OEM XP jak??

witam. mam problem pewnego typu otóż kilka lat temu zakupiłem komputer marki ibm przez ten czas dodałem do niego tylko pamięć potem naszła mnie ochota na lepsze gry i tutaj pojawił się problem bo do ibm nie można dodać żadnej karty graficznej tak urządzili tą płytę główną więc wymieniłem ją przekładając procesor pamięć i dysk twardy.i tutaj mam zgryz bowiem do tej pory jak chciałem odnowić system po prostu uruchamiałem program Rescue and Rescovery teraz już takiej możliwości nie mam nie wiem nawet dlaczego ale najgorsze jest że od czasu zmiany płyty itd. minął ponad rok i chciałem odświeżyć system wyczytałem że uruchamia się plik winnt32 w katalogu I386 więc uruchomiłem naklejke z numerem mam na obudowie wiec elegancko poszło aż na samym koncu mam na dysku c dwa systemy xp ten nowy i stary próbowałem więc usunąć ten stary jeszcze raz uruchomiłem instalację i teraz mam dwa nowe no i właśnie po co mi dwa?? mam prośbe wie ktoś w jaki sposób pozbyć siię jednego?? ja skopiowałem ten katalog I386 na dysk d i próbowałem sformatować dysk c ale niestety nie da się a nie mam płytki z systemem żeby to zrobić jak w opisie jakie tutaj zauważyłem.proszę o odpowiedź i pozdrawiam Piotr

Odpowiedzi: 3

Witam. Dzieki za pomoc Ucho ściągnełem z strony IBM od nowa program Rescue and Recovery zainstalowałem i poszedł i to że moge teraz podziękować oznacza że wszystko działa bo mam jeden świeży system i net. pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc
lubuszaninp
Dodano
14.05.2009 14:10:34
[quote=lubuszaninp]uruchamiałem program Rescue and Rescovery teraz już takiej możliwości nie mam nie wiem nawet dlaczego [/quote] Pewnikiem był zainstalowany, a teraz nie jest (nowa instalka przecież poszła) [quote=lubuszaninp]próbowałem więc usunąć ten stary[/quote] Jak ? [quote=lubuszaninp] jeszcze raz uruchomiłem instalację i teraz mam dwa nowe[/quote] A przy ponownej instalacji nie było możliwości wyboru ? Nie mogłeś "nadgrać" na starym ? Czy po prostu nie kontrolowałeś ? [quote=lubuszaninp]wie ktoś w jaki sposób pozbyć siię jednego[/quote] Wiem jak się pozbyć obu :mryellow: [quote=lubuszaninp]próbowałem sformatować dysk c ale niestety nie da się[/quote] Da się. Jaki system plików masz ? Jak FAT 32 to wystarczy dyskietka systemowa Win98. Jeżeli NTFS to dyskietki instalacyjne WinXP ze strony Microsoftu (dzisiaj już nie mam siły na szukanie linka [-( ). Jest jeszcze jednak możliwość, że masz gdzieś ukrytą partycję z obrazem dysku albo instalką, z której korzystał progs Rescue and Recovery. Poszukaj go w necie ( może na stronie IBM ?) i zainstaluj. Wtedy pewnie będziesz mógł go odpalić i może znajdzie ten obraz dysku. Nie znam tego programu, tak że sobie spekuluję troszkę... Na razie ja bym nic nie formacił (zawsze zdążysz) tylko pokombinował. Ukryte partycje możesz wyświetlić np. programem Partition Magic czy GParted. PS. [b]Lamer[/b], mając ów progs Rescue and Recovery nie musiał mieć płytki z powodu j.w. Pewnie IBM wymyślił coś na wzór partycji Recovery w laptokach dla ułatwienia (?) życia mniej zaawansowanym użytkownikom ich kompów. PSII. A nie możesz się zalogować na "starą" czyli pierwotną instalkę XP i stąd odpalić Resc....??
Ucho
Dodano
14.05.2009 01:32:39
Hmm... 1.Masz xp Oem ? Wg licencji: 1 licencja - 1 instalacja systemu... Chyba, ze stanowi inaczej... 2.Rescue and Recorvery -> prawdopodobnie <- jesli nie mozesz uruchomic, to oznacza, ze byl ustawiony pod konkretna konfiguracje [zmiana plyty glownej u Ciebie, heh...] i dlatego nie dziala -> to tak jak z licencja Oem na dana konfiguracje, zmiana konfiguracji = nowy klucz Oem... Chyba :-) Wiec jesli np. masz wifi wbudowane, to stery do nich byly w Recorvery itd... 3.Czegos nie lapie. Raz piszesz, ze wpisales kod i poszla instalacja [2 RAZY !!!] a teraz, ze nie masz plytki 0.o Hmm... 4.Masz 2 systemy na 1 partycji czy na 2 osobnych ?
Lamer
Dodano
12.05.2009 16:38:42
  • lubuszaninp 13.05.2009 10:25:53

1.Masz xp Oem ? Wg licencji: 1 licencja - 1 instalacja systemu... Chyba, ze stanowi inaczej... 2.Rescue and Recorvery -> prawdopodobnie <- jesli nie mozesz uruchomic, to oznacza, ze byl ustawiony pod konkretna konfiguracje [zmiana plyty glownej u Ciebie, heh...] i dlatego nie dziala -> to tak jak z licencja Oem na dana konfiguracje, zmiana konfiguracji = nowy klucz Oem... Chyba :-) Wiec jesli np. masz wifi wbudowane, to stery do nich byly w Recorvery itd... 3.Czegos nie lapie. Raz piszesz, ze wpisales kod i poszla instalacja [2 RAZY !!!] a teraz, ze nie masz plytki 0.o Hmm... 4.Masz 2 systemy na 1 partycji czy na 2 osobnych ? ad1) nie wiem jak to z licencjami jest ja przełożyłem twardy dysk jak zmieniałem płytę główną i cały czas działało normalnie aż naszła mnie ochota na odświeżenie systemu i działa dalej tylko że mam dwa systemy zainstalowane ad2) Rescue and Recorvery nie działa domyśliłem się że to dlatego że płyta główna ibm poszła do kosza a mam wifi i działa mi wszystko po reinstalacji bez żadnych problemów ad3) płytki nie mam. napisałem w jaki sposób zainstalowałem od nowa system za pomocą pliku winnt exe. w katalogu I386 tam w czasie instalacji poproszony zostałem o wpisanie numeru więc wpisałem to co miałem na naklejce na obudowie tam był numer licencji xp i wszystko poszło kiedy już podłączyłem net zarejestrowałem się i komputer sam pobierał uaktualnienia łącznie z SP3. przypominam że cały czas chodzi o ten sam dysk twardy który zakupiłem razem z komputerem ibm żadne piractwo czy inne cuda. ad4) niestety mam dwa systemy na jednej partycji C 12 GB pozatym mam dwie partycje D 18 GB na której mam swoje programy i partycje E 20 GB na którym syn instaluje swoje gierki mi taki dysk wystarcza bo ja głównie pracuje korzystając z sieci a dziecku na te jego gry też wystarcza bo jak skończy to po prostu odinstalowuje je.

lubuszaninp
Dodano:
12.05.2009 16:00:53
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1