Ogromny problem z Windowsem, prosze o pomoc
mam ogromny problem z komputerem. od zeszlego piatku wszystko zaczelo sie psuc. w piatek, sobote, niedziele nic nie zauwazylem. dopiero w poniedzialek (tydzien temu) jak wlaczylem photoshopa to pojawil sie jakis blad, przywrocily sie ustawienia domyslne i nie moglem otworzyc plikow ktore zapisywalem przy ostatnim uruchomieniu PSa. chcialem zrobic przywracanie systemu ale okazalo sie ze ono tez jest zepsute a ostatni pkt przywracania zrobil sie w piatek (mimo tego iz robilem pkty w sobote i niedziele). ale trudno – przez caly czas az do dzis (a wlasciwie wczoraj) dalo sie z tym zyc. dzisiaj niestety gdy uruchomilem komputer i wlaczylem firefoxa przy wlaczaniu pojawilo sie okienko (ktore zreszta pojawialo sie tydzien wczesniej tez, przy przywracaniu i photoshopie, wyglada ono tak – http://www.image2host.com/uploads/d32ea88372.jpg ). okazalo sie ze nie dziala cookies i inne takie rzeczy. na kazda strone musialem sie zalogowywac od nowa. juz przyzwyczajony do bledow w kompie mysle – trudno, bede sie męczyl. jednak gdy chcialem zapisac na dysku obrazek okazalo sie z i ta funkcja jest zepsuta i pojawilo sie wspomniane juz okienko. wlaczylem photoshopa obawiajac sie najgorszego. tak, wszystkie pliki nad ktorymi pracowalem wczoraj zostaly zle zapisane (mowa tu tylko o psdkach). teraz jak zrobilem nowy plik i zapisalem go to dal sie odczytac przy kolejnym uruchomieniu ale ustawienia photoshopa resetuja sie teraz przy kazdym uruchomieniu programu. nie wiem co robic, pewnie niedlugo beda psuly sie kolejne programy a w koncu caly windows. skanowalem juz dysk w poprzedni poniedzialek kompa avastem, adawarem, wykrylo pare wirusow ale nic to nie dalo :/ psuja sie kolejne programy – winamp, ati controler czy jakos tak. nie wiem co robic
prosze o pomoc, jestem zalamany, nie chce robic formatu co niestety jest chyba jedynym wyjsciem z tej sytuacji, Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC !
prosze o pomoc, jestem zalamany, nie chce robic formatu co niestety jest chyba jedynym wyjsciem z tej sytuacji, Z GORY DZIEKUJE ZA POMOC !
Odpowiedzi: 6
QuaD2:
1 – ja nie mam nic w komputerze podkreconego
2 – nie rozumiem dokladnie twojego posta bo ja nie znam sie na kompach, jesli mozesz to prosze wytlumacz mi to prosto.
3 – co to jest ten ewerest ?
4 – czyli chyba jednak format zostaje :(
1. no trudno pisalem najasniej jak moglem ( a nei jestem mickiewiczem wiec moglem troche belkotac ) .
2. to skandal ze masz kompa i nic o nie m nie wiesz .
teraz zastanow sie jak poalczyc zdobyc wiedze ––– google czeka !!!!!!
3 . http://www.lavalys.hu/downloads/everesthome201.exe –– program pokazuje tobie co mas z w kompie pokazuje tez informacjie zgromadzone przez SMART ( system ochrony dysku ) –– o stanie dysku . zwlaszcza ilosc bledow na dysku jest wazna i to czy np nie masz tam napisane ze jest "prognoza uszkodzenia" "prognoza bledy".
http://www.memtest86.com/memt32.zip –– tu masz linka do mem testa , musisz go rozpakowac na dysk . znalesc wolan dyskietek . uruchomic program wcisnac A i enter . a jak progam sie nagra na dyskietke to reset –– w biosie ustawiasz startowanie z a : i odpalasz memtesta przynajmniej na godiznke .
4. format nie jest konieczny bo najprawdopodnbniej po formacie bedziesz mial to samo .
QuaD2:
2 – nie rozumiem dokladnie twojego posta bo ja nie znam sie na kompach, jesli mozesz to prosze wytlumacz mi to prosto.
1. no trudno pisalem najasniej jak moglem ( a nei jestem mickiewiczem wiec moglem troche belkotac ) .
2. to skandal ze masz kompa i nic o nie m nie wiesz .
teraz zastanow sie jak poalczyc zdobyc wiedze ––– google czeka !!!!!!
3 . http://www.lavalys.hu/downloads/everesthome201.exe –– program pokazuje tobie co mas z w kompie pokazuje tez informacjie zgromadzone przez SMART ( system ochrony dysku ) –– o stanie dysku . zwlaszcza ilosc bledow na dysku jest wazna i to czy np nie masz tam napisane ze jest "prognoza uszkodzenia" "prognoza bledy".
http://www.memtest86.com/memt32.zip –– tu masz linka do mem testa , musisz go rozpakowac na dysk . znalesc wolan dyskietek . uruchomic program wcisnac A i enter . a jak progam sie nagra na dyskietke to reset –– w biosie ustawiasz startowanie z a : i odpalasz memtesta przynajmniej na godiznke .
4. format nie jest konieczny bo najprawdopodnbniej po formacie bedziesz mial to samo .
Żółty:
Na obrazku jest proponowany chkdsk – sprawdziłeś nim dysk/dyski ?? Najlepiej z poziomu Konsoli odzyskiwania (więcej o niej w helpie windowsowym) z parametrami /r /p
wlasnie sprawdzilem dysk tym chkdsk ale nic to nie dalo. o konsoli nic nie wiem to wole nie probowac
widze ze to powazna sprawa wiec chyba dam kompa tam gdzie go kupilem i zaplace im zeby mi to naprawili, jak sie nie uda to format :/
Kiadyś miałem podobne objawy, problemem u mnie była uszkodzona pamięć RAM. Przetestuj pamięć programem memtest86.
Niekoniecznie u ciebie musi to być wina ramu, inne moźliwości to: padający dysk, uszkodzona taśma łącząca dysk z płytą, uszkodzony kontroler dysku na płycie, wirusy.
Niekoniecznie u ciebie musi to być wina ramu, inne moźliwości to: padający dysk, uszkodzona taśma łącząca dysk z płytą, uszkodzony kontroler dysku na płycie, wirusy.
Na obrazku jest proponowany chkdsk – sprawdziłeś nim dysk/dyski ?? Najlepiej z poziomu Konsoli odzyskiwania (więcej o niej w helpie windowsowym) z parametrami /r /p
Strona 1 / 1