Ogromny problem z nowym komputerem i WinXP– Proszeo pomoc!!!
Witam.
Pisałem juz tutaj wcześniej o tym problemie jednak postanowiłem go trochę rozwinąć.Mam nadzieję źe ktoś mi pomoźe.
Otóź..... w połowie wreśnia zakupiłem nowy komputer,zainstalowałem najnowszego WinXp, zaczałem grac w kilka gier.Niestety po niecałych 2 godzinach komputer zaczał pokazywać bład: Error for Win 32 services. Błąd ten zaczął się pokazywać coraz częściej i uniemozliwiał robienie czegokolwiek, a to pojawiał sie podczas gry a to podczas pisania czegoś i.t.d.
W koncu ze zdenerwowaniem poszedłem do serwisu. Panowie stwierdzili ze szczerością ze tego błedu nie da się usunac,moga go jedynie zablokwać. Dobrze zablokowali,kilka dni wszystko było ok, az tu nagle komputer podczas gier zaczał pokazywać niebieski ekran ze znajomym błędem kryrycznym i go restartował. mało tego działo się to we wszystkich grach które instalowałem wiec teoretycznie gr była niemoźliwa. Postanowiłem pójsc do serwisu jeszcze raz. Wtedy tęz załoźyłem internet. Po przyjsciu do serwisu panowie zapewniali mnie źe wszystko jest ok. byli w błędzie. nie dość źe nadal się resetuje podczas granie to jescze się restartuje normalnie w Windowsie nawet jak nic nie jest właczone. Monitor pokazuje niebieski ekran z krytycznym błędem: Machine check exception.
Nie sądzę źeby to był wirus gdyz codziennie sprawdzam system antyvirusem, zresztą ten błąd pojawił się przed zainstalowaniem internetu....
Co robic...czy moge liczyc na jakąs pomoc?
Podaje pełną konfiguracje:
Płyta Główna: ASUS K8V SE deluxe
Procesor:AMD ATHLON 64 2800+ Socket 754
Karta Graficzna: GEFORCE 6600 GT 128 mb DDR3
Pamięc:1024 Mb ram DDR
System Microsoft WinXp Professional Wersja 2002 Dodatek Service Pack 2
Sterowniki:Najnowsze sterowniki do Nvidi 77.55 czy jakos tak
Pisałem juz tutaj wcześniej o tym problemie jednak postanowiłem go trochę rozwinąć.Mam nadzieję źe ktoś mi pomoźe.
Otóź..... w połowie wreśnia zakupiłem nowy komputer,zainstalowałem najnowszego WinXp, zaczałem grac w kilka gier.Niestety po niecałych 2 godzinach komputer zaczał pokazywać bład: Error for Win 32 services. Błąd ten zaczął się pokazywać coraz częściej i uniemozliwiał robienie czegokolwiek, a to pojawiał sie podczas gry a to podczas pisania czegoś i.t.d.
W koncu ze zdenerwowaniem poszedłem do serwisu. Panowie stwierdzili ze szczerością ze tego błedu nie da się usunac,moga go jedynie zablokwać. Dobrze zablokowali,kilka dni wszystko było ok, az tu nagle komputer podczas gier zaczał pokazywać niebieski ekran ze znajomym błędem kryrycznym i go restartował. mało tego działo się to we wszystkich grach które instalowałem wiec teoretycznie gr była niemoźliwa. Postanowiłem pójsc do serwisu jeszcze raz. Wtedy tęz załoźyłem internet. Po przyjsciu do serwisu panowie zapewniali mnie źe wszystko jest ok. byli w błędzie. nie dość źe nadal się resetuje podczas granie to jescze się restartuje normalnie w Windowsie nawet jak nic nie jest właczone. Monitor pokazuje niebieski ekran z krytycznym błędem: Machine check exception.
Nie sądzę źeby to był wirus gdyz codziennie sprawdzam system antyvirusem, zresztą ten błąd pojawił się przed zainstalowaniem internetu....
Co robic...czy moge liczyc na jakąs pomoc?
Podaje pełną konfiguracje:
Płyta Główna: ASUS K8V SE deluxe
Procesor:AMD ATHLON 64 2800+ Socket 754
Karta Graficzna: GEFORCE 6600 GT 128 mb DDR3
Pamięc:1024 Mb ram DDR
System Microsoft WinXp Professional Wersja 2002 Dodatek Service Pack 2
Sterowniki:Najnowsze sterowniki do Nvidi 77.55 czy jakos tak
Odpowiedzi: 20
greg27:
Eeeee....
