ograniczenia konta
chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób ograniczyć konto uźytkownika w taki sposób aby miał on dostęp tylko do trzech aplikacji i nie mógł wprowadzać źadnych zmian ustawień a takźe źeby nie mógł przeglądać twardego dysku itp.
Odpowiedzi: 18
Nie moźe robić wszystkiego co administrator.
Chciałaś aby mógł instalowac programy, więc moźe.
Jeźeli chcesz ewentualnie dodatkowo ograniczyć grupę zaawansowaną uźyj lokalnych zasad zabezpieczeń.
Uźytkownicy zaawansowani mają większość uprawnień administracyjnych, co z tego wynika, mogą instalować programy.
Konto "ograniczone" domyślnie jest w grupie "Uźytkownicy" która "fabrycznie" nie zezwala na modyfikowanie zmiennych systemu a tym samym instalowaniu programów, które wymagają dodania swoich wpisów do rejestru. Nie oznacza to, źe kaźdego programu nie moźna zainstalować na koncie w tej grupie.
Chciałaś aby mógł instalowac programy, więc moźe.
Jeźeli chcesz ewentualnie dodatkowo ograniczyć grupę zaawansowaną uźyj lokalnych zasad zabezpieczeń.
Uźytkownicy zaawansowani mają większość uprawnień administracyjnych, co z tego wynika, mogą instalować programy.
Konto "ograniczone" domyślnie jest w grupie "Uźytkownicy" która "fabrycznie" nie zezwala na modyfikowanie zmiennych systemu a tym samym instalowaniu programów, które wymagają dodania swoich wpisów do rejestru. Nie oznacza to, źe kaźdego programu nie moźna zainstalować na koncie w tej grupie.
kuki23:
Kliknij prawym myszy na ikonie Mój komputer i wybierz z menu polecenie "Zarządzaj". Otworzy się okno zarządzanie komputerem. W oknie po lewo rozwiń uźytkownicy i grupy, następnie klknij na Grupy. Po prawo znajdź grupę uźytkownicy zaawansowani i kliknij ją aby otworzyć jej właściwości. Kliknij przycisk Dodaj i w otwartym oknie wpisz w białym polu dokładną nazwę konta z którego korzysta rodzeństwo. Klikaj OK źeby pozamykać wszystkie okienka właściwości. Wypróbuj działanie konta.
tylko po Twojej radzie posiada prawo jak Administrator czyli wszystko moźe zrobic na kompie
Kliknij prawym myszy na ikonie Mój komputer i wybierz z menu polecenie "Zarządzaj". Otworzy się okno zarządzanie komputerem. W oknie po lewo rozwiń uźytkownicy i grupy, następnie klknij na Grupy. Po prawo znajdź grupę uźytkownicy zaawansowani i kliknij ją aby otworzyć jej właściwości. Kliknij przycisk Dodaj i w otwartym oknie wpisz w białym polu dokładną nazwę konta z którego korzysta rodzeństwo. Klikaj OK źeby pozamykać wszystkie okienka właściwości. Wypróbuj działanie konta.
posiadam konto administratora, nastepnie moj brat posiada konto ograniczone, jak moge zezwolić z konta administratora aby mogł sobie instalować programy czy sciągać programami P2P, Posiadam XP Pro
Dlatego tez w Jego przypadku wiekszosc mozna zablokowac zwyczajnie przez prawa dostepu. Albowiem:kuki23:
Swoją drogą edytowanie rejestru w celach jakie zakładał autor tematu było(jest) trochę mało wygodne.
1. prawa dostepu wystarcza#tomek#:
aby miał on dostęp tylko do trzech aplikacji
nie mógł wprowadzać źadnych zmian ustawień
a takźe źeby nie mógł przeglądać twardego dysku itp.
