Ostatnia dobra znana konfiguracja
Witam.
Czy da się zastąpić "ręcznie" ostatnią dobrą znaną konfigurację? Niestety, po wybraniu tej opcji, włącza mi się pulpit+reszta rzeczy sprzed hmm roku? Jest to uciążliwe, ponieważ chcę wyłączyć zworką MBFastTrack133 (skanowanie IDE) i po wyjęciu jej, komputer włącza mi się z konfiguracją właśnie sprzed roku (ostatnia dobra znana konfiguracja).
Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Wychodzi na to, że wykonanie obrazu z bieżącej konfiguracji jakimś Acronisem, Paragonem, Nortonem Ghostem + ew. stworzenie nośnika bootowalnego do rozruchu, by móc wskazać tenże obraz z partycji gdzie go zmagazynujesz i go przywrócić. Tyle, że nie wiem czy po wyłączeniu skanowania IDE zda to egzamin, ale spróbować zawsze można. W razie wojny założysz zworkę z powrotem.
Nie da się bardziej po Bożemu.
Chcę wyłączyć skanowanie IDE przy włączaniu komputera.
Do tego muszę przełożyć zworkę na płycie głownej (ASUS a7v333 z Raidem)
Przy skanowaniu IDE, komputer włącza się elegancko, pojawia się mój pulpit, z wszystkimi ikonami, moja tapeta, w zakładce Start'u są wszystkie programy które instalowałem, na pasku szybkiego uruchamiania są skróty które sobie ustawiłem itd.
Jeśli przełożę zworkę i wyłączę tym samym skanowanie IDE, komputer też odpala się bez problemu tyle, że nie ma już mojego pulpitu i tych wszystkich rzeczy, które wymieniłem powyżej, ale jest tapeta - Idylla, są 4 ikony na krzyż, "Start" jest taki jak po świeżej instalacji systemu.
Dzieje się tak dlatego, iż komputer po wyłączeniu skanowania IDE włącza ostatnią dobrą konfigurację, która jest zapisana gdzieś w komputerze (na tym się nie znam).
Chciałbym żeby po wyłączeniu skanowania IDE, komputer włączał się z taką konfiguracją jaką mam teraz a nie z tą "ostatnią dobrą".
Dlatego pytałem czy istnieje możliwość zapisania tej konfiguracji którą mam teraz i z niej chciałbym korzystać po wyłączeniu skanu IDE zamiast tej z którą się komp włącza po przepięciu zworki?
Mamy jakiś wpływ na to żeby zapisać tą konfigurację jaką chcemy jako "ostatnią dobrą" czy komputer sam sobie wybiera która była ostatnia dobra?
Jeśli coś jest niezrozumiałe proszę zacytować, a wytłumaczę jeszcze lepiej...
Nawet gdybyś użył "magicznego słowa" nie doczekałbyś ise akceptacji tkaiego postepku.
Albo opiszesz - po bożemu - to co jest istotne publicznie ( skoro już się na ząłożenie tematu zdecydowąłeś ), albo .. manual do tego ASUS-a* w łapki i czytać to co do konfiguracji kontrolera i macierzy się odnosi.
* Nazwa płyty wzięta z ... fusów.
Napisz mi swoje gg na PW, wtedy lepiej sie dogadamy :)
Dalej nic nie rozumiem - kontroler RAID-owy owszem wiem co to jest, lae dalej nie mam pojęcia o co idzie.
Może jednak - tak przy okazji to na pewno nie jest kwestia xp, ani systemu w ogóle - napiszesz choćby jak są dyksi poorganizowane, bo wyraźnie łacza Ci się jakiś backup sprzed roku i poza możliwością zrobienia świeższej kopii nic innego nie potrafie wymyslec.
Chodzi o to...
Przy wyjęciu zworki i wyłączeniu MBFastTrack133 komputer nie włącza się normalnie, tylko powraca sam do ostatniej dobrej znanej konfiguracji.
Ta konfiguracja wydaje sie być z przed roku, a ja chciałbym żeby nie włączała się ta konfiguracja tylko normalnie pokazywał mój pulpit, cała zawartość Startu itp...
Nie wiem jak to wytłumaczyć lepiej.
Chciałbym żeby ten stan który mam teraz (dobry) był rozpoznawany jako "ostatnia dobra znana konfiguracja" przy wyborze z menu F8, a nie ta z przed roku.
Pozdrawiam
A z przywracania systemu skorzystać ??
Nie rozumiem o co chodzi, ale ... opcje uruchomienia systemu pojawiają ise przy wciśnięciu F8 ( etap startu Windowsa ).
Strona 1 / 1