Ograniczanie Uprawnień
Czy jest jakiś program do ograniczania uprawnień innym uźytkownikom w win xp pro. Systemowe rozwiązanie jest (...). Co mam zrobić aby ograniczyć uźytkownikowi x np. dostępu do panelu sterowania :?: :?: :?:
Odpowiedzi: 11
leon1313:
co do save w grach: http://www.sysinternals.com/ntw2k/utilities.shtml
dwa programy: regmon – pokazuje do jakich gałęzi rejestru i z jakim skutkiem odwołuje się dany program
filemon – to samo tylko odnośnie folderów i plików.
preanalizować grę i zobaczyć co jest nie tak. Jak odblokować dla konkretnego usera zablokowane foldery i opcje w rejestrze: regedit to juz pozostawiam tobie do wyszukania. NTFS jest opisany na tym forum, rejestr i dostęp do niego moźna wyedytować za pomocą odpowiedniej przystawki....
Znam te programy, teraz to juź z górki :) .
co do save w grach: http://www.sysinternals.com/ntw2k/utilities.shtml
dwa programy: regmon – pokazuje do jakich gałęzi rejestru i z jakim skutkiem odwołuje się dany program
preanalizować grę i zobaczyć co jest nie tak. Jak odblokować dla konkretnego usera zablokowane foldery i opcje w rejestrze: regedit to juz pozostawiam tobie do wyszukania. NTFS jest opisany na tym forum, rejestr i dostęp do niego moźna wyedytować za pomocą odpowiedniej przystawki....
leon1313:
(...)
Dzięki. I o to właśnie chodziło. :D
GPEDIT.MSC RULES :!:
PARTYCJA SYSTEMOWA MUSI BYĆ NA NTFS
––––––––
Domyślnie w systemie Win Xp ustawione jest odświerzanie zasad grupy w tle z pewnym interwałem czasowym. Co to znaczy dla przecietnego admina pracującego poza domeną? A to, źe jeśli nie wyłączy tej zasady ( a właściwie włączy wyłączenie) to ograniczenia zaczną obowiązywać zanim wylkuczy swoją osobę (grupę>administratorzy
2. Teraz mamy pewność, źę zasady będą aktualizowane przy kaźdym restarcie (dla konfiguracji komputera) i logowaniu( dla konfiguracji uźytkownika)
3. Wprowadzasz wpisy, które cię interesują , do gałęzi "konfiguracja uźytkownika"
4.Poniewaź zmiany są zapisywane w katalogach c: windows\windows\system32\grouppolicy\ i podkatalogach odpowiednio:
a) Machine – dla konfiguracji komputera
b) User –dla konfiguracji uźytkownika
dla osób i grup, których zasady mają nie objąć wprowadzasz zakaz odczytu dla katakogu User –– przed kolejnym restartem i odśiwirzeniem zasad!!!!!
5. Dopiero wtedy restartujesz kompa.
6.Ewentualne zmiany wprowadzasz w następujący sposób: zdejmujesz ograniczenie odczytu dla kat. User, odpalasz konsole ,wprowadzasz zmiany, i znowu zakładasz ograniczenia na w/w katalog.
Inna droga jest,jeśli lubisz grzebać w rejestrze.
Microsoft publikuje w postaci XLS zmiany, jakie dokonuje w rejestrze modyfikacja gpedit.msc . Niestety, a moźe "stety", tylko po angielsku.
Wtedy uporasz się z zasadami dla konkretnego usera...jak to zrobić , to juz sam pomyśl.Mała podpowiedź z mojej strony – rejest moźesz wyedytować za pomocą erd commander" poza systemem" .Co do ograniczenia dostępu do folderów...(prawie) tylko NTFS cię ratuje.
––––––––
Domyślnie w systemie Win Xp ustawione jest odświerzanie zasad grupy w tle z pewnym interwałem czasowym. Co to znaczy dla przecietnego admina pracującego poza domeną? A to, źe jeśli nie wyłączy tej zasady ( a właściwie włączy wyłączenie) to ograniczenia zaczną obowiązywać zanim wylkuczy swoją osobę (grupę>administratorzy
2. Teraz mamy pewność, źę zasady będą aktualizowane przy kaźdym restarcie (dla konfiguracji komputera) i logowaniu( dla konfiguracji uźytkownika)
3. Wprowadzasz wpisy, które cię interesują , do gałęzi "konfiguracja uźytkownika"
4.Poniewaź zmiany są zapisywane w katalogach c: windows\windows\system32\grouppolicy\ i podkatalogach odpowiednio:
a) Machine – dla konfiguracji komputera
b) User –dla konfiguracji uźytkownika
dla osób i grup, których zasady mają nie objąć wprowadzasz zakaz odczytu dla katakogu User –– przed kolejnym restartem i odśiwirzeniem zasad!!!!!