Sorry ale nie za bardzo zrozumiałem twojej wypowiedzi...
Mam dysk Sata i czy to przeszkadza w reinstalce windy?
Czyli gdy podczas ładowania się plików do instalacji windowsa, pojawi się komunikat o sterownikach do interface dysku, to mam wcisnac F6, tak?
Tak, i dyskietkę ze stewrownikami SATA włoźyć do napędu
poprostu wkładasz płytkę z programem operacyjnym, uruchamiasz komputer pilnując kiedy pojawi się okno ze sposobem uruchomienia, klikasz wtedy na ECS i szukasz stacji dysków do której włoźyłeś płytkę z programem, strzałkami przewijasz i naciskasz Enter, postępując dalej tak jak wymaga tego instalator
Albo idź do panów co ci komputer składali i ich poproś o taką dyskietkę.
Mogą byc na płytce CD od płyty głównej w którymś z folderów, lub na stronie ASUSA
Niestety nie mam sterownikow bo panowie z serwisu gdy składali mi kompa takiej dyskietki mi nie dali?
Mozna te sterowniki skądś sciągnąć?
Mozna te sterowniki skądś sciągnąć?
a masz sterowniki do SATA na dyskietce pod ręką? jeśli nie,....to nie masz po co wciskać F6
Eeeee....
Czyli gdy podczas ładowania się plików do instalacji windowsa, pojawi się komunikat o sterownikach do interface dysku, to mam wcisnac F6, tak?
Jak Twoim zdaniem znalazł się system na dysku teraz – wszak masz system nieprawdaź
Mam model dysku sate.
czy w związku z tym źe mam taki dysk to nie moge windy przeinstalować?
czy w związku z tym źe mam taki dysk to nie moge windy przeinstalować?
greg27:
Ustawiłem bootowanie na 1–szy cd. Po zgraniu się plików wyskoczył komunikat źe dysk twardy jest nie podłączony... :shock: :shock:
A dysk to SATA? – przegapiłeś wcisnięcie F6 w czasie bootowania i wskazanie sterowników do tego interface dysku IMO
Ustawiłem bootowanie na 1–szy cd. Po zgraniu się plików wyskoczył komunikat źe dysk twardy jest nie podłączony... :shock: :shock:
I ***
I ***
Aha. To jasne, źe nie sofrmatujesz partycji pod windowsem. To normalne, poniewaź system jest czytany z tej partycji. To tak samo jak byś siedział na gałęzi drzewa i byś tę gałąź sobie podcinał. :) :)
Wkładasz płytkę z win do napędu. restartujesz kompa. Włazisz do biosu naciskając przycisk DEL. Ta (chyba na drugiej zakładce) ustawiasz pierwsze bootowanie z płyty CD. Czekasz aź się załadują wszystkie pliki. Kiedy pojawi się pytanie o wybór systemu operacyjnego naciskasz ESC. Teraz widzisz wszystkie swoje partycje. Kasujesz te partycje gdzie masz system. Nie bierz do siebie wyskakującysz pytań czy jesteś pewnien, itp. Teraz klawiszem (Chyba C) tworzysz nową partycję. Potem pliki skopiują się na dysk. Teraz komputer się resetnie, jak pojawi się komunikat o bootowaniu z dysku cd nic nie naciskaj. Pojawi sie instalator windows. Teraz dasz juź sobie radę :D
Dobrze z checia przeinstaluję windowsa tyle źe nie da się.Próbuję sformatować dysk: pisze ze partycja jest w uźyciu, chcem nadinstalować win : pisze źe mam nowszą wersję i nie moźe nic zrobic...
To ci ja mam zrobić :(
To ci ja mam zrobić :(
Tak to te konflikty (plik bbb.txt)
Pod warunkiem źe wybrałeś:
W SKŁADNIKACH –> URZĄDZENIA POWODUJĄCE PROBLEMY, a nie ZASOBY SPRZĘTOWE–>KONFLIKTY/UDOSTĘPNIANIE
sprawdź jeszcze raz bo sam wynik wygląda podobnie do pokazanego a nie osnacza nieprawidłowości!!!
Jeśli wybrałeś dobrze to uwaźam źe ich powodem jest nie właściwa kolejność instalacji.