2. zalezy jakie ustawienia
3. prawa dostepu wystarcza
Nie dorabiaj calej ideologii do jakze prostych czynnosci i nie wmawiaj mi, ze edytor rejestru nie jest w systemie "na wierzchu". Jesli ktokolwiek potrafi obsluzyc klawiature, zmiana wartosci lub dopisanie jednego wyrazu w odpowiednim miejscu, nie sa czynnoscia przy ktorej mozna sobie ciac zyly z bezsilnosci. A uzytkownik "lamer", choc tu na forum to slowo jest przyjmowane jako co najmniej nietakt, nie rozpytuje o blokowanie uzytkownikow. Uzytkownik "lamer" nie wie w ogole, ze cos takiego jest mozliwe.
Ej no sory czy ja pisze po chinsku? "Uźytkownik lamer probujący uźyć narzędzi systemowych" itd pomijając edytor rejestru (dla zwykłego usera to kosmos a nie narzędzie).
Spoko, edytor itd, teź wiem co z czym się je, ale moje posty zawsze tyczą się tego co user moze znalezc w systemie "na wierzchu", bez jego ingerencji w rejestr. Nie wierze źeby prosty uzytkownik systemu odwaźył się grzebać w rejestrze nie wiedząc co i jak, bo w pomocy systemwoej raczej nie znajdzie sposobów na jego modyfikowanie. Zresztą nie spierajmy się dalej bo to bez sensu. Mój post tyczył się przystawek oferowanych przez system i odpowiedź była taka a nie inna. Nie powiecie mi źe xp pozwoli edytowac zabezpieczenia dla poszczególnych grup i userów przy pomocy tego co standardowo posiada (pomijając słynny edytor rejestru), beź uźywania programów firm trzecich. Swoją drogą edytowanie rejestru w celach jakie zakładał autor tematu było(jest) trochę mało wygodne.
Spoko, edytor itd, teź wiem co z czym się je, ale moje posty zawsze tyczą się tego co user moze znalezc w systemie "na wierzchu", bez jego ingerencji w rejestr. Nie wierze źeby prosty uzytkownik systemu odwaźył się grzebać w rejestrze nie wiedząc co i jak, bo w pomocy systemwoej raczej nie znajdzie sposobów na jego modyfikowanie. Zresztą nie spierajmy się dalej bo to bez sensu. Mój post tyczył się przystawek oferowanych przez system i odpowiedź była taka a nie inna. Nie powiecie mi źe xp pozwoli edytowac zabezpieczenia dla poszczególnych grup i userów przy pomocy tego co standardowo posiada (pomijając słynny edytor rejestru), beź uźywania programów firm trzecich. Swoją drogą edytowanie rejestru w celach jakie zakładał autor tematu było(jest) trochę mało wygodne.
kuki23, wszystko, a na pewno bardzo wiele przy pomocy regedita zrobisz z palca.
Przykłady: DisallowRun, RestrictRun, NoDrives + cała masa innych ograniczeń ładujących się do Policies.
Dysk równie dobrze przy pomocy Windowsowskiego udostępniania zablokujesz, zwykły user bez praw admina nawet nie pierdnie.
Przykłady: DisallowRun, RestrictRun, NoDrives + cała masa innych ograniczeń ładujących się do Policies.
Dysk równie dobrze przy pomocy Windowsowskiego udostępniania zablokujesz, zwykły user bez praw admina nawet nie pierdnie.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Policies\Explorer
i tam tworzysz NoSetTaskbar i ustawiasz na 1 – brak właściwości paska zadań.
Teraz wierzysz?
To była chwilka szukania.
i tam tworzysz NoSetTaskbar i ustawiasz na 1 – brak właściwości paska zadań.
Teraz wierzysz?
To była chwilka szukania.
Tak więc, podaj przykładowy prosty przepis dla zwykłego uźytkownika lamera jak zablokowac właściwości paska zadań :]
Wszystko da sie zablokowac zwyklemu uzytkownikowi :P .kuki23:
wg mojego rozumienia autor tematu miał na myśli restrykcje typu nie moźność otwierania okna mój komputer, zmienianie ustawień paska zadań, tapety itd, itd.
