Opcje folderów
Witam.
Mam WinaXP z SP2. Mój problem:
Po próbie otworzenia folderu, otwiera się opcja przeszukiwanie tego folderu. Chciałbym to zmienić tak aby folder normalnie się otwierał.
W menu kontekstowym opcja Wyszukaj jest na 1 miejscu jako domyślna. Próbowałem to zmienić w opcjach folderów, w zakładce Typy plików, ustawiając jako domyślną wartość open. Nic to nie pomogło – wartość open przesunęła się piętro wyźej nad wartość explore w menu kontekstowym, a foldery nadal otwierają się w trybie przeszukiwania, tak jakby domyślną wartościuą była opcja Wyszukaj
Szlag mnie juź trafia, czy ktoś moźe pomóc, prawdopodobnie trzeba pogrzebać w rejestrze, nie wiem tylko gdzie, będę zobowiązany.
Mam WinaXP z SP2. Mój problem:
Po próbie otworzenia folderu, otwiera się opcja przeszukiwanie tego folderu. Chciałbym to zmienić tak aby folder normalnie się otwierał.
W menu kontekstowym opcja Wyszukaj jest na 1 miejscu jako domyślna. Próbowałem to zmienić w opcjach folderów, w zakładce Typy plików, ustawiając jako domyślną wartość open. Nic to nie pomogło – wartość open przesunęła się piętro wyźej nad wartość explore w menu kontekstowym, a foldery nadal otwierają się w trybie przeszukiwania, tak jakby domyślną wartościuą była opcja Wyszukaj
Szlag mnie juź trafia, czy ktoś moźe pomóc, prawdopodobnie trzeba pogrzebać w rejestrze, nie wiem tylko gdzie, będę zobowiązany.
Odpowiedzi: 15
Ten sam problem i jakies rozwiazania –> http://www.ntcompatible.com/thread26929–1.html
u um. nic nie pomogło. jestem zdesperownay i chyba postawie na nowo system.choć nie mam na to czasu bo zlecenie jush opóźnione. i znów te wszystkie programy. oh god. ale wielkie dzięki.jeszcze spróbuje źeby mi ktoś skopiował ten klucz i podesłał ale wątpie czy to pomoźe. kiepska sprawa :( jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc.
Nie jestem pewien ale moźe pomóc:
w kluczu [ H K E Y _ C L A S S E S _ R O O T D i r e c t o r y s h e l l o p e n c o m m a n d ]
Masz wartość domyślną z danymi 1. Zmień je na %1.
Po ponownym uruchomieniu kompa wszystko powinno być OK
Jeśli nadal nie bedzie grało w tym kluczu: [ H K E Y _ C L A S S E S _ R O O T D i r e c t o r y s h e l l ]
Zmień dane wartości domyślnej na open. Ale to dopiero jak to wcześniej nie pomoźe
w kluczu [ H K E Y _ C L A S S E S _ R O O T D i r e c t o r y s h e l l o p e n c o m m a n d ]
Masz wartość domyślną z danymi 1. Zmień je na %1.
Po ponownym uruchomieniu kompa wszystko powinno być OK
Jeśli nadal nie bedzie grało w tym kluczu: [ H K E Y _ C L A S S E S _ R O O T D i r e c t o r y s h e l l ]
Zmień dane wartości domyślnej na open. Ale to dopiero jak to wcześniej nie pomoźe
próbowałem wcześniej załączyć całą gałąź ale forum nie chce przyjmować załączników z rozszerzeniem .reg, nie pomyślałem źe mogłem go spakować :)
Chyba musisz wyeksportować całą gałąź HKCRDirectory do jakiegoś pliku i go tu załączyć
Pewnie wiesz jak to zrobić ale na wszelki wypadek napisze :
START ––> uruchom ––> wpisujesz regedit klikasz na kluczu directory i w menu plik wybierasz eksport czy coś takiego :)
Pewnie wiesz jak to zrobić ale na wszelki wypadek napisze :
START ––> uruchom ––> wpisujesz regedit klikasz na kluczu directory i w menu plik wybierasz eksport czy coś takiego :)
a to gałąź shell
oki.więc załączam screeny gałęzi Directory i shell moźe w ten sposób mi pomoźecie. wielkie dzięki–liczę źe ktoś wreszcie mi pomoźe.
Jak moźesz to wyeksportuj do jakiegoś pliku gałąź HKCRDirectory i prześlij to do posta jako załącznik, albo poprostu skopiuj to do posta :)
no. jak by sie tak dało to bym nie pisał–lewy aź na tyle to ja nie jestem a po drugie to jest cały czas zaznaczone.
Noto wejdź w opcje folderów i na zakładce ogólne zaznacz OTWÓRZ FOLDERY W TYM SAMYM OKNIE czy coś takiego
pomóźcie mam ten sam problem tyle źe ja w typach plików stworzyłem niepotrzebnych bzdur jeszcze pełno i w tej chwili mam ustawione tak źe jak klikam foldery to kaźdy otwiera się w innym oknie.próbowałem zrobić w rejestrze to o czym mówiliście ale dla mnie rejestr jest straszny i nic z tego nie wyszło. :(
dzięki ERROR 5 działa na 100% nawet na SP2, masz u mnie duźe piwo.
Skądinąd zanim przyszła Twoja pomoc poradziłem sobie w inny trochę sposób. Wszedłem do opcji folderów i w do wartości folderów dodałem ręcznie akcję Otwórz i ręcznie wskazałem na explorer.exe, miałem teraz pod prawym klawiszem dwie opcje Otwórz, ale teraz przynajmniej foldery otwierały się prawie normalnie. Mały mankament polegał na tym, źe kaźdy folder otwierał się w osobnym oknie mimo, źe ta opcja była odznaczona. Twój sposób uporządkowuje wszystko tak jak było na początku. :)
Skądinąd zanim przyszła Twoja pomoc poradziłem sobie w inny trochę sposób. Wszedłem do opcji folderów i w do wartości folderów dodałem ręcznie akcję Otwórz i ręcznie wskazałem na explorer.exe, miałem teraz pod prawym klawiszem dwie opcje Otwórz, ale teraz przynajmniej foldery otwierały się prawie normalnie. Mały mankament polegał na tym, źe kaźdy folder otwierał się w osobnym oknie mimo, źe ta opcja była odznaczona. Twój sposób uporządkowuje wszystko tak jak było na początku. :)
wejdź w regedit'a w klucz HKCRDirectoryshell, i jeśli wartość domyślna tego klucza na jakieś dane inne od ciągu znaków "none", to zmień je na właśnienone.
PS
nie gwarantuje źe na SP zaziała więc na wszelki wypadek wyeksportuj klucz shell do jakiegoś pliku .
PS
nie gwarantuje źe na SP zaziała więc na wszelki wypadek wyeksportuj klucz shell do jakiegoś pliku .
Niestety, nie pomogłeś mi w źaden sposób, sam się domyślam, źe trzeba pogrzebać w rejestrze i trzeba dodać jakiegoś *.rega, tylko jakiego i gdzie ? :(
Dodajrze Pawek podawal *.reg'a ktorego trzeba bylo dodac do rejestru
Ja chyba tez, nawet cala gałąź
Ja chyba tez, nawet cala gałąź
Strona 1 / 1