5. Dopiero wtedy restartujesz kompa.
6.Ewentualne zmiany wprowadzasz w następujący sposób: zdejmujesz ograniczenie odczytu dla kat. User, odpalasz konsole ,wprowadzasz zmiany, i znowu zakładasz ograniczenia na w/w katalog.
Inna droga jest,jeśli lubisz grzebać w rejestrze.
Microsoft publikuje w postaci XLS zmiany, jakie dokonuje w rejestrze modyfikacja gpedit.msc . Niestety, a moźe "stety", tylko po angielsku.
Wtedy uporasz się z zasadami dla konkretnego usera...jak to zrobić , to juz sam pomyśl.Mała podpowiedź z mojej strony – rejest moźesz wyedytować za pomocą erd commander" poza systemem" .Co do ograniczenia dostępu do folderów...(prawie) tylko NTFS cię ratuje.
leon1313:
regedit– od przeróźnego rodzaju i maści tweakerów do systemu, poprzez gpedit.msc ( wpisz w uruchom: i zobacz jakie są opcje), na bezpośredniej edycji rejestru kończywszy.
p.s nie pisz, źe "Systemowe rozwiązanie jest do d***." Lepiej brzmi: jak mam to zrobić, aby....
taaa... coś tam, gdzieś tam, jakoś tam.....
jak rozwiązać ten problem:
regedit:
Chodziło mi o ustawienia konta ograniczone/administrator . Na ograniczonym np. nie da się save'ować w grach (mam młodszego brata, i to właśnie jemu chciałem ograniczyc dostęp tak, źeby nie mącił mi cały czas w systemie). Jest jakiś inny sposób źeby ograniczyć mu dostęp np. Do panelu sterowania
JAK TO POGODZIĆ :?: :?: :?:
regedit– od przeróźnego rodzaju i maści tweakerów do systemu, poprzez gpedit.msc ( wpisz w uruchom: i zobacz jakie są opcje), na bezpośredniej edycji rejestru kończywszy.
p.s nie pisz, źe "Systemowe rozwiązanie jest do d***." Lepiej brzmi: jak mam to zrobić, aby....
Chodziło mi o ustawienia konta ograniczone/administrator . Na ograniczonym np. nie da się save'ować w grach (mam młodszego brata, i to właśnie jemu chciałem ograniczyc dostęp tak, źeby nie mącił mi cały czas w systemie). Jest jakiś inny sposób źeby ograniczyć mu dostęp np. Do panelu sterowania :?:
regedit:
Systemowe rozwiązanie jest do d***.
proponuje młotek i siekierę na krnąbrnego usera. Na bardziej rozgarniętego i tak nie znajdziesz sposobu, a na mniej pomoźe rozgarnięcie admina. I wszystko zaleźy od tego , co się chce uzyskać: nieraz pomaga NTFS, nieraz gpedit.msc, nieraz odpowiednie przestawki....
Ale regedit napisał, źe xp pro. Bułka z masłem polecenie convert ;) Choć nie zawsze to bezpieczne jest.
Ad@$:
Przepraszam za wyraźenie, ale ten, kto napisał, źe systemowe narzędzie jest do dupy to albo sam jst do dupy albo nie zna potęgi tych narzędzi.
O jakie dokładnie uprawnienia Ci chodzi?
Zabezpieczenia w oparcu o ntfs, zasady lokalne z mmc, gpedit i trochę jeszcze tego
Adasiu drogi nie gorączkuj się ;) Nie jest podane co to za system plików, na FAT32 faktycznie nie ma konkrentych narzędzi ;)
Przepraszam za wyraźenie, ale ten, kto napisał, źe systemowe narzędzie jest do dupy to albo sam jst do dupy albo nie zna potęgi tych narzędzi.
Zabezpieczenia w oparcu o ntfs, zasady lokalne z mmc, gpedit i trochę jeszcze tego
Strona 1 / 1