Ejj no Ninek, myslisz ze nie wiem co do czegosłuzy. To, źe moźna blokowac foldery itd to wiadomo, ale wg mojego rozumienia autor tematu miał na myśli restrykcje typu nie moźność otwierania okna mój komputer, zmienianie ustawień paska zadań, tapety itd, itd. Ok koniec sporu. Kaźdy ma swoje sposoby. Jednak ograniczenie za pomocą przystawek zasad daje duźo lepsze rezultaty niź odmowa dostępu do folderów, co oboje wiemy, co skolei jest mocno ograniczone w XP przy pomocy jego narzędzi.
Nie to mialem na mysli, ale nawet w samej zakladce Zabezpieczenia mozna ustawic prawa do uruchamiania aplikacji dla zwyklych uzytkownikow. Chocby poprzez odmowe dostepu do folderu macierzystego tej aplikacji. Nie wiedziales ze system potrafi takie "cuda" robic ?kuki23:
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22191&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ograniczanie+konta
Piszesz tam o uźywaniu zakładki Zabezpieczenia... wg Ciebie nakładanie ograniczeń sprowadza się do modyfikowania tego elementu? dobrze rozumiem?
Jeśli tak, to pozostawie to bez komentarza.
Szukaj a znajdziesz :P .
Nie wiem... moźe oboje inaczej interpretujemy wyraźenie "ograniczanie konta" lecz mniejsza o to.
Z ciekawości na twoje uparte "Nie" zajrzałem do archiwum i znalazłem dwa posty, w tym jeden w którym Twój post jest jako ostatni
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=22191&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ograniczanie+konta
Piszesz tam o uźywaniu zakładki Zabezpieczenia... wg Ciebie nakładanie ograniczeń sprowadza się do modyfikowania tego elementu? dobrze rozumiem?
Jednak "rzucając" we mnie serczem, tylko mnie utwierdziłeś w tym, źe brak Ci argumentów źeby mi odpowiedzieć w tym momencie.
Z ciekawości na twoje uparte "Nie" zajrzałem do archiwum i znalazłem dwa posty, w tym jeden w którym Twój post jest jako ostatni
Jednak "rzucając" we mnie serczem, tylko mnie utwierdziłeś w tym, źe brak Ci argumentów źeby mi odpowiedzieć w tym momencie.
To nie krytyka. To stwierdzenie.
Podawalem juz –> http://forum.centrumxp.pl/search.php
Podawalem juz –> http://forum.centrumxp.pl/search.php
Podaj przepis o "wszechwiedzący"... zamiast krytykować.
Mylisz sie.kuki23:
tak więc przy pomocy narzędzi systemowych nic nie zdziałasz (blokowanie przeglądania mojego komputera, uruchamiania aplikacji itp).
Z poziomu Windows XP moźesz przypisac konto uźytkownika do odpowiedniej grupy (Goście, Uźytkownicy, które nie pozwalają na zmiany na poziomie systemu), lecz nie nakładają szczególnych resrtykcji na uźytkownika. Ustalanie dokładnych uprawnień dostępu dokonuje się poprzez przystawkę zasady grup, która w Windows XP nie ma większej funkcjonalności, gdyź wpływa na wszystkie konta w systemie, tak więc przy pomocy narzędzi systemowych nic nie zdziałasz (blokowanie przeglądania mojego komputera, uruchamiania aplikacji itp). Takie ustawienia pozwala stosowac kontroler domeny, tj. np. Windows 200x Server i inne z tej rodziny. Ewentualnie moźesz skorzystac z oprogramowania firm trzecich, wtedy uzyskasz poźądany efekt.
Poprzez odpowiednie ustawienie uprawnień moźe?
Strona 1 / 1