488–1,53
Czy to normalne?
Mój sprzęt to P4 2,0 GHz 512MB (2x256)DDR 333
ASUS P4S533 Gf4Ti4400 Barracuda 120 GB nagrywarka i DVD SB Audigy player
procesor udało mi się podkręcić tylko o 4 MHz poniewaź przy ustawieniu wyźszej częstotliwości komputer zawiesza się np w 3dMarku.
czy to moźe spowodowane jest zasilaczem?
Mój zasilacz to Codegen 300W :)Pomiary z ASUS PCProbe
na 12v mam 11.84–11.96
na 5v 4,8–4,9
na 3,3 v 3,21–3,23
Vcore 1,488–1,53
Czy to normalne?
Mój sprzęt to P4 2,0 GHz 512MB (2x256)DDR 333
ASUS P4S533 Gf4Ti4400 Barracuda 120 GB nagrywarka i DVD SB Audigy player
Odpowiedzi: 11
Mam jeszcze dwa pytania:
1. Zauwaźyłem, źe na mojej mobo (ASUS P4S533)znajdują się (wg. instrukcji) 3 gniazda do których trzeba podłączyć kable z zasilacza a tylko do 2 gniazd są one podpięte. Podpięte są: 20–pin ATXPWR1 i 4–pin ATX12V1
zaś 4–pin AUX12V1 jest puste. Czy to ma jakieś znaczenie?
2. Mam 2 dodatkowe wentyle w obudowie, gdzie lepiej je podłączyć: do płyty gł, czy do zasilacza?
1. Zauwaźyłem, źe na mojej mobo (ASUS P4S533)znajdują się (wg. instrukcji) 3 gniazda do których trzeba podłączyć kable z zasilacza a tylko do 2 gniazd są one podpięte. Podpięte są: 20–pin ATXPWR1 i 4–pin ATX12V1
zaś 4–pin AUX12V1 jest puste. Czy to ma jakieś znaczenie?
2. Mam 2 dodatkowe wentyle w obudowie, gdzie lepiej je podłączyć: do płyty gł, czy do zasilacza?
Na rynku RAM bywa róźnie, ja mojego drugiego Elixira 512MB/333 kupiłem dwa miesiące temu za 305 zł, a na dziś kosztuje on 349 zł.
Obecnie kości RAM poszły w górę, musisz się uzbroić w cierpliwość i obserwować ceny na rynku pamięci RAM aby w odpowiednim czasie dokonać zakupu.
Co po Power Supply`a to ceny aź tak bardzo nie spadną jak juź to o parę zł, ale być moźe za jakiś czas wyjdą nowe modele, które mogą Cię bardziej zainteresować w podobnej cenie.
Obecnie kości RAM poszły w górę, musisz się uzbroić w cierpliwość i obserwować ceny na rynku pamięci RAM aby w odpowiednim czasie dokonać zakupu.
Co po Power Supply`a to ceny aź tak bardzo nie spadną jak juź to o parę zł, ale być moźe za jakiś czas wyjdą nowe modele, które mogą Cię bardziej zainteresować w podobnej cenie.
Dzięki za wszystkie porady btw jak myślicie lepiej kupować teraz czy poczekać z tym np do maja (moźe ceny bardzej spadną?
Solidne 350W w zupełnośc wystarczy.
Generalnie czym więcej tym lepiej, ale IMO nie ma w Twoim configu potrzeby stosowania 400W.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13846
Generalnie czym więcej tym lepiej, ale IMO nie ma w Twoim configu potrzeby stosowania 400W.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13846
W sirius.pl kosztują 530zł ale najpierw zasilacz, tylko nie wiem czy 350W, czy 400W?
Co do pamieci to tak so dobre nawet bardzo bo Kingston ma jedne jak i nie najleprze na swiecie :wink: A tak z ciekawosci ile wybulisz na te pamiatki :?:
Więc na razie (do wymiany pamięci i zasilacza) dam sobie spokój.
Przy okazji jaki zasilacz polecacie.
Ajeśli chodzi o pamięci to zdecydowałbym się na Kingston DDR 512MB/370 PC3000 HyperX CL2
Napiszcie czy to dobry wybór.
Przy okazji jaki zasilacz polecacie.
Ajeśli chodzi o pamięci to zdecydowałbym się na Kingston DDR 512MB/370 PC3000 HyperX CL2
Napiszcie czy to dobry wybór.
Chymm mi to wyglada na zasilacz bo pamiecie raczej nie tak na 40% :P No i zasilacz jak podkrecisz wyrzej to albo zasilka Ci padnie sama albo spalisz cala reszte tak jak mi zjarala plytke glowna :evil:
Jeźeli chodzi o temperaturę to w najgorszym przypadku 45 st na procu a 29 w obudowie.
Pamięci niestety noname (planuję zmianę).
Ale czy nawet noname nie dały by się podkręcić więcej?
I za bardzo nie wiem jak mam zablokować PCI i AGP.
W Biosie przestawiałem opcję:
CPU/PCI Frequency 100/33 na
104/34.
Czy podniesienie częstotliwości o 4MHz moźe stanowić aź taką wielką róźnicę dla zasilacza. Wcześniej nie miałem źadnych problemów (i zachciało mi się kręcić). Dodam jeszcze źe mam podkręconą grafikę (275 na 290 i 550 na 592)
Pamięci niestety noname (planuję zmianę).
Ale czy nawet noname nie dały by się podkręcić więcej?
I za bardzo nie wiem jak mam zablokować PCI i AGP.
W Biosie przestawiałem opcję:
CPU/PCI Frequency 100/33 na
104/34.
Czy podniesienie częstotliwości o 4MHz moźe stanowić aź taką wielką róźnicę dla zasilacza. Wcześniej nie miałem źadnych problemów (i zachciało mi się kręcić). Dodam jeszcze źe mam podkręconą grafikę (275 na 290 i 550 na 592)
Po pierwsze,podnosiłeś fsb razem z z agp i pci ?
Na 90 % pewnie tak.
Pci i agp musicz zablokować (masz taką opcję w biosie),a podnosisz samo fsb.
Jakie pamięci ?
Firmowe ?
Noname ?
Na 90 % pewnie tak.
Pci i agp musicz zablokować (masz taką opcję w biosie),a podnosisz samo fsb.
Jakie pamięci ?
Firmowe ?
Noname ?
Po pierwsze za slaby zasialacz !! Wymien go na jakis porzadny bo na Codegenie nie pokrecisz sobie.
Strona 1 / 1