Po zainstalowaniu WindowsXP naleźy zachować kolejność:
1 SerwicePack 2
2 Sterowniki płyty głównej z Płytki dołączonej
tj. VIA ServicePack itd w kolejności pokazanej w instalatorze
3 Pozostałe Sterowniki urządzeń połączonych do płyty
Prosze zweryfikować w biosie czy wszystkie urządzenia OnBoard są konieczne. Ja włączam je lub wyłączam przed instalacją Windows.
Po zainstalowaniu kaźdego urządzenia sprawdzaj informacje o systemie, jeśli wyskoczy błąd to być moźe urządzenie jest uszkodzone lub jego sterownik.
Jest to moja metoda prób i błedów, a ja nie jestem informatykiem. Powodzenia
PS.za 3 razem mi się udało to zamieścić – "sory"
Pod warunkiem źe wybrałeś:
W SKŁADNIKACH –> URZĄDZENIA POWODUJĄCE PROBLEMY, a nie ZASOBY SPRZĘTOWE–>KONFLIKTY/UDOSTĘPNIANIE
sprawdź jeszcze raz bo sam wynik wygląda podobnie do pokazanego a nie osnacza nieprawidłowości!!!
Jeśli wybrałeś dobrze to uwaźam źe ich powodem jest nie właściwa kolejność instalacji.
Po zainstalowaniu WindowsXP naleźy zachować kolejność:
1 SerwicePack 2
2 Sterowniki płyty głównej z Płytki dołączonej
tj. VIA ServicePack itd w kolejności pokazanej w instalatorze
3 Pozostałe Sterowniki urządzeń połączonych do płyty
Prosze zweryfikować w biosie czy wszystkie urządzenia OnBoard są konieczne. Ja włączam je lub wyłączam przed instalacją Windows.
Po zainstalowaniu kaźdego urządzenia sprawdzaj informacje o systemie, jeśli wyskoczy błąd to być moźe urządzenie jest uszkodzone lub jego sterownik.
Jest to moja metoda prób i błedów, a ja nie jestem informatykiem. Powodzenia
PS.za 3 razem mi się udało to zamieścić – "sory"
wziałem te informacje o systemie, klknałem na konflikty i oto co mi się pojawiło zbaczcie sami...
http://s32.yousendit.com/d.aspx?id=309JCMYN8YD9S3UV0HY7JXILYO
Czy to własnie są te konflikty?
http://s32.yousendit.com/d.aspx?id=309JCMYN8YD9S3UV0HY7JXILYO
Czy to własnie są te konflikty?
Ja zaczął bym od sprawzenia konflitów sprzętowych:
START–>Programy–>Akcesoria–>Narzędzia systemowe–>Informacje o systemie.
W informacjach rozwinąć składniki i wybrać urządzenia powodujące konflikty.
Jeśli lista jest czysta no to przykromi, ale nie mam pomysłu. Poza tym uwaźnie czytając ów niebieski ekran XP podaje jaki sterownik bądź program spowodował konflikt.
START–>Programy–>Akcesoria–>Narzędzia systemowe–>Informacje o systemie.
W informacjach rozwinąć składniki i wybrać urządzenia powodujące konflikty.
Jeśli lista jest czysta no to przykromi, ale nie mam pomysłu. Poza tym uwaźnie czytając ów niebieski ekran XP podaje jaki sterownik bądź program spowodował konflikt.
No to tak mam takie programy zainstalowane na komputerze:
Acrobat reader 7.0 Polish
Ares 1.8.1
Bit torrent 4.0.4
DAO
Free Download Manager
GG 6.1
Inter Video Disc Master
ITunes
FireFox
Quick Time
Skype 1.3
No i to tyle.....
Na tej liscie nie bylo zadnego z tych programow
Acrobat reader 7.0 Polish
Ares 1.8.1
Bit torrent 4.0.4
DAO
Free Download Manager
GG 6.1
Inter Video Disc Master
ITunes
FireFox
Quick Time
Skype 1.3
No i to tyle.....
Na tej liscie nie bylo zadnego z tych programow
greg27 podaj jakie programy masz zainstalowane na komputerze lub porównaj to z ta listą – to programy które mogą sprawiac problemy prz zainstalowanym SP2
http://www.xp.net.pl/art/xpsp2_porady.html
http://www.xp.net.pl/art/xpsp2_porady.html
Services.exe Proces odpowiedzialny za uruchamianie i kontrolowanie usług systemowych oraz sesji uźytkowników.
nalezało by podmienić dany plik procesu przez konsole odzyskiwania
Strona 1 / 1