Otwarta obudowa kompa ?

Mma takie pytanie moźe dziwne i głupie ale pomysłałem ze się zapytam.
Jeśli mam otwarta obudowe temperaturka mojego procka icałej reszty spada o 10 C aktualnie mam
athlonka 2500 nie podkrecany ma 62 C w stresie
po zdjeciu 50 C
Czy to źe zdejme obudowe mam na mysli tylko boczną część ma jkaieś skutki negatywne np zakurzenie sprzetu itp ??

Odpowiedzi: 6

Pawek:
'przejedzie' wnętrze kompa delikatnie odkurzaczem (mały ciąg).

A co? Przy duźym ciągu wsysa karty do odkurzacza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
SLAY3R
Dodano
24.04.2004 15:18:23
Ukey:
Co do kurzu to sie zgoze ze jest on doskonaly przewodnikiem ladonkow elektrycznych. Ale czesci komputerowe sa juz antystatyczne (chyba) w instrukcji do mojej karty graficznej pisze "....MATERIAŁ ANTYSTATYCZNY...." wiec raczej to nie tyczy sie zeby czyscic ja sciereczka antystatyczna :wink:

Mogą i być antystatyczne, ale i tak najwaźniejsze są styki, porty, łącza, gdzie następuje właściwa komunikacja. A tam antystatyczność zapewne nie występuje.

Jednak powtarzam – nie naleźy się kurzu panicznie bać, ale i go lekcewaźyć. W zupełności starczy jak kolega raz na 3–4 tygodnie 'przejedzie' wnętrze kompa delikatnie odkurzaczem (mały ciąg).
Pawek
Dodano
24.04.2004 15:16:25
Co do kurzu to sie zgoze ze jest on doskonaly przewodnikiem ladonkow elektrycznych. Ale czesci komputerowe sa juz antystatyczne (chyba) w instrukcji do mojej karty graficznej pisze "....MATERIAŁ ANTYSTATYCZNY...." wiec raczej to nie tyczy sie zeby czyscic ja sciereczka antystatyczna :wink:
Ukey
Dodano
24.04.2004 15:05:46
Słyszał, słyszał... Aczkolwiek kolega Zibi mnie 'rozśmieszył' swoją destrukcyjną teorią na temat kurzu i jego niszczycielskich właściwości. Nie przeczę – kurz jest 'zjawiskiem' niepoźądanym, jednak bez przesady... Wyciągnij pierwiastek 3. stopnia z tego co napisałeś, a otrzymasz przybliźony obraz stanu faktycznego :P

Gdyby było tak jak piszesz, to co chwila nosiłbym komputer do serwisu, a i rosyjską ruletką by było włączanie telewizora po powrocie z wakacji :lol:
Pawek
Dodano
24.04.2004 02:40:20
Pawek:
W praktyce kurz nie szkodzi z reguły komponentom

Przypuszczam ze kolega slyszal o elektrostatycznosci i wie jak niewielki ladunek elektryczny pochodzacy z zewnetrznego zrodla jest potrzebny zeby uszkodzic np. kosc pamieci. Otoz ten "w praktyce nieszkodliwy" kurz jest znakomitym przewodnikiem oraz "magazynierem" ladunkow elektrycznych, wiec jesli chcesz miec otwarta obudowe to musisz zadbac o dosc czeste czyszczenie wnetrza komputera. Pozdrawiam.
Zibi
Dodano
24.04.2004 02:19:54
Pawek:
(...) Od czasu do czasu naleźałoby go zebrać... :idea: (...)

Szczegulnie z okolic wiatrakow bo te staja sie glosniejsze.Obudowe otworzyc mozna jest leprze chlodzenie ale i wiecej kurzu sie dostaje.
theboss78
Dodano
24.04.2004 01:15:54
Anonymous
Dodano:
24.04.2004 01:04:07
Komentarzy:
6
Strona 2 / 2