OPTi Sound sterowniki do XP
Nigdzie nie ma sterownikow do XP dla tej karty...
spisane z chipa na karcie:
"BTC 1817DSL OPTi 82C931, 119713, 11CW"
Więc chyba mój model to: "OPTi Sound 1817DSL"
Kto mi pomoźe ? Karta działa pod ISA.
A w systemie w urządzeniach wyrzuca nieznane urządzenie AUX0, coś odnośnie VIA ... ISA... Plus brak karty, czyli MPU OPTi Sound i cos jeszcze...
POMOCY
spisane z chipa na karcie:
"BTC 1817DSL OPTi 82C931, 119713, 11CW"
Więc chyba mój model to: "OPTi Sound 1817DSL"
Kto mi pomoźe ? Karta działa pod ISA.
A w systemie w urządzeniach wyrzuca nieznane urządzenie AUX0, coś odnośnie VIA ... ISA... Plus brak karty, czyli MPU OPTi Sound i cos jeszcze...
POMOCY
Odpowiedzi: 3
ziut:
Z własnych doświadczen wiem ze raczej trudno zmusic karte ISA zeby chodzila pod WinXP!!
Z własnych doswiadczeń wiem, źe jesli karta sprawna to jest ją równie łatwo zainstalować w XP jak i w kaźdym innym systemie, wystarczy znać IRQ i DMA na jakim karta chodzi i takie samo przypisać na sztywno.
Kiedys gdy nie było urz. PNP takie działanie to był standard postępowania i chyba od tego czasu jak mniemam niewiele się w tej kwestii mogło zmienić.
Pozostaje kwestia dopasowania przepływu danych przez to wolne złącze do pamięci i procesora w powiązaniu z AGP i PCI , ale to teź odpowiedznimi opcjami w BIOSie moźna ustawić
Update po przemysleniach inspirowany częściowo z zewnątrz doszedłem do wniosku źe przedmówca generalnie rzecz ujmując ma rację, źe z kartą na ISA w XP moźe być trudno, choć nie dotyczy to wszystkich urządzeń, ale fakt źe trzeba się nieźle nagłowić i w BIOSie i samym systemie nie ulega wątpliwości. Tak więc dla wytrwałych i znających się na rzeczy bez gwarancji 100% –ego powodzenia jest moja wypowiedź powyźej tego update.
Z własnych doświadczen wiem ze raczej trudno zmusic karte ISA zeby chodzila pod WinXP!!
nie jestem pewny ale zadne z moich kart na ISA ktore mialem nie chcialy chodzic na WINXP! ani sieciówki ani Sound!
a windows XP ten pierwszy ktory wyszedl!zaraz po beta!
pozdrawiam
nie jestem pewny ale zadne z moich kart na ISA ktore mialem nie chcialy chodzic na WINXP! ani sieciówki ani Sound!
a windows XP ten pierwszy ktory wyszedl!zaraz po beta!
pozdrawiam
Nigdzie nie ma sterownikow do XP dla tej karty...
Jak nigdzie nie ma to watpię by tutaj ktoś je stworzył, poza tym nie szukałeś dobrze, lub nie umiesz szukać
Zajrzyj tu http://list.driverguide.com/list/company765/index.html
wydaje się źe ta karta to ta ale niestety nie mam pewności – to juź sam musisz ustalić
http://members.driverguide.com/driver/detail.php?driverid=252732
Strona 1 / 1